Fikir ve düşünce hayatımızda derin izler bırakanlardan biri de hiç şüphe yoktur ki İstiklâl şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’dur. Mehmet Âkif Ersoy’un hepinizin malumu olduğu üzere iki önemli eseri vardır. Birincisi yedi kitabının bir araya gelmesiyle oluşan Safahat, ikincisi ise kendi hayatından kesitlerin sunulduğu Eşref Edip’in kaleme aldığı Mehmet Âkif Ersoy’un hayatıdır. Vefanın, kadirşinaslığın en nadide örneklerini merhum Âkif’de görebiliyoruz. O bizim Âkif dedemiz. 20.12.1873 tarihinde doğması hasebiyle sosyal medyada ve çeşitli etkinliklerle Mehmet Âkif Ersoy anıldı ve anılmaya devam ediyor. 27.12.1936 tarihinde vefatı nedeniyle de tam bir hafta boyunca Âkif’le ilgili konferanslar, seminerler ve çeşitli faaliyetler yapılmaktadır. Elbette bu söz abidesinin sadece bir hafta değil sürekli tanınması ve gelecek kuşaklara da tanıtılması gerekmektedir. Ben de bu yazımda Mehmet Âkif Ersoy hakkında son iki üç yıl içerisinde yayımlanan bazı eserlerden bahsetmek istiyorum.

2011 yılı Mehmet Âkif Ersoy yılı ilan edilmişti. Çeşitli kamu kurumları ve özel kuruluşlar Mehmet Âkif’e dair etkinlikler düzenlediler. Özellikle Safahat’ın basılması ve yayılması noktasında gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Tabii bütün bunlar olurken tartışmalar da oldu. Safahat’ın daha iyi basılması gerektiği, okura daha güzel ve doğru bir şekilde ulaştırılması gerektiği konuşuldu. Buna hak veriyorum. Safahat ticari kaygıya kurban edilmemeli. Mehmet Âkif Ersoy hakkında yayımlandığı haberini aldığım bazı eserlerden bahsetmek istiyorum.  

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çok güzel bir hizmeti yerine getirerek Mehmet Âkif Ersoy Şiir Külliyatını yayımladı. Necmettin Turinay ve Necat Çavuş’un emekleriyle ortaya çıkan eser 1.400 sayfadan oluşuyor. Sadece şiirleri değil ayrıntılı dipnotların da yer aldığı bu çalışma hacimli ve yararlı bilgiler içeriyor. Bu esere emeği geçenleri tebrik etmek lazım. 

Beyan yayınlarının Mehmet Âkif’e Armağan şeklinde çıkardığı iki nadide eser mevcut. Yukarda bahsettiğim üzere biri Safahat diğeri ise Eşref Edip’in kaleme aldığı Mehmet Âkif Ersoy’un hayatıdır. Mehmet Âkif’e Armağan diye kutulu bir şekilde bu iki güzel eser okura sunulmuş. Ayrıca Mehmet Âkif Ersoy hakkında iki güzel kitabı daha var Beyan yayınlarının… A. Vahap Akbaş’ın hazırladığı Mehmet Âkif’ten Nükteler, ayrıca Mehmet Âkif Düzyazılar isimli kitaplar da kitaplığımıza kazandırılmış durumda. 

Bundan birkaç yıl önce bazı çevreler Mehmet Âkif Ersoy’a mesnetsiz iftiralar atmıştı. Prof. Dr. Nurullah Çetin de bu iftiraları tek tek çürüten bir eser yayımladı. Mehmet Âkif’i Doğru Anlamak isimli kitap Ferfir yayınları arasından çıktı. Ayrıca Nurullah Çetin’in İstiklâl Marşımızı Anlamak isimli bir kitabının da bulunduğunu ekleyelim. İstiklâl ruhunun, amacının iyi benimsenmesi açısından okunmaya değer eserler arasında. 

