BİR  ÇİÇEK  BİN  BİR  GÜZELLİKTİR...

      Duygulu yürekten merhaba sizlere gönül dostlarım. Bir çiçek bin bir güzellik diyerek beynimden geçenleri, gönlümde ki güzellikleri paylaşma gereği duyuyorum. Üzerinde hayat sürdüğümüz, her geçen gün çiğneyip umursamadığımız, üzerini beton yığınlarıyla kapladığımız kara toprak içinde akıllara bile durgunluk verecek nice güzelliklerin saklandığını yeterince belki de bilemiyoruz. Üzerine atıklar yığarak verimli toprakları çürütüyoruz.

      Toprakla ilgili düşüncelerim bunlarla sınırlı değil. Her birini ayrı ayrı yazıp fırsat buldukça paylaşım yapmak istiyorum. Bizler daima yere baksak da verimli toprakların ne işe yaradığını yeterince algılayamıyoruz. Çarpık yapılar doğa güzelliğine zarar verdiği gibi, verimli arazilerimize de gölge düşürüyor.
Nice bağ, bahçeleri ve ormanlık alanları tahrip ederek  gıdamızı da sınırlayıp üretimin armasına engel koymuş oluyoruz. Keşke toprak analizi yapılsaydı! .

      Nice verimsiz alanların bulunduğu da bir gerçek. Keşke yapılaşma bunlar üzerinde yoğunlaşa bilseydi. Ormanları toprak almış, Toprakları beton sarmış, Birazcık saksı da kalmış, Havan bozulmuş İstanbul. Diye bazı duygularımı yıllar önce dile getirmiştim. Bu şiirimin devamı var. Amacım İstanbul şehrimi karalamak değil! . Birazcık saksıda kalan toprak üzerine bir çiçek dikerek bin bir güzelliklere vesile olabileceğimizi düşünerek konuyu paylaşıyorum.

       Yeryüzünde   gördüğümüz, denizde gördüğümüz, havada gördüğümüz  ve hatta uzaya, aya fırlatılan metallerin bile topraktan oluştuğunu sanırım biliyorsunuzdur. Her türlü madeni bünyesinde barındıran toprağa yeterince ilgi gösteremiyoruz. Çevrecilik konusunda duyarlı olduğunu zannedenler içtiği sigara izmaritini yanarken fırlatarak onlarca hektar ormanın yanmasına sebep olmaktadır. Ormanda sadece ağaçlar ve yeşillikler yanmıyor! ... O toprağın içinde ve dışında gizlenen canlı hayvanlar da telef olmaktadır.

      İnsan oğlunun var oluşu da toprak olduğuna göre her karesini değerlense daha güzel olmaz mı? . Toprak analizi yapılarak yeni yerleşim alanları buna göre ayarlansa, verimli arazilerin üzerine insan sağlığına yararlı gıdaların tohumları atılsa, lezzetli meyvelerin fidanları dikilse, beton yığınlarının bazı yerlerine de toprağı muhafaza edecek kaplar üzerine rengarenk kokulu çiçekler dikilse, bin bir güzelliklere vesile olunsa daha güzel olmaz mı? ..

       Türkiye Cumhuriyeti devleti dünya insanlarının hayran kaldığı bir ülke. Çünkü üç kıta bünyesinde barınıyor. Asya, Avrupa arası, Güney Afrika sırası, Türk lirasıdır parası, Dünyanın kalbi Türkiye. Buna benzer dörtlükler ve şiirler çok ama yeri geldikçe paylaşmayı umut ediyorum. Türkiye'nin gül bahçesi Isparta şehrim olduğuna göre: Burada güllerin hası, Meşhur meyvesi, halısı, Şirin ili Isparta'sı, Dünyanın kalbi Türkiye. Diyerek özetlemiş oluyorum.

   Tema vakfının toprak erozyonuyla ilgili çalışmalarını yürekten destekliyorum.
 Buna benzer çevreci kurum ve kuruluşların, birliklerin, derneklerin birlik ve beraberlik içinde fidan dikme kampanyalarını artırarak yürütseler, ilaveten bir çiçek bin bir güzelliktir diyerek  şehirlerin, ilçelerin, kasaba ve köylerin uygun alanlarına her tür çiçekten dikilse de çevremizin güzelliğini dengelese diye düşünüyorum. Çiçeklerin güzelliği, kokusu  ruhumuzun ferahlatıyor.

    Saygıdeğer gönül dostlarım. Nice güzel konuları paylaşarak fikir alışverişi yapmaya hazırım. Benimde artı eksilerim olabilir, mesaj yazarak  mail adresime bildirebilirsiniz. İşlenmesi gereken konuları yazabilirsiniz. Ben dağlardan mermer çıkarılmasına karşı değilim ama bazı madencilerin ormanlıkları tahrip edercesine moloz yığmalarına karşıyım. Bir çiçek de siz dikin diye şiirimle mesaj veriyorum. [email protected]  Hoşça kalınız.

*  B İ R  Ç İ Ç E K  *

Ormanlar yanıyor dağlar karardı,
Ömür tükeniyor saçlar ağardı,
Eskiden bir ölse binler doğardı,
Canlıyı kurtarın bir çiçek dikin.

İzmarit atınca anız tutuştu,
İçinde hayvanlar yandı koşuştu,
Havadaki kuşlar göç etti uçtu,
Ovayı kurtarın bir çiçek dikin.

Bağlara, bahçeye sahip çıkalım,
Damla sulamayla iyi bakalım,
Her çeşit meyveden bolca satalım,
Ortaya, kenara bir çiçek dikin.

Caddenin sokağın havası bozuk,
Kaldırım molozlu yolları kazık,
Boş yere harcanan paraya yazık,
Çevreyi koruyun bir çiçek dikin.

Doğa güzelliği bozulmamalı,
Güller diyarımız  toz olmamalı,
Ülkemiz, Isparta  pis olmamalı,
Zekiyi dinleyin bir çiçek dikin.

            * DERELER *

Yağmur, kar yağdıkça yamaçtan iner,
Kışın kabardıkça pınara döner,
Hızını artırır bizleri  yener,
Billur sularıyla akar dereler.

Baharın çiçekle biraz süslenir,
Kuşlar cıvıldaşır coşar hislenir,
Güneşe sitemli göğe seslenir,
Yaz günü kuruyup yakar dereler.

Geliri oldukça asla boş kalmaz,
Balıklar gezinir yosunu salmaz,
Kadından, çocuktan hiç aciz olmaz,
Her türlü pisliği yıkar dereler.

Dağı kucaklıyor bütün kolları,
Bazende yaralar  mevcut yolları,
Yalayıp akıyor kökü dalları,
Tepeden ovaya çıkar dereler.

Duyarlı olmadık ne varsa attık,
Sağlıklı vücuda hastalık kattık,
Zekiyi duymadık bilinçsiz battık,
Bakımsız kaldıkça kokar dereler.

Ispartalı  Zeki  Çelik TÜRKİYE İLESAM  il temsilcisi.
( Bir Çiçek Bin Bir Güzelliktir .. başlıklı yazı Ispartalı tarafından 6/7/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.