B.

 

CEM EVLERİ – GÖNÜL BAHÇELERİ

 

Bir millet çeşitli unsurlardan oluşur. Asli unsurun Türkler olduğu toplumumuzda otuza yakın etnik  topluluk vardır . Aynı vatanı paylaşan , aynı bayrağın altında hür yaşayan bu etnik gruplar Türkiye Cumhuriyeti milletini oluşturur.

 

Irk ve kan bağları araştırıldığında alevi inançlı  vatandaşlarımızın öz be öz Türk oldukları anlaşılır . Bu memleket için canını kanını veren , çalışan vatandaşlarımızın başında aleviler gelir .

 

İnanç farklılıkları düşmanlık sebebi olmamalıdır . Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun ifadesiyle “ Hepimiz bir kilimin desenleriyiz “

Sünni bir Müslüman oruç tutarak , namaz kılarak Allah’a kulluk görevlerini yerine getirdiğine inanıyorsa , bir alevi Müslüman da kendini şekille bağlı görmeyerek sevgi dolu bir kalbi , dürüst bir yaşam şeklini inancı olarak kabul edebilir .

 

Değişik zaman ve zeminlerde alevi vatandaşlarımızın tepki ve rahatsızlıklarına şahit oluruz .

Bunların başında Diyanet İşleri Başkanlığı gelir . Laik sistem bu kurum aracılığıyla  dini kontrol eder . Din görevlilerinin maaşını devlet verir . Sonra ne isterse onu söyletir .

 

Tepkiler genelde şöyledir : “ Diyanet İşleri bütçesi sekiz Bakanlığın bütçesinden fazladır . Bu teşkilatta aleviler temsil edilmiyor . Alevi vatandaşlara hizmet sunulmuyor . Bu paralar bizim ödediğimiz vergilerden karşılanıyor . Cem evleri yapılmasını istiyoruz . “

 

Şunu açıklamakta fayda var ; Cem Evleri  camiler gibi mabet yani ibadet edilen yerler değildir . Aleviler namaz kılmayabilir , camiye gitmez veya ihtiyaç hissetmez . Ama Hazreti Ali’ye sonsuz sevgi gösteren Müslüman kardeşlerimizdir . Müslümanın mabedi camidir , camilerin başka bir alternatifi olamaz .

 

Cem Evleri sevgi , kültür , dayanışma , muhabbet evleridir . Kadınıyla , erkeğiyle orada bir sevgi pınarı çağıldar .

Osmanlı zamanı tekkeler mevcuttu. Sünni ve Bektaşi tekkeleri vardı. Orada edep , erkan , insanlık dersleri işlenirdi . Sonra bozulup çürüdü ve Cumhuriyet döneminde  kaldırıldı .

 

Laik sistem Cem Evlerini tekkeler gibi görmez . Hoşgörüyle karşılar ama ne ilginçtir ki  elini cebine de atmaz . Nitekim Cumhuriyet döneminde yapılan binlerce caminin finans kaynağı Sünni Müslümanların  paraları , cami kapılarına konan bisküvi kutularıdır .

 

Cem Evi yapımında devletimizin destek olması ve duyarlı alevi vatandaşlarımızın ellerini ceplerine atması zamanı gelmiştir .

 

Bu evler sevgi ,edep evleridir . Keşke çoğalsa da bu evlerde gençlerimize Allah ,Muhammed , Ali ve Ehl-i Beyt sevgisi , edep , saygı  aşılansa ..

 

Keşke ben de gidip o gönül bahçelerinde salınsam .

( Cem Evleri - Gönül Bahçeleri başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 2.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.