Bir müslüman olarak islamiyetin özü olan kul hakkı, yetim hakkı diye soru sorsak hemen hemen herkes cevap verebilir. Ananın, babanın ahını alma diye sorsak yine bilirler. Ekmek hakkı, usta hakkı diye hele bu zamanın gençlerine sorsak belki de çoğu bilmez.
Çünkü gençlerin yüzde 78 si bilemedi.

Tuhafıma giden bir şey daha var. Gençlere bir soru soruyorsun. Sana şöyle şak diye cevap veremiyor. Önce şöyle bir düşünüyorlar. Bir de ağzında kelimeleri geveleyip duruyorlar. Bazı siyasetçiler gibi eem...eeee....gibi sesler çıkartıyorlar.

Bu sözleri yazarken kesinlikle gençlerimizi suçlamak, ya da onları küçük düşürmek amacı ile yazmıyorum. Daha öncede bazı yazılarımda bahsetmiştim. Benim bir yönüm araştırmaktır. Edindiğim bulgular doğrultusunda yazıyorum.

Tabii bu gençlerin bu hale gelmelerinde en büyük payın bütün eğitimcilerin de iyi bildiği eğitim sisteminin eskiye oranla çok kötü olduğudur. Hatta bir öğretmen arkadaşımın samimi itirafını aynen aktarayım. Eskiden Eğitim Enstitülerinden mezun olan öğretmen arkadaşların bir tekinin görevini biz 40 öğretmen bir araya gelsek yapamayız demişti.

Şimdi bana nerden nereye geçiyorsunuz diye soru sorabilirsiniz.Ben bu bahsedilen öğretmenlerden çok tanıdıklarım vardı. İtiraf eden öğretmenimiz yerden göğe kadar haklıdır. Ben ne öğretmenler gördüm, fidan dikmesini, tarlada çifçiye nasıl tohum ekilmesi gerektiğini, hangi mahsulun ne kadar su ile sulanacağını, bir ağacın nasıl doğranacağını öğretiyorlardı.

Ben ne öğretmenler gördüm okulunda eksik bir şey olduğunda kendi el becerisi ile gereğini yaptığını. Ben ne öğretmenler gördüm birinin işi yarım kalmış, öğrencileri sınıftan çıkarıp o vatandaşın işini bitirmesinde yardımcı olmuş.

Şimdi bu usta öğretmenler nerede kaldı. Belki bilgi ve teknoloji açısından çok yoksun idiler. Her birinin şimdi olduğu gibi dershanesi de yoktu. Başlarını sokacak bir evleri oldu mu yeter di onlar için. Ben biliyorum bu tür öğretmenlerin nerelerde olduğunu. Hepsi emekli oldular. Bir araştırma yapsınlar bakalım kaç tanesinin malikhanesi var.

Bu öğretmenlerin eğittiği nesiller olarak siyasetçiler başta olamak üzere, her kesime sesleniyorum. Bu ustaların hakkını niye yediniz. Ekmek yediğiniz kapılara niye ihanet ediyorsunuz. Eğitim sistemini niye bu hale getirdiniz. Öğretmenlerimizin çoğu devlet memuru sıfatı ile yanlızca ders vereceği saati düşünür hale niye getirdiniz. Veli gelecek okulda öğretmeni tehtid edecek.İnsan utanır be.. Biz böyle mi öğrendik. Siz nasıl insansınız. Öğretmen demek her şeyi öğretendir. Sen ondan daha mı iyi bileceksin.

Bu ustaların ekmeğini yiyenler kendinize geliniz.Ekmek yediğiniz kapıya ihanet etmeyiniz. Okullarımızda yalnızca öğretim yapılmakta. Bir an önce öğretim ve eğitim sistemine geçilsin. Bu konu da da öncelikle öğretmen camiasından bir atılım bekliyorum. Öğretmenler ayağa kalkın yoksa sonumuz kötü.

Bu millettin tekrar ayağa kalkması öncelikle sizlerin ellerinde.

Hayatta en hakiki murşit ilimdir !
( 87- Ekmek Hakkı başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 2.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.