1 Kurban Sakarları Yine Sahnede ...
KURBAN   SAKARLARI  YİNE  SAHNEDE ...

      Selamünaleyküm  duyarlı gönül dostlarım. Her bayram ayrı bir heyecan yaşanıyor. Kurban bayramınızı geçte olsa kutlarken sevgiler, selamlar ilettim.
Kurban bayramı dini bayramların ikincisidir. Sıraya koyarsak birinci olarak şeker bayramını, diğer adıyla Ramazan bayramını kutlamış oluyoruz. İki bayram arasın da yaklaşık iki ay gibi mesafe var. Şeker bayramının oruçtan sonra gelişi inanan kulların ruhunu rahatlatmakta, Çocukları sevindirmekte.

      Kurban bayramı maddi durumu iyi olanların kurban kesmelerini hatırlatıp etinin üçte birini fakirlere, muhtaç olanlara dağıtılmasını sağlayan bayramdır.
Ramazan bayramında da fitre, zekat, sadaka dağıtılmıştı. Demek ki Allah biz kullarını düşünerek her iki bayramın özelliğini, güzelliğini belirtmektedir. Milli bayramlarımızın da ülkemiz açısından ayrı bir önemi vardır. Sırası geldikçe her konuyu şeffafça dile getirip sizlerin paylaşımına sunmaya çalışacağım.

       Gelelim konumuzun içer iliğine. Her kurban bayramın da olduğu gibi acemi kasaplar sahnede görülmektedir. Oruç tutmanın farz olduğu gibi kurban kesmek de imkanı olan Müslümanlara farz kılındı. Kesilecek kurbanın sağlıklı olması dini vecibelere uygun olması aranmaktadır. Kurban sahibinin kesme yeteneği yoksa kasaba, veya dua eden hocaya vekalet vererek her tekbirde içinden veya dışından tekrarlayarak kurallara uyumuş olur.

       Acemiler kendilerini henüz kurbanlığını alırken bile belli etmektedir. Sahibine alışkın hayvan kendisini yabancı elde görürse elbette huysuzluk yapar. Yularından sürükleyen kurban sahibi ilmini bilmeyince altında kalıp ezilebilir veya sürüklenebilir. Eve getirene kadar akla, karayı seçmiş olur. Kurban hazırlığı başladığında elbette satırların, bıçakların bilenmesi lazım. Bunu gerçekleştirirken bir çok kişinin bıçağın ağzı keskin mi, kör mü keşfini yaparken yaralandıkları olur. Bıçak sürtme, bileme yerleri unutulmamalıdır.

       Bayram namazı kılındıktan sonra kurban kesim işlemleri başlar. Bu sıra da hastanenin acil servisleri de acemi kasaplar için alam durumundadır. Bir gün öncesinden bile teşrif edenler olmuştur. Kurbanlığın kesileceği yeri görmemesi, kurban olacağını bilmemesi için gözleri bağlanmalıdır. İlk önce yemi, samanı, suyu unutulmamalıdır. Yularını çözerken başı okşanmalı sevgi gösterisi sunulmalıdır. Yere yatırırken ürkütülmemeli aynı anda hareket  edip incitilmemelidir. Ehli olmayanların kesinlikle bıçağı eline almamalı, kesmeye teşebbüs etmemelidir. Kasaptan elli yüz lira kaçırırken sağlığınız yıpranmasın.

     Kurbanı yere yatırdığınız da ayak, bacaklarının bağlanması gerekmektedir. 
Hayvan can çekişirken kesinlikle etrafında bulunmayınız. Tekme yersiniz. Kafa bölümü garantiye alınmadan bıçak çekilmemeli, can damarı kopmadan hayvan kendi haline bırakılmamalıdır. Bu esna da meraklı kurban sakarları her zaman ki gibi yerini alır. Hayvanı yüzmeye koyulurken el,ayak, kol, bacak
 ve parmaklarını da kesebilirler. Biri hayvanın bacağını tutmadan yüze bilmen
zorlaşır. Çevrenizden küçük çocukları uzaklaştırın ki içine korku salmasın.

    Saygıdeğer gönül dostlarım. Sakarlıkların boyutlarını anlatmaya kalkarsam inanın yazı metnim çok uzar. Kimse kan ve can hakkında üzücü haberler duymak, görmek istemez sıkıcı da olur. İşte ben bu düşünceyle sözlerin özünü iki şiirimde topluyorum. Paylaşımların hepsi de ibret vericidir. Umarım bir daha ki kurban da sakarlar sahneyi işgal etmezler. Acil servislerimiz de rahat ederler. Allah kesmiş olduğunuz ve bundan sonra da keseceğiniz kurbanları kabul etsin. Huzuru mahşer de sırat köprüsünden hızlıca geçmemizi sağlasın. Hoşça ve dostça kalın Allah'a emanet olunuz.

*** KURBAN SAKARLARI  ***

Kurbanlık hayvanı hevesle aldı,
Tosun boynuzladı korkudan saldı,
Caddeye, sokağa koşarak daldı,
Kurban sakarları yine göründü.

Tutturmak isterken birazcık hesap,
Buldular sokaktan acemi kasap,
Hayvanı ters kesti bozuldu asap,
Kurban sakarları yine göründü.

Yere yatırılan inek kalkıyor,
Can damar kopmamış kanlar akıyor,
Yıkıyor, çiğniyor galip çıkıyor,
Kurban sakarları yine göründü.

Neşe ve hüzünler birlikte esti,
Kurbanlık yerine kendini kesti,
Nedir insanların canına kastı? ,
Kurban sakarları yine göründü.

Tedbirler alsan da oluyor kaza,
Zararı dokunur oğluna, kıza,
Zeki de küllendi karıştı toza,
Kurban sakarları yine göründü.

*****  KURBAN  OLMA  *****

Satır, bıçağını düzenli bile,
Kesici alette oluyor hile,
Ehli değilseniz almayın ele,
Kurbanlık keserken kurban olmayın.

Hayvan yatırırken boynuzu batar,
Kafayı vurdu mu ileri atar,
Tekniği uygula kolayca yatar,
Kurbanlık keserken kurban olmayın.

Kasap alışkındır pratik yüzer,
Sakarlık yapanlar çevreyi üzer,
Kanı durdurmazsan içini süzer,
Kurbanlık keserken kurban olmayın.

Keçi, koyun, toklu, teke inatçı,
Görevi yapıyor yazar, sanatçı,
Hizmeti sürdürür ameli yatçı,
Kurbanlık keserken kurban olmayın.

Tekbir, besmeleyi dilden bırakma,
Parçalanan ete yakından bakma,
Zekice korunun, fazla da korkma,
Kurbanlık keserken kurban olmayın.

Ispartalı  Zeki  Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Kurban Sakarları Yine Sahnede ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 14.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.