B.






Hastanenin bahçesine girdiğimde güllerle çevrelenmiş kameriyeye doğru yöneldim . Ziyaret saatine az bir zaman vardı. Yıllarca milletin öz değerlerine sahip çıkacak bir medyanın ileri karakolu durumundaki bir gazetenin tanınması ve gelişmesi için birlikte çalıştığımız yardımcım şimdi sinsi bir hastalığın pençesinde şifa arıyordu.

Kameriyenin köşesindeki bir ihtiyar adam “Selamünaleyküm “ (Esenlikler üzerine olsun ) hitabıma “Aleykümselam “ ( Senin de üzerine olsun “ diyerek cevap verdi .

Doksanına merdiven dayamış bu nur yüzlü dedenin evi yakında imiş, sık sık hastanenin bahçesine gelip dinlenirmiş . Dereden tepeden konuşurken konu her zamanki gibi askerlik hatıralarına gelip takıldı .

İkinci dünya harbi sonrası yıllar .. Nöbet tutarken uyuduğunu ve o sırada Ordu Komutanı bir generalin kendisini bu halde yakaladığını anlatırken bir çocuk gibi heyecanlanıp gözünden yaşlar süzülüyor . General “ Oğlum ,demiş . Arkadaşların sana emanet ve sizler de bize emanetsiniz . Eğer siz ölürseniz sizleri bize emanet eden anne ve babalarınıza nasıl cevap veririz. “

Balıkesir’li ihtiyar bu hatırasını anlatırken , 60 yıl öncesinin mahcubiyetine ve komutanının gösterdiği asalet karşısındaki ezikliğine göz yaşları eşlik ediyordu .

Samsun Vezirköprü’den 1993’ de Bingöl’de şehit olan Şenol Cansız’ın Annesi Hanım Cansız’ın şahsında Anadolu insanının ferasetini gördük. CHA’ nın haberine göre şehit anası hem ‘Vatan sağ olsun’ diyor hem ‘Askeriye suçludur, evladıma sahip çıkmadı’ diyor. Hem de ‘PKK’lılar pişman olarak Türk bayrağı ile gelirlerse onları affederim’ diyor.

Çocuğunu TSK’daki komutanlara emanet eden bir Türk anasındaki “ Askeriye suçludur , evladıma sahip çıkmadı “ suçlaması bize bir şeyler anlatmıyor mu ?

Şu yaralı ananın yüreğindeki asalete bakınız “ Türk bayrağı ile gelirlerse onları affederim . “

Her asker komutanına emanettir .

Dağlıca’da baskın gecesi aşiret düğününde rakı içerken dağdaki mevzilerde askerleri şehit düşüp , bazıları esir edilen , daha sonra ( bilmem ki neden )ödüllendirilen ,yılbaşı gecesi kafayı cekip çiftetelli oynayan bir yarbay’a hesap sorulmuyorsa ,

Lav silahına “boru” , gerçek imzalı bir ihanet belgesine “ kağıt parçası “ diyen bir Başkomutan hala o koltukta oturabiliyorsa ,

İran generalleri kıtalar arası güdümlü füze denemeleri yaparken bazı komutanlar politik üsluplu , tehdit dolu konuşmalar yapabiliyorsa ,

Analar “ Askeriye suçludur , evladıma sahip çıkmadı “ diye feryat ediyorsa ,

Altmış sene önceki yıllarda , Mustafa Kemal Atatürk’ün bir zamanlar silah arkadaşlığını yapmış bir generalin “ Biz anne ve babanıza ne cevap veririz ? “ şuur ve sorumluluğu taşınmıyorsa , evladını askere gönderen annelerin gece uykusu kaçmaz mı ?

Kahraman bir Gazi’mizin şiiriyle bu hazin konuyu bağlayalım .

Sonra da şehitlerimize ağlayalım .


Gördüğüm rüyalar yarıda kaldı .
Bir şehit , uykumu böldü , bu gece .
Daldığım hülyalar hüzünle doldu .
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Ayrılık , kin , nefret olmasın diye ,
Bu vatan sahipsiz kalmasın diye ,
Bayraktaki kanı solmasın diye ,
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Kanı taze , vurulduğu toprakta .
Kokusu var , sarıldığı bayrakta .
Destan oldu tarihteki yaprakta .
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Gözyaşı salada, kulaklar seste .
Zümrütten halılar yola serilmiş .
Resuller , Nebiler ona sarılmış .
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Yüreği aşk ile tutuşan kordu .
Kimseye açmadı , sevgisi sırdı .
Dönünce evlilik hayali vardı .
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Yayladan derdiği gelincikleri ,
Çocukken kurduğu salıncakları ,
Aklından çıkmazmış oyuncakları ,
Bir şehit , uykumu böldü bu gece .

Gözyaşı dökülmez onun ardından .
Ağlayan ağlasın kendi derdinden .
Mesut bakışlarla Cennet yurdundan ,
Bir şehit uykumu böldü bu gece .
( Askerler Kime Emanet başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 22.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.