22 Şubat 2014,  
 
İstiklal savaşımızdaki Nezahat’i  unutmadık .  70  . Piyade Alayında Tabur Komutanı olan Binbaşı Halit Bey’in 12 yaşındaki  kızı Nezahat , asker elbisesi giyer ve silah taşırdı. Babasının komutanlık yaptığı taburla en kanlı muharebelere katıldı ve adı Nezahat Onbaşı olarak anıldı.
 
Urfa’yı işgal eden Fransızlara karşı çarpışan kahramanların arasında ,adına türküler yakılan , daha bıyıkları bile çıkmamış Urfalı Bozan’ı görürüz. Fransızları bozup kaçıran  kahramanların arasında elinde tüfeğiyle 14 yaşında Bozan da vardı.
 
Maraş’ın savunmasında Sarıcalı köyünden  14 yaşındaki Ali  , Fransızların geçişini engellemek için bir köprü uçurdu. Osmaniye’li  10 yaşındaki  Niyazi (Aykan ) bin bir tehlike içinde askeri birlikler arasında posta hizmeti yaptı.
 
Osmanlı devletinin başkentinin boğazına  sarılan İngiliz ve Fransız  kuvvetlerine karşı  İstanbul Üniversitesi  ( Dar ül fünun )  2500  öğrencisi gönüllü asker  oldular. İki  tümen  halinde Çanakkale’ye gelen bu gençler çok kısa bir sürede tüfek kullanmasını öğrenerek  ateş mevzilerine girdiler. Bir Anzak baskını sonucu bu gencecik üniversitelilerin hepsi şehit düştü. İstanbul’daki okulun duvarları siyaha boyandı ve Üniversite (Tıp Fakültesi) 1921 yılına kadar mezun vermedi.
 
Çanakkale’de Mehmet ve İsmail isimlerinde iki çocuk dilenci kılığında askeri posta hizmeti yaparlarken yakalandılar. Ne kadar işkence gördülerse de düşmana bilgi vermediler. Kaçarken arkalarından  düşman askerlerinin ateş açması sonucu Mehmet 4 , İsmail  9 kurşun yarası aldı. İsmail hastanede şehit düşerken Mehmet’in bir bacağı kesildi. Biraz düzeldikten sonra görevine tekrar devam etti.
 
Çanakkale’de öğrencilerini feda eden liselerimizin başında Galatasaray, Konya,İzmir,Balıkesir liseleri gelir.
 
İstiklal savaşında Yunan cephesinde askere su dağıtırken şehit edilen köylü kızını kaç kişi hatırlar ?
 
 Nezahat Onbaşı’nın adı bir okula verildi mi ?
 
Urfalı Bozan’ın  bir kitabede adı var mıdır ?
 
Köprü uçuran Niyazi’nin adını Maraş’taki çocuklar biliyor mu ?
 
İstanbul Üniversitesinin duvarında Çanakkale’de şehit düşen o gençlerin isimleri var mı ?
 
Postacılık yapan şehit İsmail ile gazi Mehmet’in isimleri Çanakkale Milli Eğitiminde yazılı mıdır ? 
 
Öğrencilerini vatan için feda eden  bu okulların şeref köşelerinde bu gençlerin isimleri var mıdır ?
 
Askerlere su içirmek için ateş hattına giren o gencecik köylü kızının heykeli  hangi tepenin üzerindedir, mezarı nerededir ?
 
 
 
1989 Yılında Zaman Gazetesi Temsilcisi iken  Havran’ın Çamlık(eski adı Manastır) köyüne muhabir gönderdiğimde Çanakkale kahramanı Seyid Onbaşı adeta unutulmuştu. İlk ropörtaj Zaman gazetesinin birinci sahifesinde yayınlanmış ,sonra Havran Kaymakamı Murat Bey’in ilgisiyle köyün adı  “Koca Seyit” e çevrilmiş ve kahramanın heykeli  ilçe meydanına dikilmişti.
Niğde’liler Koca Seyit’in namluya sürdüğü mermilerle nişangah düzenlemesi yapan ve ateş açan  Topçu Ali Çavuş’u hatırlarlar mı acaba ?
Bu vatan için canlarını feda eden ve bize cennet gibi güzel bir yurt bırakan başta çocuk ve kadın kahramanlarımızı unutamayız .
 Mazisi olmayan bir milletin atisi (geleceği) de olmaz ,

kutlugil/Ahmet Müfit Kutlu
( Çocuk Kahramanlar ” başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 22.02.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.