DERTLİ ÇOK...  DİRLİĞE ve BİRLİĞE  İHTİYAÇ VAR

      Duygulu yürekten merhaba sizlere. Konu başlığım yine sizlerin yarasını deşecek niteliğinde. En samimi arkadaşına nasılsınız görmeyeli dediğiniz zaman: Sorma be birader seninle görüşmeyeli nasıl olduğumu bir ben bilirim, birde bizleri yoktan yaradan diye cevap vermeye kalkınca hal, hatır sorduğunuza pişmanlık duyarsınız. Çünkü onun derdi belki de sizinkini sollar.

     Siz onun sıkıntılarını, sorunlarını dinledikçe ruhunuz daralır, bunalınca  o size siz nasılsınız, yengem, çocuklar nasıl diye sorsa bile sizin ona cevabınız şükretmek olur. İşte bu düşünceyle konuyu sizlerle paylaşarak teselli olmaya çalışıyorum.  Yoldan geçen hiç tanımadığın bir vatandaşa selam verip hatır sorsan. O da sizden umutlanarak belkide yarama merhem olur düşüncesiyle duygularını ve sorunlarını sıralamaya çalışır. Dertliler deryasında yaşamak zor.

     Toplumun güncel sorunlarına kulak verdiğinizde her kişiden farklı görüşler şikayetler duysanız da  genel olarak yöneticilerden şikayetçi olurlar. Bizler insanoğlu olarak aza kanaat etmekte zorlandığımız gibi çoğu bulduğumuzda da dahasını bekleyerek zikretmesini, şükretmesini unuttuğumuz gibi uhrevi alemi de hatırımıza getirmeyiz. Ölümü daima ırakta biliriz. Oysa unuttuğumuz değerli kelimeler, cümleler  uhrevi alemin aydınlığı olacağından habersiziz.

        Her ailenin içinde sorunlu kişilerin olduğu gibi, toplumun içinde de sorunlu, pürüzlü şahıslar tahminlerimi zinde de ötesindedir. Bizler kişisel ve ailevi sorunlarımızı refaha erdirmeden toplumsal sorunları mimarı hissederiz kendimizi. Kafamızın karışıklığıyla sorunu daha da içinden çıkmaz hale sokup  hataları başkalarına yüklemeye çalışırız. Aynaya bakarsak suçlu uzakta değil.
Özür dilemeyi de gururumuza yediremeyiz. Her işin ehli olduğunu unutuyoruz.

       Birlik düzenliğe her zaman ihtiyaç duyulduğu kesindir. Yukarıda ki size açıklık getirme gereğini duyuyorum. Elbette her sanatın bir ehli, ustası vardır. Bir insan bilinci olmadığı sorunları çözeceğini vadederse birlik düzenliğe gölge düşürmüş olur.  Ülkemizin elbette sorunları vardır. Bu sorunların artış göstermesi bizleri deriden yaralamaktadır. Her ilin vekilleri var ama halkıyla iç içe olmadıktan sonra, yetkili bakanlara da ulaşamayınca muallakta kalır.

        Dertli çok şiirimi okuyup incelediğinizde toplumun her kesimine hitap ettiğini algılarsınız.  Küçükten büyüğe birlik beraberlik sağlayarak herkesin derdine çare aramalıyız. Dert ve dertliler arttıkça çeşitli hastalıkların artması da doğaldır.  Bazı şuuruna hakim olamayıp strese girenler, depresyona sürüklenenler canından bıkkınlığını intiharla son bulacağını zannederler. Oysa bu yolun yanlış olduğunu, doktorlarımız da, hocalar da sık sık açıklamaktadır.  

        Pekala bunca dertlerin çözüm yolu nedir diye özetleyecek olursak. Öncelikle aile içinde birlik ve düzenliği sağlamamız gerekiyor. Hanedeki oğlumun ve kızımın yaptığı hatalara göz yumarsam zararını elbette önce ben çekerim. İradeyi sağlamak içinde düzenli çalışmam gerektiğini vurgulamak isterim.  Vatana, millete hayırlı evlat yetiştirirken öncelikle din bilgisinden ve tarih bilgisinden yoksun bırakmamalı. Her evlat günahsız doğmaktadır.

        Bizler sorumluluğumuzu bilip görevimizi yaptığımız  sürece evlatlarımıza da doğruları öğretip hata yapmalarını engellemiş oluruz.  Birlik ve dirlik şiirim bazı yazamadıklarımı özetlemiş oluyor. Allah herkese huzur ve selamet versin, dertlilerimize yardımcı olsun, hastalarımıza şifalar versin. Benim de paylaşmak istediğim sorunlar var ama yetkililerin duyarsızlığı dilsiz ediyor.
Neyse onları da başka bir konu başlığımda dile getireyim. Hoşça kalınız. 

*****  DERTLİ  ÇOK  *****

Her cinsten insana rastlamak mümkün,
Şanına yakışmaz bu tavır  Türk'ün,
Uyarmak  gerekir  evladı  ilkin,
Zararlı maddeyi içim derdin de.

Anne de, baba da direnir her an,
Varlık da,sağlık da kaybolur biran,
Yaşamak  istiyor  yuvayı  kuran,
Alacak, verecek  geçim derdin de.

Miting  alanları  dolup  taşıyor,
Bilen, bilmeyenler ora koşuyor,
Söylenen sözlere aklım şaşıyor,
Siyasi partile seçim derdin de.

Dini  bayramların  anlamı  çoktur,
Fitre de, zekat da haksızlık yoktur,
Kuluna farz kılan Yaradan Haktır,
Kurban kesecekler koçum derdin de.

Çiftçiler perişan kuruyor bitki,
Kötüye  kullanır  alınca  yetki,
Zekice ülkeye sağlamaz katkı,
Devleti soyanlar  kaçım derdin de.

*****  DİRLİK  ve  BİRLİK  *****

Her yuva bunlara ihtiyaç duyar,
Olumlu, ılımlı kurala uyar,
Pürüzler çıkarsa yapınız ayar,
Sağlanması gerek dirlik ve birlik.

Ayırım yapmayın oğlu ve kızı,
Farklı boyuttadır alında yazı,
Katlanması zordur bitmezse nazı,
Sağlanması gerek dirlik ve birlik.

Öfke ve kin kusman biraz sakının,
Gençliği hatırlan iyi bakının,
Diyaloğu kursun varsa yakının,
Sağlanması gerek dirlik ve birlik.

Her iki konuda çok çok önemli,
Evlatların gözü olmasın nemli,
Hastalık yapıyor duygu gizemli,
Sağlanması gerek dirlik ve birlik.

Torunlar sevecen elde tutulur,
Helal olan lokma kolay yutulur,
Zekice fikrime herkes katılır,
Sağlanması gerek dirlik ve birlik.

Ispartalı  Zeki Çelik TÜRKİYE  İLESAM  il temsilcisi.
( Dertli Çok... Birlik Ve Dirliğe İhtiyaç Var başlıklı yazı Ispartalı tarafından 15.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.