1 Taraflı Davranmak Yuvayı Bozar...
TARAFLI  DAVRANMAK  YUVAYI   BOZAR...

    Duygulu yürekten merhaba sizlere. Taraflı davranmaların artı eksilerini dile getirmeden önce tüm gönül dostlarının gönlünce hayat sürmelerini arzu ediyorum, selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Bir hanede bir kişinin huzursuzluğu bütün aileyi düşündürmektedir. Kusurlu olanlar benim bunda suçum, günahım yok dese de sonuçta mahcup olabileceğini düşünmelidir. Yüz kızartıcı suçların da riskini kaldıramazlar. Asla yanlış yapılmamalıdır.
     
     Taraflı davranan aileler evladının birini sevindirirken diğerini üzebilirler. Küçük yaşlarda ki bir çocuğa oyuncak aldığınızda, diğer çocuğunuzu seçip 
düşünmediğiniz de o oyuncağı her ikisi bölüşmeye kalkar ve kavga ederler. Henüz küçük yaşlarda çocuklarına taraflı davranarak kavgacı yetiştiren aile büyükleri ileride doğabilecek risklerin altından kalkmaları mümkün değildir.

      Okullarda bile bazı öğretmenlerin öğrencilerine taraflı davranmaları dikkat çekmektedir. Başarılı öğrenciler her zaman baş tacı yapılır ama başarısız olanı da eğitmek gerekiyor. Onun toplumdan dışlanması istikbalini zedeler.
Müdürlerinde öğretmenlere eşit davranması gerekir. Eğitmenleri birbirine düşürdüğünüz zaman o okulda eğitimin zayıflamasına neden olursunuz.

      Geçmişte bazı politikacıların, siyasetçilerin taraflı davranarak işe aldığı kişilerin iktidar değişimiyle makam koltuklarının değiştiğine basında şahit olduk. Hatta siyasi düşünce farklılığını gözetenler kendinden olanların yetkisini artırarak daha güzel mevkilere taşımışlardır. Uzun yıllar önce ben bir kurumu ziyaret ettiğimde bir telefonun başında dört kişi görünce merak ettim.

     Senin görevin ne dedim? . Telefona bakmak dedi. Diğerine sordum, oda aynı cevabı verdi. Diğer iki arkadaş da aynı cevabı verince. Ben bu telefona bir veya iki kişi yetmez mi deyince savunmaya geçtiler. Birimiz dışarı çıkarsa diğerimiz bakar dediler. O dönemler de sağcılık ve solculuk diye insanlarımız ayrımcılığa sürükleniyordu. Bunun bedelini devletimiz çok pahalı ödedi.  O dönemlerde yapılan yanlışları hatırlamak bile toplumu depresyona sokar.

      Bu gün içinde ayrımcılık düşünmek çok yanlış olur. Bazı aileler evladının birini okula gönderirken diğerini bölücü vatan hainlerine teslim ederse bunun acısını bir ömür yüreğinde hisseder. Satır başlarında küçük çocuktan misal vererek söze başladım. Çocuklarımız, gençlerimiz büyüdükçe her biri süper zeka ile hareket ederler. Sen konuşmadan bile bakışlarından ne demek istediğini algılarlar.  Çünkü teknolojiye onlar bizden fazla ayak uyduruyorlar.

     Aile düzenini sağlarken henüz eşin olacak kişiye güvence vermelisin ki yeterli saygıyı, sevgiyi hissedebilirsin. Başkalarının sözüne bakarak aileni sorguya çekip hırpalamak yanlıştır. Aile büyüklerinin de taraflı davranmaları pek hoş karşılanmaz. Aile çevresinde gelinle veya damatla yıldızı barışmayan akrabalar taraflı davranarak rencide yoluna baş vurduklarında bunun vebalini de öz önünde bulundurmalıdır. Huzur sağlayacak kişiler yanlış yapmamalıdır.

     Eşlerin de birbirlerine son derece sadık kalmalarını önermekteyim. Her iki şiirimi dikkatle okuduğunuz da vermek istediğim mesajları algılarsınız. Her genç severek evlenir. Yuva oluştuktan sonra taraflı davranışlarla çökertmeye çalışanlardan lütfen uzak durunuz desem de onlar ailenin en önemli kişileri olabilir. Bence her olayı, sorunu büyütmeden tarafsızca, tatlı dil dökerek çözüme kavuş turunuz. Allah sevdiklerinizden ayırmasın. Mutluluğu tadınız.

*****   AÇILDI    *****

Göz göze gelince bir şeyler oldu,
Saygılar, sevgiler içine doldu,
Kalbim arzusunu aradı, buldu,
Gönül kapım yalnız sana açıldı.

Beynimden geçenler sende birleşti,
Anneler, babalar gördü, yüzleşti,
Nişan, nikah, tören, davet zorlaştı,
Gönül kapım yalnız sana açıldı.

Aşkın deryasında sevdamız derin,
Yüreğin özünde  ayrıldı yerin,
Ruhumu okşuyor huyun, hünerin,
Gönül kapım yalnız sana açıldı.

Canım, cananım sın oldun kadınım,
Sende farkındasın benim tadımın,
Hakka, hakikate gider  adımım,
Gönül kapım yalnız sana açıldı.

Ömrümüz oldukça yaşatacağım,
Ablukaya alıp, kuş atacağım,
Zekice duygumu boşaltacağım,
Gönül kapım yalnız sana açıldı.

*****  BİRSİN  *****

Sevilen insana güvenmeliyiz,
Huyu, hünerini beğenmeliyiz,
Hanemiz içinde direnmeliyiz,
Sende mi onlarla bir oluyorsun? .

Ağabey havası bizlere yetti,
Ablan çok kıskandı itibar bitti,
Dayıyım diyenler dışarı gitti,
Sende mi onlarla bir oluyorsun? .

Babanın nedense inadı tuttu,
Annende serveti el altı yuttu,
Dedende, nenen de bizi uyuttu,
Sende mi onlarla bir oluyorsun? .

Halanı, yengeni çehreli gördüm,
Enişten sarhoşmuş notunu verdim,
Teyzene, amcana göğsümü gerdim,
Sende mi onlarla bir oluyorsun? .

Gül,  lokum beklerken, diken batırdın,
Mutlu hayatımı çabuk bitirdin,
Zekiyi suçladın, hapse götürdün,
Sende mi onlarla bir oluyorsun? .

Ispartalı  Zeki Çelik  TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Taraflı Davranmak Yuvayı Bozar... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 14.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.