Örtülü Kardeşlerim;gözünüz,gözümüz  aydın.

 Öğretmenler örtülü okula gelebilir

Sevinçle okuduğum bir haberi sizinle paylaşmak istedim. İşte haber;

  Star yazarı Elif Çakır, Milli Eğitim Bakanı Ömer  Dinçer'in "Öğretmenler okullara başörtülü girebilir" dediği TV programında konuk ettiği  Dinçer'e "başörtülü öğretmen"leri soramadığını ifade eden Çakır, ertesi gün Bakan’ın makamına gittiğini ve soruyu sorduğunu söyledi.

  Söz konusu eleştiriyi yapanların eski ve yeni yönetmeliği okuyup karşılaştırmaları halinde olayın görüleceğini açıklayan Dinçer, "Bakın 'başı açık' ibaresi eski yönetmelikte zaten vardı. Bütün tartışma öğrenciler üzerinden yürürken de yeni yönetmeliğin kazandırdığı avantajlar görmezden gelindi ya da tartışma arasında kaynadı gitti. Bir kere eski yönetmelikte de 'başı açık olacak' ibaresi vardı ve kapsamı çok genişti. Birincisi ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini kapsıyordu. İkincisi öğretmenler bu kapsamın içindeydi. Üçüncüsü idari personel, görevliler ve hizmetliler yine bu kapsama dahildi. Aslında biz 'yeni yönetmelikle bu kapsamı o kadar daralttık ki sadece ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsama alanı içinde tuttuk. Bu ne demek biliyor musunuz? Üniversite öğrencileri, öğretmenler, hizmetliler, idari görevliler, okul idarecileri yönetmelikte yer alan 'başı açık olacak' kapsamına dahil değildir. Şimdi biz bu kadar geniş bir alan bırakmışken 'yönetmelik' okunup karşılaştırma yapılmadan kıyamet kopartıldı. Başı açık ibaresi korunmuşsa nasıl korunduğuna bakılmadı maalesef" dedi.

   Bakan’la görüşmeden sonra Eğitim Bir Sen Başkan Vekili Ahmet Özer'i de aradığını ve aynı soruyu ona da yönelttiğini belirten Çakır, Özer'in "Biz Bakan'la görüştüğümüzde yönetmeliği bu şekilde açıklamadı" dediğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

  "Bizler yeni çıkarılan ilköğretim ve ortaöğretim yönetmeliğindeki ilgili maddelere baktığımızda yönetmeliğin sadece öğrencilerle sınırlandırılmış olduğunu görüyoruz. Kamuoyu bu yönetmeliğin kapsamından dolayı kılık-kıyafet serbestîsinin sadece öğrencileri içerdiğini anlamıştır. Yönetmelikteki kapsam; Bu yönetmelik ilköğretim ve ortaöğretimdeki bütün kılık-kıyafeti kapsar şeklinde olsaydı, yönetmeliğin kapsamı içerisine hem çalışanlar hem de öğrenciler dâhil edilmiş olacaktı. Fakat yönetmeliğin altındaki diğer maddelerde kılık-kıyafet serbesttir ibaresi de yukarıdaki kapsamdan dolayı sadece öğrenciler için anlaşılmıştır diyor." Kaynak:    Star /memurlar  net / memurlar biz/ memurlar7

   Sayın Bakanımız  bu konuda kamuoyunu  rahatlatmıştır.Hiçbirimiz  yönetmenliği bu yönde değerlendirmemişti.Kamuoyunun bu yöndeki beklentileri yüksekti.Süregelen haksız,akıl  ve mantığa sığmayan yasakçı, insan  hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı uygulamanın kaldırılmış olması çok güzel olmuştur.Sayın bakanımızdan  beklentimiz  bunu sözlü ifadeler yerine genelge çıkartıp  tüm valiliklere  göndermesi böylece uygulama birlikteliği sağlamalıdır.

 Kamu oyunun bir  beklentisi de  son yönetmelikteki öğrencilere yönelikte  olsa başı açık  ibaresinin kaldırılması yönündedir.Ayrıca tüm çalışan personelinde serbest  kıyafet giyebilmesidir.Okulun bulunduğu  çevrenin normları zaten insanların nasıl giymesi gerektiği yönünde oldukça etkilidir.İnsanlar sadece çalıştığı mesai saatleri  içerisinde uymak zorunda olduğu kıyafeti,mesaisi dışında çıkarıp istediğini giyebilmektedir.Dışarı da giyebildiğini, mesaisinde de  giyebilmelidir.Her ne kadar  bu demokratik  gömlek hala  bazılarına  dar  gelse de bu böyle  olmalıdır.İnsanlar  serbest  olmalıdır ki içi ,dışı bir olsun.  İnsanların psikolojisi böylelikle  düzelir diye ümit ediyorum.

    İnsanları dar kalıplara sığdıranlar acaba empati yapıyorlar  mı? Birileri de kendilerini istediklerinin  tersine zorlama giyim  tarzlarına soksalar  kendilerini  nasıl  hissedecekler?İnşallah bundan sonra kimse kimseyi istemediği bir tarzda giyinmeye  zorlamaz ve özgürce beraber  yaşamaya  alışır.

   Saygılar.Tekrar  buluşmak dileğiyle.

                                               

                                                                                                                                            Tevfik KARDAŞ

                                                                                                                                           Eğitimci / Yazar

( Örtülü Kardeşlerim;gözünüz,gözümüz Aydın. başlıklı yazı Tevfik KARDAŞ tarafından 13.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.