ŞARKİKARAAĞAÇ  BEY KÖYÜ  TANIYALIM...

       Merhaba duyarlı gönül dostlarım. Selam ve saygıyla Türkiye'nin Isparta ilinin, Şarkikaraağaç ilçesinin, Bey köyü hakkında kısaca bilgiler aktararak kırsal bölgemizin tanınmasına vesile olmak istiyorum. Bir çok şairler,ozanlar, yazarlar ülkesini gururla şiirlerle, sazıyla  yazılarla anlatırken doğup büyüdüğü köy yöresini de anlatmayı ihmal etmezler. Ben de o duygularla hareket  ettim.

      Dünyada oksijen üreten üç dağdan biri olan sedir çamlarıyla ünlü  Kızıl dağın eteğinin, ovasına kurulan Bey köyün tarihçesi hakkında yeterli kaynağa sahip olamadığımdan dolayı ilkokul yıllarımda öğretmenimin anlattıklarını size aktarmaya çalışacağım. Köyümüzün dağındaki yamaçta iki bey yaşamış. Bu beylerden biri Eyüp bey diğeri de bey olarak anılıyormuş. Daha sonra bu beylerin nüfusu artınca ovaya inerek Eyüp bey bulunduğu mahallede durunca adı mahallenin ismine yansımaktadır. Diğer Bey de bizim mahallededir. 

     Tarihçesinin kısa özeti böyledir. İki beyin kurmuş olduğu mahalleler birbirine karışınca onların beyliğinin simgesi olarak da Bey köy adını almış. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu köyümüzde okur yazar sayısı oldukça fazladır. Köyümüzün sakinlerinin yarısından fazlası diğer il ve ilçelerde görev ve geçim icabı yöresinden uzaktadırlar. Köyümüzde okul olsa da öğrenci sayısı az olunca servislerle Şarkikaraağaç da ki okullara gidip geliyorlar.

     Köyümüzün yönetimi muhtar ve azalardan ibarettir. Bir köy koruyucusu mevcuttur. Kızıl dağ orman dairesinin gözetiminde korunduğundan diğer tel çevrilmeyen bölgelerde sürüler otlatılmak tadır. Köyümüzün batı bölgesinde Türkmenlerinde yaşadıkları tarihi kalıntılardan bilinmektedir. Silindi mevki maalesef bazı imkansızlıklar yüzünden satışa çıkartılarak el değiştirmiştir.
 
     Köyümüzün hane sayısı 387, geçici nüfusu ise 1200 civarındadır. Yaz, bahar aylarında gurbetçiler köye akın ederek bağ, bahçe işlerini yürütmekte doğa yeşilliğine katkı sağlamaktadır. Köyümüzün su kaynakları bol olsa da zaman zaman sulama da yetersiz kalmaktadır. Her türlü üretimin bol olduğu yöremizde süt toplama merkezide  oluşturularak, kooperatifleşmenin ilk adımı atarak Avrupa  Standartlarına uygun  çalışmalar hızla yürütülmektedir.

     Geçmişte elmanın kralı olan köyümüz  şimdide kirazın kralı olmaya aday olup ihracatlar yapılmaktadır. Toprağı verimli olduğundan her türde meyvenin yetişmesi bolluk bereketi beraberinde getirmektedir. Pancar üretimi, haşhaş, arpa, buğday, çavdar, yulaf, yonca, nohut, mısır, ay çiçek, mercimek gibi bir çok mahsul çeşidi  çiftçilerin umut kaynağıdır. Meyve ve sebze çeşitleri de boldur. Köyümüz iklim açısında  mevsimlere göre odaklanmış durumdadır.

      Köyümüz yem yeşil doğa güzelliği içindedir. Bayramlarda, düğünlerde, özel ve güzel günlerde köyümüzün nüfusu katlanmaktadır. Yöremizin kültürel gelenekleri tarih boyunca devam etmektedir. Isparta iline 123, Ş.karaağaç ilçesine 3, Çiçek pınar kasabasına 5, en yakın Çaltı köyüne de 1 km. Dağ ardı komşu köyler sırasıyla Fakılar, Çel tek, Yeni köy, Karayaka, Armutlu, Salur  köyüdür.  Köyümüzde araç ve gereç sayısı ulaşım yönünden yeterlidir.

      Köyümüzde çocukların oyun alanları için irili ufaklı harman yerleri vardır. İbadet hane olarak iki cami mevcut olup, Allah dostu iki de yatır var. istirahat hane olarak da iki kahvehane vardır.  Teknolojilerden yararlanılmaktadır. Bey köy adına layık olarak toplum içinde çevresine karşı saygı,sevgi, hoşgörünün, misafirperverliğin örneğinin sembolüdür. Sizlere henüz anlatamadığım nice özellikler ve güzellikler vardır. Sözümü şiirlerle bağlamak istiyorum. Allah her duyarlı dosta ülkesini, yöre ve köyünü anlatabilmeyi nasip etsin. Hoşça kalın.

*****  BEY  KÖYDE  VAR  *****

Haşhaş  üretimi, şeker pancarı,
Yulaf, arpa, buğday, fingi, çavdarı,
Ay çiçek, mercimek, nohut, mısırı,
Yonca yetişiyor köyümüzde var.

Armut, kiraz, vişne, şeftali, elma,
Erik, kaysı, badem, muşmula, ayva,
Ceviz, fındık, üzüm her çeşit meyve,
İhracat yaparız köyümüzde var.

Patlıcan, lahana, soğan, bezelye,
Domates, ıspanak, biber, fasulye,
Dere otu, marul, tere, börülce,
Patates, sarımsak köyümüzde var.

Maydanoz,  pırasa, havuç, enginar,
Semizotu, roka, bal kabak, hıyar,
Şalgam, turp, yer alma bol karnabahar,
Acur, karpuz, kavun köyümüzde var.

Saymakla biter mi açan çiçekler? ,
Dağlarda, ovada  Zeki gerçekler,
Hayvan türü, kurban edilecekler,
Kuşlar, kelebekler köyümüzde var.

*****   ALINIZ  *****

İl, ilçe, semtlerde  kurulur pazar,
Bazı ürünlerde etiket yazar,
Maşallah deyiniz değmesin nazar,
Sorup geçmek değil, almak marifet.

O kaça, bu kaça, öğrenmek hakkın,
İyiye, kötüye ermeli aklın,
Ortaya çıkmalı cüzdanda saklın,
Sorup geçmek değil, almak marifet.

El emek, göz nurun değeri düşmez,
Gönüllü alanlar satana küsmez,
Bazı tezgahtarlar bağırır susmaz,
Sorup geçmek değil, almak marifet.

Başka satıcıyla yarıştır mayın,
Sebzeyi, meyveyi karıştırmayın,
Dolapta koruyun buruştur mayın,
Sorup geçmek değil, almak marifet.

Boşa gelmeyiniz olsun hareket,
Zeki kazancına diyor bereket,
Vergiyle kalkınır bir çok memleket,
Sorup geçmek değil, almak marifet.

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Şarkikaraağaç Bey Köyü Tanıyalım... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 10.09.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.