1 Karar Mekanizması ...
KARAR  MEKANİZMASI ...

       Merhaba saygıdeğer gönül dostlarım. Karar mekanizmasının içeriğine değinirken cümlenize selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Kainat içerisinde o kadar çok güzel canlı varlıklar var ki... her birinin özelliğini, güzelliğini ve görevlerini anlatmaya lisanımızda yetmez, ömrümüzde. Bizleri yoktan var eden Rabbımız  dünya ve ahireti kullarının istifadesi için  şekillendirmiştir.

       İnsanoğlunun yaratılanlar içinde ne kadar şanslı olduğunu defalarca izah etsem yine de azdır. Bizlere verilen imkanların tamamı diğer canlılarda  yok.
 Karar mekanizmasının ana kaynağı olan beyinin içinde akıl ve fikrin  var olması şuurumuza hakim olmamızı sağladığı gibi hayat serüveninde ki tüm ihtiyaçlarımızı giderebilmemiz için emir ve komutalarını bir ömür sürdürür.

      Karar mekanizması kişilerden başlayarak  kurum ve kuruluşlara, devlet idarelerine kadar uzanır. Ülkeler arası alınan kararlar basın ve yayın organı sayesinde halka duyurulur. Gizlilik içinde yapılan kararların belli bir süre sonrası açığa çıkması doğaldır. Her zaman her yerde ülke menfaatleri, halkın istekleri ön plana çıkar. Vatandaşlarını memnun edemeyen idareciler sahip olduğu makamı ve koltuğunu yine halkının kararıyla terk etmem zorundadır.

    Karar mekanizmasının sorumluluğunu üstlenen iletişim yolu iki dudak içi ağız ve dilden de söz etmeden geçemeyeceğim. Çünkü beynimizde oluşan kararlar dilimizden, sözümüzden yansımaktadır. Hani ağzı olan konuşur diye ezberlediğimiz bir deyim var. Bunun ne derece doğru olduğunu tartışmak lazım. Ağzı olup da konuşamayan  işaretle şen nice engelliler vardır. Kulak duymayınca  konuyu anlayamayan engelliler vardır. Gözler göremeyince kararsız kalan engelliler vardır. Şuurunu kaybeden engelliler vardır...

       Bizlere lütfedilen organların kıymetini çok iyi bilerek sınırsız şükretmeliyiz.
 Bir organın yokluğu insanı toplum içinde mağdur edebiliyor. Beynimizi güzel düşüncelere odaklayalım. Kalbimizin kirlenmesine fırsat vermeyelim. Gönül her zaman hoş görüsünü sergilemeye devam etsin. Vatanımıza, bayrağımıza sahip çıkalım. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne sahip çıkarak korumalıyız.

       Toplum içinde de, hane içinde de karar mekanizmamızı işletirken kalp kırıcı, gönül yıkıcı sözlerden uzan duralım. İki dudak içinden, ağzımızdan çıkan her sözden sorumluyuz.  Gurbete gitmek, sılaya  dönmek gibi kararların hane içindeki çoğunluğun görüşlerini alarak verilmesi  bence en uygunudur. Aksi halde isteksiz alınan kararlar bazı huzursuzlukların artmasına neden olabilir.

       Bir yuvanın yıkılmaması, dağılmaması için ataların dediği gibi: Elimize, dilimize, belimize hakim olmalıyız. Eşlerin birbirlerine olan saygı ve güveni asla sarsılmamalı. Beynimizin karar mekanizması  şahsi değil, hanenin ve toplumun menfaati doğrultusunda işlemelidir. Samimi davranışlar dostluğun güvenini tazeler.  Kırıcı davranışlarda düşmanınızın artmasına neden olur.

     Konuyla ilgili  Geliver şiirimle, İki dudak içi şiirim bazı açığımı kapatıyor. Sevdiğin insana iltifatlı sözler sarf ederek  açık kapı bırakmalısın. İki dudak içi küskünlüğe de neden olduğu gibi barışın  sağlanmasına da vesile olur. Allah beynimizdeki karar mekanizmasını  rızası doğrultusunda işletsin İnşallah. Nefsimizle savaşımız sürse bile, Tüm dünya barışık yaşasın. Hoşça kalınız.

*****   GELİVER   *****

Hasretlik çekmekle ömür biter mi? 
Hanede hanımsız  baca tüter mi? ,
Seni çok sevmese  kalbim  atar mı? ,
Hadi be nazlanma geliver  gülüm.

İltifat sunarım söylemem küfür,
Gündüzüm karanlık, gecemde zifir,
Merhamete gelir yalvarsan kafir,
Hadi be nazlanma  geliver gülüm.

Daima hatırla kulağı çınlat,
Derdine devayı,  halini anlat,
Kollarıma uzan kalbini dinlet,
Hadi be nazlanma geliver gülüm.

Isparta dan çıkar esansın hası,
Gül lokum, reçelle doldurdum tası,
Muallakta koyup tutturma yası,
Hadi be nazlanma geliver gülüm.

Zekinin kilidi  senin elinde,
Buseler gizlidir  dudak, dilinde,
Kulağım telefon, kapı zilinde,
Hadi be nazlanma geliver gülüm.

*****  İKİ  DUDAK  İÇİ  *****

Yüreğin sesine kulak veririm.
Bazen kabartırım, bazen eririm,
Kalbin ayna gibi sanki görürüm,
İki dudak  içi özünle  dolu.

Şekerli damağın, dilin oynuyor,
İltifat  sundukça canım kaynıyor,
Muhabbeti zengin lafa doymuyor,
İki  dudak  içi  sözünle  dolu.

Derdini deştikçe üzülüyorum,
Çaresiz kaldıkça eziliyorum,
Yangın alevinden sezinliyorum,
İki  dudak  içi  hüzünle  dolu.

Ağız, çene her an susa biliyor,
Bazen öfkesini kusa biliyor,
Zalimlere surat  asa biliyor,
İki  dudak  içi  giziyle dolu.

Aşk, sevgi üstüne kurulmuş dünya,
Zekinin arzusu Cennet ve  Hülya,
Dünya yaşantımız sanki bir rüya,
İki  dudak  içi  yazınla  dolu.

Ispartalı  Zeki  Çelik TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Karar Mekanizması ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 9.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.