1 3 - Aralık Dünya Engelliler Gününü Kutlarken ...
                    3 - ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNÜ KUTLARKEN ...

ÖZÜR   YOK... ENGELLİYİZ   BİZ
   
       Saygıdeğer gönül dostlarım. Sevgiler, selamlar ileterek sizlere konuyla ilgili paylaşımları sunuyorum. Her insanın yaradan tarafından yaratılış şekli farklı olabilir. Güzellik ve çirkinlik ayrı bir lütuftur. Ama doğuştan engelli olmak veya kaza sonucu engelli duruma düşmek de alın yazısı, taktir ilahidir. Sağlık  canlılara lütfedilen en güzel paha biçilmez hediyedir. Kıymetini bilmeliyiz.

      Türkçe'mizde  kullanılan her kelimenin, cümlenin ayrı bir anlamı vardır. Bu kelimeleri yanlış amaçlı kullanmak kişileri rencide durumuna da düşürebilir. Yıllardır alışkanlık haline getirdiğimiz, ve mağdur, engelli insanların yüzene vurgulayarak söylediğimiz özürlü kelimesi, ve onu tamamlayan cümlelerin ne kadar yanlış olduğunu çok geç fark ettik. Çok şükür kanunla hata düzeltildi.

      Engelli vatandaşlara duyarlı olunması insanlık görevidir. Felçli hastalar da engelli durumuna düşüyor. Her hanede yoksa her sülalede mutlaka engelli veya felçli hasta vardır. Allah mağdur yaşayanlara da, bakanlara da kolaylık versin. Hiç bir kimse bu şekilde yaşamayı arzulamaz. Taktir ilahi, alın yazısı olunca engeli vatandaşların hallerine şükretmeleri kulluk görevlerindendir.

      Bakıma muhtaç nice engelli, veya felçli vatandaşlarımız var. Devletin her konu da destek sağlayacağından ümitliyiz. Çevresinde ki sağlıklı yaşayanlar da ihtiyaç halinde mağdurların ellerinde tutmalıdır. Bazı Vasıtaların, yolların, kaldırımların engellilere göre ayarlanması memnuniyet vericidir. Spor alanın da bir çok engelli gücünü,  cesaretini, yeteneğini ortaya koyabiliyor.

     Resmi dairelerde, özel sektörlerde engellilere iş imkanı verilmesi de her aileyi sevindiriyor. Engeli vatandaşların isteklerinin dikkate alınıp suretle yerine getirilmesi hayırlara da vesile olmaktadır. Dünya genelinde milyonlar üzerinde engelli var. Bu sayı her yıl kabarmaktadır. Meyvelerin, sebzelerin ve çeşitli gıdaların hormonlu olması tün insanların sağlığını çok bozmaktadır..

     Topraklarımıza doğal gübre yerine  diğer gübreleri attıkça sarhoş ettik her sene istenen gübreyi atmayınca da yeterince verim alınamıyor. Vücudumuzun organlarını tahrip ettikçe de engelli durumuna düşüyoruz. Aşırı hız yaparak, hatalı sollamalar yaparak, veya alkollü, uykusuz araç kullanarak başkalarının canına, malına zarar verdiğimiz gibi kendi vücudumuzu da yaralıyoruz.

       Engellilere moral için çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ederse onların ruhları okşandıkça mutluluğu tatmaya çalışırlar. Ülkemiz de ve dünya da her yaşta engelli bulunmaktadır. Bazı imkanlara sahip olanların dışında hizmet götürülmeyen nice engelliler vardır.  Onların mağduriyetlerini yetkili tüm kurumlara bildirelim ki onlarda rahat yaşasınlar mutluluk duysunlar.

   Yazı metnini fazla uzatmamak için engellilerin boyutlarına pek değinmedim.
Konu başlığından da anlaşıldığı gibi özürlü  yok, engelli var diyerek davranış şekline şema çizmiş oldum. Sağlığımıza her zaman sınırsız şükretmeliyiz. Çünkü beterin beterleri de var. Sizlerle engelliler üzerine yazdığım şiirlerimi paylaşıyorum. Allah'a emanet olunuz. Allah sağlığınızı, varlığınızı, dirliğimizi, birliğimizi bozmasın. Sevdiklerinizle uzun ömürler yaşayın. Hoşça kalınız.

*****   Ö Z Ü R   Y O K   *****

Suçluluk hisseden özrünü diler,
Sağlıklı olanın yüzleri güler,
Sözler de mağduru çaresiz kılar,
Özürlü demeyin, engelliyiz biz.

Bir kaza sonucu olduysa hata,
Asansör olmazsa çıkılmaz kata,
Tekerlekli araç benziyor yata,
Özürlü demeyin,engelliyiz biz.

Rencide ediyor kanunen yasak,
Böyle algılasın gelecek kuşak,
Sade vatandaşız sanmayın uşak,
Özürlü demeyin, engelliyiz biz.

Doğuştan da böyle olunabilir,
Yaşarken pürüzler alınabilir,
Engellide hakkı savunabilir,
Özürlü demeyin, engelliyiz biz.

Zekice düşünen saygılı durur,
Merhametli kişi her yerde korur,
Üzücü kelime darbeyi vurur,
Özürlü demeyin, engelliyiz biz.

*****   E N G E L L İ   *****

Tekerlekli araç umut ışığı,
Hedefe götürür seven aşığı,
Ayaklarıyla da tutar kaşığı,
Cesaretle dağı aşar engelli.

Kulağı duymazsa cihazı takar,
Gözler bulanıksa gözlükle bakar,
Emsalini bulur kalmaz ki bekar,
Sevdiğiyle ömür yaşar engelli.

İstenmedik yerde asla duramaz,
Dünyası kararan hayal kuramaz,
Sahip çıkmayanlar elbet aramaz,
Asabı bozarsan taşar engelli.

Mağdur olanların işi görülsün,
Hastayı kaldırın artık dirilsin,
Yeter ki onlara moral verilsin,
Koltuk değneğiyle koşar engelli.

Onlarda da mevcut kalp,gönül,sevgi,
Organı noksandır bekliyor ilgi,
Zekice sizlere  veririm bilgi,
Ruhu okşandıkça coşar engelli.

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( 3 - Aralık Dünya Engelliler Gününü Kutlarken ... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 2.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.