Başlıktan az çok neden bahsedeceğimi anlamışınızdır. Aslında herhangi bir konuyu araştırırken aklımıza yanlızca fen bilimleri gelmesin. Araştırılacak konunun bilimsel olması için toplumdan alınan anketlerin veya verilerin ortak noktasını bulmaya çalışmaktır. Doğruluk payı tam olmasa da az çok yaklaşılmakta ve doğru olarak toplum tarafından kabul görmesi gerekiyor.
 
Merakımdan duramadım ve sitemizin kurulduğundan bu zamana kadar kayıt altına alınan şiirler üzerine ufak bir araştırma yaptım. Bu araştırma listesini 06.03.2012 tarih itibarı ile ele aldım. Listeyi aşağıya çıkartıp ve daha sonra bu liste üzerinden muhabbetimize devam edelim. Listeyi en çok yazılanlar şeklinde sıraya dizdim.
 
1-Aşk Şiirleri               -13574
2-Hayata Dair Şiirler    - 5575
3-Hüzün Şiirleri            - 4975
4-Serbest Şiirler           - 4181
5-Toplumsal Şiirler       - 1987
6-Didaktif Şiirler          - 1639
7-Karalama Şiirler       - 1593
8-Lirik Şiirler               - 1579
9-Klasik Şiirler            - 1444
10-Tasavvuf Şiirleri      - 1254
11-Dostluk Şiirleri        -  795
12-Memleket Şiirleri     -  571
13-Anne Şiirleri            -  517
14-Soyut Şiirler            -  501
15-Hiciv Şiirler             -  446
16-Öyküsel Şiirler        -  394
17-İthaf Şiirleri             -  387
18-Kahramanlık Şiirler  - 358
19-Peygamber Şiirleri   -  231
20-Modern Şiirler         - 223
21-Satirik Şiirler            - 207
22-Epik Şiirler              -  195
23-Akrostiş Şiirler        -  191
24-Atatürk Şiirleri         - 190
25-Çocuk Şiirleri          - 176
26-İstanbul Şiirleri        -  173
27-Baba Şiirleri            -  155
28-Pastoral Şiirler         -  134
29-Mani Şiirler              -   38
30-Mensur Şiirler           -  17
 
Toplamda 42300 kadar şiir ortaya çıkıyor. Bu kadar şiiri okuyanlara şimdiden bravo demek herhalde az olur. Bir de bu işle uğraşan editörlere Allah sabırlar versin. Ben daha ne diyeyim.
 
Listede görüldüğü gibi açık ara AŞK şiirleri önde gözükmektedir. Sosyal paylaşımlarda bir konuyu ele alsak yine aşk hep önde çıkar kanaatine varılır. Hani derler ya "Gözü kör olsun erişilmeyen aşkın ızdırapları" deriz yine de vaz geçmeyiz. Kedi uzanamayan ciğere mundar der ama ciğeren de vaz geçmez. Maalesef durumumuz aynen böyle.
 
Bu araştırma bizim sitemizin haricinde diğer sitelerin verilerine de baksak hep aynı çıkar herhalde. Aşk şiirleri haricinde olanlar belki sıralamalarda yer değiştirebilir ancak AŞK asla değişmez. Sıralamada ki diğer şiirlerin konularına baktığımız da ortak nokta hep toplumsal kaygıların ağır bastığı, nelerin arzu edinildiği ve ulaşılmak istenilen noktaya varabilme arzusu yatmaktadır.
 
O zaman şöyle bir sorun ortaya çıkmıyor mu ? İnsanoğlu yapamayıp da daima hayal ettiğini mi yazıyor. Ya da insanoğlu dertler içine düşmedikçe şiir yazma konusu aklına gelmiyor mu ? Acaba bu işi zevk için yapan var mı ? Belki de yok denecek kadar azdır. Kanımca her şair ilk baştan topluma kendini kabul ettiremediğinden kendini tarif etmek için bu yola başvuruyor. Daha sonraları yazdıkça içinde ki akılalmaz dehalar sayesinde ortaya güzel eserler çıkartıyor. Çoğunun da nasıl ortaya çıktığının farkında bile olmuyor. Her defasında bir sonrasını düşünüyor.
 
İşinde başarılı olanlar daha sonra bu işin ticaretine başlıyor. Bu kısımda çoğu şair kıyıda köşede kalıyor. Kendini yetiştiren şairlere baktığımızda ufkunun geniş olmasında ki en büyük neden çok okumak ve çok şeyleri yaşamaktan dillerinin bağı çözülüyor. Çoğu da ölümünden sonra meşhur oluyor.
 
Şiirleri bu kadar çok katagoriye ayırmak yanlış mı yoksa doğrumudur bilemem. Aslında ana başlık olarak beş altı katagoriye alınabilir. Daha sonra bu katagoriler içinde sınıflandırmak olamaz mı ? Aklıma ne geliyor biliyormusunuz. Şiir şiirdir. Neymiş bu katagori. Başlık ta açıkca belli. Şiir=AŞK başka ötesi berisi var mı ? Tabii ki kabul görülen katagorleri sırf ben istemiyorum diye fırlatıp atamayız. Birazcık tuhafıma gitti. Otuz kalem şiir olur mu düşüncesi ister istemez hasıl oluyor işte. Zaten benim gibi şiirden anlamayan zavallıya fazla kafa takmayın. 
 
Bu konu üzerine bir çok yazı yazılır ve muhabbet edilir. Satırlarımı bitirmeden önce son olarak bir ricam olacak. Sitemizde bulunan şiirler kısmında kayıt altına alınan şiirler alanını yukarıda ki listeye göre sıralama yaparak ilk başa AŞK şiirlerini getirmek lazım gerektiğini düşünüyorum. Haydi şiir dostları nice aşklar sizi bekliyor. Diğer anketleri de sizlere bırakıyorum. Şayet daha önceden böyle bir araştırma yapan varsa ve ben de okumamışsam kusuruma bakmayın. Kalın sağlıcakla...
 
İki kere iki=Şiir eşittir AŞK 
 
06.03.2012       
 
 
( 582- Şiir Eşittir Aşk başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 6.03.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.