1 Kaliteli Her Şeye Dikkat! ...
KALİTELİ HER ŞEYE DİKKAT ! ...

Merhaba gönül dostlarım. İnsan hayatının yaşamında elbette artı, eksiler bulunmaktadır. Ömrümüzün büyük çoğunluğu gezerek, alışverişler yaparak geçmektedir. Her hanenin önemli ihtiyaçları olduğu gibi fabrikaların, gıdaları üreten çiftçilerinde bazı ihtiyaçları vardır. Bağ, bahçe, tarlalara yeterince ilgi göstermezseniz kuraklık olmasına, yozlaşmasına fırsat vermiş olursunuz.

Bazı üreticiler mahsullerinin göz doldurması, kiloda ağır basması için de hormondan kaçınmazlar. Halkın sağlığına, varlığına, duyarlılığına hile yapanın halleri huzuru mahşerde nice olur. Her vatandaş güvendiği firmaların, esnafın malını tercih etmektedir. Günlük, haftalık kurulan pazarlarda bile bu durum böyle devam etmektedir. İtibarını kaybeden esnaflar iflasa sürüklenirler.

Pazarda müşteri kazanmak hiçte zor değildir. Yeter ki tezgahlara dizilen gıdalar halkın için elverişli olsun. Saygıda kusur etmediğiniz müddetçe halk sizin ürettiğiniz, sattığınız malı tercih eder. Esnaflar arasında rekabetçilik her zaman vardır. Müşteri kapabilmek için yüksek sesle bağırarak, değerli malın fiyatını düşürerek, afiş ve pankartlara da ihtiyaç duyar reklamını artırır. Bunlar övünecek şeyler değildir. Aslında malının değerini düşürenler yine kaybeder.

Her zaman yüz yüze bakacağınız insanlar karşısında: Olgunluğu, saygınlığı, güvenirliği yitirmemek lazım. Müşterilerinde esnafları birbirine tutuşturmaları çok yanlıştır. Filan esnaf bu malı senden ucuz veriyor diye rencide etmeye de hakkı yok. Çünkü aynı gibi görünen bir çok malın sahteleri üretilmektedir. Onu düşünerek kaliteli her şeye dikkat diyerek konu başlığım amacına ulaşsın diye içeriğini anlatmaya çalışıyorum. Her zaman her yerde uyanık olmalıyız.

İyi niyetinizden faydalanarak sizin çok güvendiğiniz kişiler bile menfaat uğruna tuşa getirip, aldata bilirler. Kaliteli üretilen ürünlerin üzerinde imalat tarihiyle son kullanma tarihi belirtilmektedir. Açık pazarlarda buna itina fazla gösterilmese de tezgahtaki mallar satılmayınca zaten çürüyerek çöpe gider. Aklı başında kişilerde sağlığa zararlı şeylerden uzak duracağı kesindir.

Mutfakta ki günlük ihtiyaçlarımızın da sağlıklı olması gerekir. Allah korusun küflü bıçakla salata doğramaya kalkarsanız, kalaysız tencere de yemek yapmaya kalkarsanız, bayat gıdaları sofraya koyarsanız tüm hane halkını da zehirlemiş olursunuz. Mutfakta pis koku içeren maddelere de yer ayırmayınız
. Buzdolabına konulan yiyeceklerde uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir.

Günlük giyeceklerimizin de kaliteli olmasına özen göstermeliyiz. Bazı özel ve resmi kurumların büyün aynanın yanına yazdığı yazı hafızalarımda kalıyor. Çünkü orada: Kıyafet itibarınız yazıyor. Gerçekten de öyle. Toplum içinde buna özen göstermeyen niceleri var. Pahalı diye alamayabilirler ama kıyafet için de yatırım yapmalısın. Topluma nasıl tanınırsan hafızalarda öyle kalırsın.
İş elbisesi malum bunu giyenler hakkını verecektir. Günlük giydiklerin le de gece yatağa yatmaya kalkarsan eşine çocuklarına kötü örnek olursun.

Her yazıp paylaştığım şiirler ibret vericidir. Kaliteli şiirim halkımızın uyanık olup alışverişlerine dikkat etmesi içindir, Dışa vurur şiirimde fesatlık düşünen bazı kişilerin tavırlarını şeffafça ortaya koymaktadır. Hayat serüvenimiz içinde maalesef her karakter de insanlarla karşılaşıyoruz. Her birinin yanlışını yüze vurmakta haddimiz değil. Her insan sorumluluğunu bildiği sürece tatsızlıklar yaşanmaz. Allah iyi niyetli insanlarla karşılaştırsın. Hoşça ve dostça kalınız.

***** KALİTELİ *****

İl, ilçe, yöreye kurulur pazar,
Gev şeni atkının değmesin nazar,
Israrlar artarsa esnafta kızar,
Kaliteye bakın değeri biçin.

Ucuz etin suyu yavandır derler,
Terazi tar tarken hakkını yerler,
Seçim yapamayan sergiyi turlar,
Kaliteye bakın değeri biçin.

De fonlu olana dikkat ediniz,
Pasta alıyorken önce tadınız,
Fazla üretimi sizde satınız,
Kaliteye bakın değeri biçin.

Elektronikte önemli marka,
Kesici aletler vurulur çarka,
Turşu kuracaksan önemli sirke,
Kaliteye bakın değeri biçin.

Yiyecek, içecek olmasın bayat,
Zekice sağlıklı sürünüz hayat,
Bozuğu, çürüğü satmak kabahat,
Kaliteye bakın değeri biçin.

***** DIŞA VURUR *****

Bazı insan vardır içinde tutar,
Rekabetçisiniz sabırla yutar,
Kimi taşkın olur sert sözle çatar,
Fesatlığını dışa vuranlar var.

Hakaret etmekten kaçınmıyorlar,
Karşıdan karşıya taşımıyorlar,
Komşularla hiç geçinemiyorlar,
Fesatlığını dışa vuranlar var.

Samimi olsa da tartışır, küser,
Aynı cinsten malın değeri düşer,
Bu güne bakmadan geçmişi deşer,
Fesatlığını dışa vuranlar var.

Tanıdık olsa da yabancı gibi,
Fazla bir şey tutmaz taneli dibi,
Övünmek istiyor mal, mülk sahibi,
Fesatlığını dışa vuranlar var.

Kaş, göz oynatarak dostunu üzer,
Uzaktan, yakından sergiyi süzer,
Zeki de duyguyu şeffafça yazar,
Fesatlığını dışa vuranlar var.

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Kaliteli Her Şeye Dikkat! ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 15.11.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.