KUYUMCULUK ÖZDE ve GÖZDE, RİSKLİ MESLEKTİR...

Merhaba gönül dostları. Saygılar selamlar ileterek her mesleğin ince ve püf noktalarını, artılı eksili sorunlarını aklımın erdiğince dile getirerek gönül dostlarıma paylaşıma sunacağım. Bunca meslek içinde öncelikle özde ve gözde, riskli olan kuyumculuğun dışarıdan göründüğü gibi olmadığını şiirim, ve yazılarımdan sanırım anlaşılır. Altın dansını dünya geleninde sürdürmekte olup dalgalanmaların da esnafa ve müşterilerine zarar verdiğini biliyoruz.

Dünyanın var oluşundan bu güne değerini korumaya çalışan altının ne zahmetlerle günümüze kadar geldiğini sanırım bir çoğumuz bilmiyordur. Ben külçe altının oluşumunu araştırırken seyrettiğim görüntülere odaklanarak çok şaşırdım. Bir altın madeninin kayalar içinden çıkartılarak silindirler halinde derecesi yüksek ocaklarda eritilerek sıvı halinde yabancı maddelerden arınan altının külçeler halinde kalıplara çekilişinin zahmeti de düşündürücü.

O ateş maratonunun içinde çalışanların acaba sağlıkları ne derecede korunabiliyor ki? . Külçe altınların darphanede işlenmesi çalışanları elbette yıpratmaktadır. 1250 derecelik sıcaklıkta eritilen külçeler sıvı haline dönüşüp 
kalıplar üzerinde yerini alarak soğutulduktan sonra şekillenerek her türlü takı türlerinde sihirli oyunlarıyla özümüze ve gözümüze hitap etmektedir. 

Bizlerin yatırım yapabilmesi için veya evlenecek evlatlarımızın takıların da ihtiyaç duyulacak her çeşidin göz önüne konulup alıcılara sunulması için tüm servetini ortaya koyarak, veya kredi çekerek kuyumcu dükkanını açan esnaf bu arada her türlü riske de girmiş bulunmaktadır. Bunca değerli Zinet, altın, bilezik, zümrüt, yakut, elması, gümüşü koruyabilmek elbette işi zorlaştırır. 

Hırsıza kilit dayanmaz tabiriyle toplumun yüz karası olanlara da gaz vermenin anlamı yoktur. Görsel basında ve yazılı basında izlediğimiz, okuyup görüntülerle şahit olduğumuz üzücü olaylar esnafı da, vatandaşı da üzmekte ve kuyumculuğu meslek edinen sanatkarlarımızı da tedirgin etmektedir. Son günlerde kılıktan kılığa bürünen hırsızlar, haydutlar, yan kesiciler, kapkaççılar başkalarının hazır servetine zahmetsiz konmak için her yola baş vuruyorlar.

Konu başlığımda da belirttiğim gibi kuyumculuk özde ve gözde riskli bir meslektir. Dışarıdan her yönden zengin, huzurlu gördüğümüz kuyumcuların hal ve hatırlarını sorduğumuzda onların hislerinde ki dramatik düşünceleri algılamış oluruz. Altının dünya piyasalarında dans etmesi yani inip çıkması bizleri şaşkınlığa uğrattığı gibi onları da tedirgin, huzursuz etmektedir. 

Bazı istenmedik olaylar sonucu kuyumcu arkadaşlarını kaybedenler veya yarandığını görenler kendilerini şanslı saysalar da ister istemez korku yaşar. Bunun çözümü bence tüm kuyumcuların bazı yerlerde olduğu gibi büyük bir iş hanı içerisinde gerekli emniyet tedbirlerinin alındığı yerlerde olmalıdır. Devlet sadece kuyumcular çarşısına değil tüm esnafın sesine de kula vermelidir.

Sahtekarlık olayı kuyumcularda yaşandığı gibi diğer esnaflara da sıçrıyor. Belki beni kuyumcu zannedenler olabilir. Aile ferdin toplan elli gram dahi altını yok ama gönlümüz zengindir..kuyumcularla beraberdir. İnşallah bir daha üzücü olaylar yaşanmaz. Kuyumcu şiirimle eksiklerimi tamamlamaya çalıştım
. Güllü takılarla Isparta gül şehrimin sembolünü yansıtmaya çalıştım. Allah cümlemize tüm değerlerimize sahip çıkmayı nasip etsin. Hoşça kalınız.

***** KUYUMCU *****

Pahalı mesleğin riski de çoktur,
Daima hedefte kurtuluş yoktur,
Her şeyi koruyan Yücedir haktır,
Yine de kamera takar kuyumcu.

Alıyor, satıyor, arşive koyar,
Değeri bellidir her türlü ayar,
Yüzük, küpeleri sehpaya yayar,
Sahte mi, gerçek mi bakar kuyumcu.

Zümrüt, elmas, yakut gizlide durur,
Gerdanlar, kolyeler gözlere vurur,
Kamuflaj özeldir altını korur,
Vitrine bilezik takar kuyumcu.

Belli bir sürede dükkanı açar,
Dövizle, parayla değeri biçer,
Müşteri geldikçe makama geçer,
Tedbiri alarak çıkar kuyumcu.

Zekilik yetmiyor emniyet gerek,
Merhamet taşımaz zalimse yürek,
Karakol, hapsa ne suçluya durak,
Hırsızdan, hayduttan bıkar kuyumcu.

***** GÜLLÜ TAKILAR *****

Yüzüğe bakarsın ortası güllü,
Kulaktaki küpe sarkıyor dilli,
Gerdana döşenmiş çevresi pullu,
Güle özentili bazı takılar.

Altın bileziğe nakış işlenir,
Kelepçenin üstü güzel süslenir,
İnce dekorlarla yandan beslenir,
Güle özentili bazı takılar.

Kremi senin de içi kazılı,
Küçük olanlarda isim yazılı,
Güzellik simgesi desen dizili,
Güle özentili bazı takılar.

Rengarenk taşlara şekil veriyor,
Değeri artıyor herkes görüyor,
Onu hazırlayan yuva kuruyor,
Güle özentili bazı takılar.

Demek ki gül deymiş bütün zariflik,
Bedava olmuyor Zeki erkeklik,
Yiğide yakışmaz elbet korkaklık,
Güle özentili bazı takılar.

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Kuyumculuk Özde Ve Gözde, Riskli Bir Meslektir... başlıklı yazı Ispartalı tarafından 3.09.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.