B.







Tarih boyunca her milletin yaşamında salgın hastalıklar olmuş ,on binlerce insanın hayatına mal olarak derin izler bırakmıştır .
İstanbul’un fethinden yıllar sonra görülen ilk büyük salgın vebadır . 1591 Yılı ekim ayında görülmeye başlayan veba kısa zamanda şehre yayılarak salgın halini aldı . Günde 500 kişi ölmeye başlayınca Padişah III.Murad sarayı terk ederek Edirne’ye gitti.
Esnaf hastalık korkusundan dükkan açmayınca halk aç kaldı . Kesin rakamı bilinmeyen bu korkunç veba salgını bilerce can aldı .Altı ay devam etti .
1625 Yılında görülen ikinci büyük veba salgını İstanbullulara daha büyük korku yaşattı . Bayrampaşa vebası adıyla anılan bu salgın iki ay devam ederek on bini aşkın insanın ölümüne sebep oldu .
Daha sonra 1650 ve 1655 yıllarında görülen iki salgından sonra 19. yüz yıla kadar sakin bir döneme girildi .
1812 Yılında İstanbul’a gelen küçük bir yelkenli bir bela teknesi gibi limana yanaştı . İzmir’den gelen bu gemiden yayılan veba mikrobu önce Galata ve Pera (Beyoğlu) semtlerine sıçradı . Fener ve Kumkapı’ya atlayan veba salgınında her gün yüzlerce insan evlerde , yollarda , bazen yürürken düşüyor ve ölüyorlardı .
Salgın çok şiddetlendi . Ölü sayısı günde üç bini buldu . İstanbul ve Galata’daki salgın yuvası haline gelen bekar odaları yıktırıldı . Alınan bütün tedbirlere rağmen hastalık ancak on ay sonra kasım ayında önlenebildi .
Yeniçeri Ocağının kaldırılmasından bir yıl önce 1825 tarihinde çiçek hastalığı salgını başladı . Bazı günler 5 bine yakın cenaze kaldırılıyordu .
Bir yıl sonra darbeci Yeniçeri Ocağı kışlaları topa tutularak yıkılırken , binlerce yeniçeri kılıç ve baltalarla İstanbul sokaklarında katledildi . Halk o kadar nefret doluydu ki yeniçerilerin mezar taşları bile kırıldı . Kangren olmuş kol , koparıldı .
1831 Yılında ise önce adı konulamayan başka bir salgın başladı . İlk aylarda 4 bine yakın insanın ölümüne sebep olan hastalık kolera idi . Çareler bulunana kadar 6 bin insan bu hastalıktan can verdi .
1859 Yılındaki kolera salgınında 10 bin , 1877 yılında aynı hastalıktan 15 bin insan öldü .
1912 Yılındaki kolera salgınında içlerinde ordu mensuplarının da bulunduğu 10 bin insan , evlerde , yollarda sapır sapır dökülerek can verdiler . Sarayburnu ve Yeşilköy karantina bölgesi ilan edildi .
Cumhuriyet ilanından sonra İstanbul’da mikrobiyolojik salgın hastalık görülmemiştir .
1929 Yılında çiçek , 1937’de tifo , 1943’de çiçek ve tifüs salgınları geçmiş devirlerdeki salgınlara oranla önemsiz kalmışlardır .

Şeflik döneminden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde biyolojik değil de ideolojik değişik salgınlar başlamıştır . 27 Mayıs 1960 Tarihinde Silahlı Kuvvetler eliyle , yasal bir hükümet ve Türkiye Büyük Millet Meclisi dağıtılmış , bir partinin üyesi Bakan ve millet vekilleri tutuklanarak bir adaya hapsedilmiş , Başbakan ve iki Bakan boyunlarına kement bağlanarak idam edilmişlerdir .
Daha sonraki yıllarda bu askeri darbe salgını devam etmiş , 22Şubat1962, 21 Mayıs 1963 , 12 Mart 1971 tarihlerinde yasal düzen zorlanmış , 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe sonucu on binlerce insan tutuklanmış , işkence görmüş , idam edilmiş ve yıllarca suçsuz yere hapis yatmışlardır .

28 Şubat 1997 Tarihindeki askeri darbe ise ‘postmodern ‘ adıyla tanınmış , gerek ekonomik alanda gerekse Türk toplum hayatında kapanması zor yaralar açmıştır .

Tarih boyunca mikrobiyolojik salgınların sadece beden üzerinde yaptığı zararlardan çok daha fazlasını Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde sosyolojik hayatta ağır yaralar açan, toplum psikolojisini bozan , insan haklarını ayaklar altına alan , demokrasiyi rafa kaldıran ASKERİ DARBE salgınları yapmıştır ..
( Bu Millet Salgın Hastalıklardan Çok Çekti başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 23.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.