B.




Dedelerimiz , dayak Cennet’ten çıkmadır demişler . Doğru mudur bilemem ama bazen ilaç yerine geçtiğine ve şifa verdiğine şahit olmuşumdur .
Evimizin bir duvarında küçük bir kızılcık sopası vardı ve üzerinde bir yazı yazardı : “ Ya Settar “
Anlamını dolaylı yollardan öğrendim : Ayıpları örtücü , kapatıcı demekmiş .
O sopa bir semboldü ve hiç tatmadım . Varlığı yetiyordu . Annemin tahammülü tükenip ‘akşam babanız gelince söyleyeyim mi ? ‘ dediğinde gürültü dinerdi .
Merhum Gazeteci Ref’i Cevat Ulunay’ın 1963 yılında yayınlanmış bir makalesi elime geçince eski hatıralara dalıp gittim .
İçki içip anıran serserilerle ilgili bir yazısına yorum yapan Afyon Ağır Ceza Reisi üstada bir mektup yazarak hüküm verdiği bir davayı anlatıp ekliyor : “ Dayak cezası Türk Ceza Kanununda yer almalıdır “
Hakim Bey’in bahsettiği olay şöyle cereyan etmiş :
“ Bir yaz gecesi , bir elinde bıçak , bir elinde rakı şişesi olan bir it , halkın oturup sohbet ettiği iki kahvenin önüne gelerek anırmaya başlıyor ‘ Bu kahvedekilerin anasını , avradını , dinini …. (sinkaf ) edeyim ‘
Halk şaşırıp kalınca kahveci oradan bir sandalye kapıp berduşa yaklaşıyor .” Sen sarhoşsun !... Kafan hasta … Bu kadar insanın nikahı senin üzerine mi ? Ayıp değil mi ? Defol evine git ! “
Sen misin bunu söyleyen ? Sarhoş it , bıçağı sallıyor . Kahveciyi önce kolundan yaralıyor . Sonra midesini , karnını deşerek bağırsaklarını döküyor . Ve kargaşadan yararlanarak kaçıp gidiyor . Sonunda yakalanıp mahkemece yargılanıyor ; 16 sene 8 ay ağır hapis …
Eğer Ağır Ceza Reisi’nin teklif ettiği ceza kanunda olsaydı bu sarhoş , daha ilk vukuatında kırbacın tadını alacak , işi bu kadar vahşet boyutuna vardıramayacaktı .
Şöyle şehrin meydanlık bir yerinde bu tip hergelelerin kırbaçlandıkların bir düşünün . Bundan daha etkili bir ceza olur mu ? Onuncu kırbaçta bayılınca efenin süngüsü resmen düşer ; argo deyimle , çevresine madara olur . Değil kahvenin önüne gidip milletin anasına , avradına küfretmek , sokağa çıkıp bakkala bile gidemez . “
Bazı köpek yavruları için ‘taş yemedik enik ‘ derler ya ; hakikaten bu enikler daha taş yiyecek bir olayla karşılaşmadıklarından ne kadar korkutursan korkut , havlayıp saldırmaya devam ederler . Tecrübeli olanlar ise seni daha yaklaşırken göz hapsine alıp taş almak için henüz eğilirken kuyruğunu kıstırıp uzaklaşır .
Aradan elli yılı aşkın zaman geçmiş ; bırakın dayak cezasını , insanlarımızın ırzını , canını mahvedip parçalayan , en korkunç vahşeti sergileyen canavarlar için yasalarımızdan ‘idam’ cezasını kaldırdık.
Zina , AB hatırına suç olmaktan çıkarıldı .
Yankesiciler , kapkaççılar , muslukçular , dızdızcılar , zarfçılar , vay anam babamcılar , uzun lafın kısası ne kadar madrabaz , hokkabaz hırsız varsa CMUK gereği cezası 8 yıldan aşağı ise karakolda ifadesi alınıp , bedava avukat tutulup , davacıdan önce sırıtarak karakoldan çıkıyorlar . Kefalet ,tazminat , para cezası yok …
2000 Yılı öncesi İstanbul’da iki parti değiştirip vurgun yapan badem gözlü bir bayan Belediye Başkanı , Türkiye’den kaçıp çaldığı paraları harcadığı İngiltere’de başka bir suçtan yakalanıp hapsedilince 250 bin sterlin kefaleti ödemeden cezaevinden çıkamadı .
Zamanımızın kırbaç cezası kanaatimce paradır . Dinin, imanın para olduğu bir dünyada kefaleti , para cezasını bastırdığın zaman adamın dizleri titrer , dünyası kararır , benzi sararır .

Avrupa’daki tüm cezaevlerindeki mahkum sayısı 100 bini aşmazken sadece Türkiye’de bu sayının çok üzerinde mahkum besleniyor .

Devlet , para cezalarını yaygınlaştırmadıkça sadece mahkumları değil aynı zamanda kendini de cezalandırıyor .
( İtliğin İlacı : Dayak başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 19.11.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.