M. Ertuğrul Düzdağ’ın kaleme aldığı Şule yayınlarından çıkan Mehmet Âkif Mısır Hayatı ve Kur’ân Meali isimli eser de dikkatleri çekiyor. M. Ertuğrul Düzdağ’ı edebiyatla hemhal olanlar mutlaka tanıyordur. Yıllarını Mehmet Âkif’e adamış bir isim. Burada hemen Bağcılar belediyesinin destekleriyle çıkarılan Sırâtimüstakîm Mecmuasından bahsetmeden geçmeyelim. Düzdağ hocanın editörlüğünde 20 cilt olarak çıkarılması planlanan mecmuanın ilk iki cildi yayımlandı. Diğer ciltlerinin de yayımlanmasını dört gözle beklediğimizi burada ilgililere iletmiş olalım. Yıllar öncesinde çıkarılan bir derginin günümüz Türkçesine çevrilerek yeni nesle sunulması takdire şayan bir hizmettir. Dilerim bu güzel proje sekteye uğramadan devam eder ve diğer ciltlerine ulaşabiliriz. Gerçi bu eserleri temin etme noktasında İstanbul’dan uzakta olduğum için zorluk çekiyorum ama Bağcılar belediyesinden birileri yazımı okursa belki yardımcı olurlar diye umut ediyorum. 

Diyanet İşleri Başkanlığı da M. Ertuğrul Düzdağ’ın giriş kısmını hazırladığı bir Safahat nüshasını yayımlamıştı. Kitap ciltli ve kutulu olarak okura sunulmuş, kütüphanemizde bulunması ve arşivlenmesi açısından güzel düşünülmüş, böylece gelecek kuşaklara da bu nüshanın kalacağını düşünüyorum.

Zeytinburnu Belediyesi’nin yayımladığı devasa eserden de söz edelim hemen. Sessiz Yaşadım ana başlığıyla sunulan Matbuatta Mehmet Âkif isimli eser hacimli bir çalışma olmuş. Âkif’in denemelerinin bir araya getirildiği eser, İsmail Kara ve Fulya İbanoğlu’nun himmetleriyle kitaplığımıza kazandırılmış durumda. 797 sayfadan oluşan bu eser 2011 yılında yayımlandı.  

Millî Mücadelede Başyazar Mehmed Âkif isimli kitap Gerger yayınları tarafından yayımlanmış. 445 sayfadan ibaret olan bu kitabın birinci bölümünde şiirler ele alınmış. Kitabın ikinci bölümünde ise Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşad mecmuasındaki vaaz ve konuşmalarına yer verilmiş. Kitabın son bölümünde ise belge, şiir ve fotoğraflar bulunuyor. 

Nejla Sakarya’nın kaleminden çocuklar ve gençler için çıkan Mehmet Âkif ve Ben isimli kitabı da alınacak kitaplar listemize ekleyelim. Nesil yayınlarından çıkan bu kitapta bir çocuğun ödev olarak aldığı Mehmet Âkif konusu üzerine, rüyasında Mehmet Âkif’le sohbet ettiğinden yola çıkarak yazılmış, merak uyandıran ve sayfalar arasında sıkılmadan gezinmemizi sağlayan bir çalışma olmuş. Bu kitabın çocuklar ve gençler üzerinde etki bırakarak Safahat’a yönlenmelerini dilerim. 

Mehmet Âkif Ersoy’un insanlığını burada anlatmakla bitiremeyiz. Zaten yukarda bahsettiğim kitaplarda bu anekdotlar, hatıralar, yazılar mevcut. Onları okuyarak Mehmet Âkif Ersoy’u en iyi şekilde anlayabilir ve gelecek nesle anlatabiliriz. Mehmet Âkif’in duasıyla yazımı noktalıyorum: “Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” Kitapla kalınız… 

( Söz Abidesi Vefa İnsanı Mehmet Akif Ersoy başlıklı yazı Erol AFŞİN tarafından 24.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.