Öğretmenlerin   İtibarı  kurtarılsın !!!

   Öğretmen  olmanın ne kadar  zorlu  ve  kutsal  olduğunu ancak  o  mesleği  yapanlar  bilir.Öğretmenlik  mesleği toplumca  ezberlenmiş  bir  şekilde dilerde ‘’kutsal  meslek’’  diye  düşmezken,icraatlara  baktığımızda hiçte öğretmenlere kutsal meslek  sahibi  gibi davranılmaz.Bu  durum bu gün olmuş değil,uzun yıllardır  süregelmiştir.

    Gelin  biraz  öğretmenlik  mesleği nasılmış  ,  bir  bakalım.Öğretmen olur olmaz ,gözünü  bir  köyde  açarsın.Birleştirilmiş  sınıflı  bir  köyde.Aynı  sınıfta başka  sınıflar. (1,2,3,4).Hangi sınıfa  baksan okuma  yazma  bilmez.Nerden başlayacağım diye şaşırırsın. Köy, kuş uçmaz  kervan  geçmez  bir  yerde.Tek  başına bir yaşam. Okul demeye  bin  şahit i .Her  şey eksik.Bir yerlerden eksikleri  gidermeye  çalışırken,’’Devleti  sen  mi, kurtaracaksın?.’’,’’Eski köye  yeni adet mi,getireceksin?’’ Nidaları  ile  sarsılırsın.Kendince  bir  şeyler  yaparsın.’’Olmaz  bu  böyle  yapılmaz ,şöyle  yapılır’’.Nasihatler ve nasihatlerin arkası kesilmez.Ya sistem içinde  pes  edersin,  bir  çok  sıkıntı  içinde  gözünü  kulağını  kapatır sesisliğe bürünürsün.Ya da ‘’ Kutsal Meslek  ‘’uğruna  kendini  bir mum gibi   eritirken , başkalarına  ışık tutmaya  devam edersin.İl ,ilçe  merkezdeki  çalışan öğretmenlerde köyde çalışanlardan  pek’ de  farkı  yok.Hele  idareci arkadaşlarıma  Allah  yardım  etsin.Okul    giderleri çok olan bir kurumdur.Gelir  yok,gider  çok.Para  toplamak  yok.Gelin siz  çıkın işin  içinden.Gelen denetmen arkadaşlar,her  şeyi eksiksiz  ister.O’ nun  da  suçu  yok ,görev  icabı.Çok eşmeyelim değil  mi? İnşallah herkes  anlamıştır,  bu  yara  derin olduğunu,  kaşıdıkça yaranın azacağını.

    Köye  Kaymakam’ın,Doktor’un,Mühendis’in    yolu  düştü  mü?Bakın kimin  mesleği  itibarlıymış?Öğretmeni soran  kim  .Herkes gelenlere ulaşmak ‘’ben Kaymakam’la  konuştum,Doktor’la  merhaba  ettim,’’demek  için  yarışır.Elbette o mesleklerde değerlidir.Önemsenmelidir.Ancak şu  unutulmamalıdır ki,bütün  mesleklerdeki  insanları  yetiştiren tek meslek  öğretmenlik  mesleğidir.Her  hangi bir  işin çözümü  için, yöneticilerle görüşmen dikkatte  alınmaz. Bir  köy  muhtarı bana  söylediği sözü için kendimi   tuhaf  hissetmiş,  halada  tesirinden  kurtulmuşta  değilim.  Köy muhtarı ;’’Ben çok üzülüyorum,Üniversite  mezunları öğretmenler,okulla ilgili  sorunları  çözmek  için  benden yardım  istiyorlar.Oysa ben ilkokul mezunuyum.Beni  önüne alıp,çözüm için götürmeleri ,İnanın zoruma  gidiyor.’’demişti.

     Öğretmen  ve idarecilerimizin bu itibarsızlığının  en  büyük  etkenlerden birisi de maaşlarının  diğer  meslek  gruplarına  göre düşük olmasıdır.İdarecilerimizin yetkilerinin  olmamasıdır.Bir  okul müdürü başarılı  bir öğretmeninin  ne  maaşını  artırabiliyor.Nede  bir  başarı  belgesi  verebiliyor.Peki  onları nasıl  motive  etsin?Başarılarının devamını  nasıl sağlasın? Düşünen yok.Öğretmen ,idareci sorunlarını yazmaya  sayfalar  yetmez.Ben kısa  anlattım ,siz  çok anlayın.
      Bu  ülkenin kalkınması,ancak öğretmelere verilen  değerle alakalıdır.Bir  ülkenin  gelişmişliği  öğretmenin üretkenliğine  bağlıdır.Bütün insanlığa  çağrı  yapıyorum.Sizi okutan,sizi meslek  sahibi yapan ,size  değer  katan öğretmenlerimize,   layık olduğu  değeri ve hak  ettikleri  maaşı  fazlasıyla verelim.Onların  kaybettikleri  itibarı artık  iade  edelim.

     Saygılar  sunarım.

     Tekrar  buluşmak dileğiyle.

                                                                                                                                      Tevfik KARDAŞ

                                                                                                                                     EĞİTİMCİ/YAZAR     

( Öğretmenlerin İtibarı Kurtarılsın !!! başlıklı yazı Tevfik KARDAŞ tarafından 12.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.