Fikirde  Ne  Kadar  Olgunuz ?

          Allah (cc) insanları eşrefi  mahlukat olarak yarattı.Bütün diğer varlıkları  da insanların emrine sundu. Hucurat  Suresi Ayet:15 ‘’Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.’’

          Yeryüzünde hiç kimsenin  dilini,ırkını,rengini,cinsiyetini seçme lüksü  yoktur. Ayeti kerimede olduğu gibi  insanları ayrı ırklara,kabilelere ayıran  Allah (cc) ‘ dır. İnsanların yaratılış gayesi çerçevesinde farklılıkların olduğunu kabul  etmek  biz insanlara  ne kadar  zor  gelmekte.Hepimiz  çok rahat olarak düşüncemizin serbest olmasını ,kendi  düşüncemize yakın insanların daha önde  olmasını, onlarla bir ekip çalışması yapmayı  isteriz.Bunda  da bir sıkıntı  görmeyiz .Asıl  sıkıntı kendimiz  için istediğimiz  ve bize  hak olarak gördüğümüzü başkaları  söz  konusu olunca aynısını onlar içinde istemekten geri adım atmaktır.

           Fikir olgunluğu aslında  karşı fikre tahammül etmektir.Kendi fikrinin  dışındaki insanları hoş görmektir. İnsanların  farklı yaratıldığına göre  farklı düşünme hakkına sahip  olabileceğini  kabullenebilmektir.

          Eğer Allah (cc)  isteseydi; ‘ herkesi aynı  renkte ,aynı cinste,aynı  görüşte  yaratabilirdi, diyebilmektir. Toplumumuzun fikir  olgunluğuna  işten aştan daha  çok ihtiyacının  olduğuna  inanıyorum.Karşı fikirleri hazmedememenin sonucunda binlerce  insanın  canı,malı heba  edilmiş ve  hala devam etmektedir.

Sizlere yakın tarihten  birkaç  örnek  vermek istiyorum:

Örnek1: Ülkemizde  halkın büyük çoğunluğu ile iktidar  olup, başbakan olan  Sayın  Menderes   diktacıların  görüşlerine  ters  geldiği  için darbe  girişimi yapılarak ülkeyi  yönetme  görevi elinden alıp idam  ettiler. Bununla da  yetinmeyip erkek çocuklarına da  trafik  kazası yaptırıp birinin ölümüne, Adnan Menderes’in de  felçli kalmasına sebep  oldular.

Örnek 2:Sayın Merhum  Turgut  Özal’ı da yine aynı  görüş ve çevrelere, diktacılara ters düştüğü için hem iktidarından hem de  canından ettiler.

Örnek:3 Ordu içindeki doğru ve halktan yana olan Eşref Bitlis Paşa ve onun gibi  düşünen diğer subay ve astsubayların  suikastla  öldürülmesi.

Örnek4:Sayın Başbakan Merhum Necmettin Erbakan yine aynı çevrelerce ters  görüş ve  duruş sergilediği  için istifa daha ettirilip ,yerine  başka  hükümet  kurdular.

Örnek 5:Sayın Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’na  yapılan suikast sonucu helikopterinin düşürülerek öldürülmesi.

Daha  nice isimler bu bağnazlığın, hoşgörüsüzlüğün  kurbanı oldu. Belki de daha  niceleri  olmaya devam edecektir.Bu  ne  vicdandır ki  Allah’ın (c.c) verdiği canı almaya,insanları görevinden etmeye, suçsuz  yere hapishanelere gönderip işkencelere maruz bırakmaya hiç çekinmeden cesaret  edebiliyorlar. Aslında bu tür olayların temeli karşı fikirleri  hazmetmemektir.Bununla  beraber rant, makam, haksız  kazanç,kirli paralar,kaçakçılık,mafya,yandaş medya  bunları   daha da tetiklemektedir.

Türkiye şu an  ekonomik,sosyal ve kültürel ,insan  hak ve özgürlükler anlamında  tarihinde görülmemiş  ilerleme kat etmektedir.İşkence lafı  kulakları  tırmalamamaktadır..Fikir  ve  ifade özgürlükleri konusunda son derece olumlu  gelişmeler olmaktadır.Elbette tüm anlamıyla her  şey bitmiş değil.Dileğimiz eskiden kalmış bir çok insanlık dışı hak ve  özgürlükler  eksikliğinin bir bir temizlenip yeni sivil bir Anayasa  ile  Avrupa  normlarında tüm insan  hak  ve  özgürlüklerinin  verilmesidir...

            Bu  yanlışlara sebep  olanlara  bilinçsizce destek  verenler   mutlaka  uyanmalıdır.  Her türlü fikirlerin ,düşüncelerin serbestçe ifade edilebileceği bir  ortam hazırlamalıyız. Bağnaz  ve benden olmayanı  ötekileştirme düşüncesini hep  beraber  kırmaya  çalışmalıyız. Halkımızın çıkarını kendi çıkarlarımızın üstünde tutmaya ,onların efendisi  değil hizmetçisi  zihniyetle  el  ele  olmaya, fikrimiz  ,zikrimiz  ne olursa  olsun halkın   yararına olan  her  türlü  çalışmalara gönül vermek ülkenin yararına olacaktır.

Kendi fikirdaşlarımızın yaptıkları  olumlu , yapıcı  çalışmalar bizi nasıl onurlandırıp gururlandırıyorsa , farklı düşündeki insanların yaptıkları her türlü olumlu çalışmalar da bize  aynı  hazı veriyorsa  fikirde  olgunuz diyebiliriz. Ya bizden değil diye yaptığı doğrularına  yanlış  deyip araştırmadan  sadece  bizimkiler  eleştirdiği için biz de eleştiriyorsak , fikirde  ne kadar  olgunuz, onun  yorumunu da  size  bırakıyorum.

 Tekrar  buluşmak dileğiyle …

                                                                                                                  Tevfik KARDAŞ

                                                                                                                   Eğitimci  /Yazar

( Fikirde Ne Kadar Olgunuz ? başlıklı yazı Tevfik KARDAŞ tarafından 12.03.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.