B.




Amerikan eğitim sisteminde üniversite düzeyinde iki yıllık hazırlık okulları var . Bu okullar iki yıllık süre içinde diğer üniversiteler düzeyinde temel eğitim verirler.

Yüksek matematik,fizik,kimya, biyoloji, ekonomiye giriş gibi temel dersler işlenir. Sayısı hayli fazla olan bu okullar üniversitelerin fideliği hükmündedir .Başarılı olan öğrenciler diğer üniversitelere yatay geçiş yaparlar .

“ The Princeton Review “ isimli kuruluşun 1993 yılında yapığı araştırma neticesi iki yıllık yüksek okullarda verilen eğitimin dünyaca ünlü Harward,Yale,Princeton gibi üniversitelerin ilk iki yılında vermiş oldukları eğitimden daha üstün olduğu kanıtlanmıştır .
En iyi 286 okul arasında Princeton 6 ncı , Harward 8 nci , Yale 14 üncü olurken “ Deep Springs College” isimli iki yıllık bir yüksek okul birincilik kürsüsüne oturdu .

Birinci gelen okulun özellikleri şunlar :

1- Öğrencilerin hepsi erkek olup kız öğrenci kabul edilmiyor .

2- Zenci ve yabancı öğrenciler kabul edilmiyor .


3- Her üç öğrenciye bir öğretmen düşüyor .

4- Öğrencilerin her gün ders ayırmaya ayırdıkları süre en az dört saat

5- Okula en yakın kasaba 50 km ,en yakın şehir 100 km uzaklıkta .

6- Baş vuran öğrencilerden ancak yüzde sekizi alınıyor ; 26 kişi .

7- Bir öğrencinin okula ödemesi gereken harç yıllık 20 bin dolar .

8- Öğrencilerin hepsi burslu okuyor , kabul edilen öğrenci aynı zamanda mali yardım hakkını da kazanıyor .

9- Öğrencilerin sömestr tatili boyunca okul arazisi dışına izinsiz çıkması yasak . Çıkışlar izine bağlı .

10- Öğrenciler ders saatleri dışında okula ait çiftlikte çalışmak zorundalar . Hayvanlara su vermek , ahırları temizlemek ,samanları balyalamak gibi işlerin hepsi öğrenciler tarafından yapılıyor . Okulu tanıtma kılavuzunda öğrencilere yaptırılan bu işlerin maliyeti azaltmak için değil çocukları disipline etmek ve toplumda ne tür işler yapıldığını öğretmek amacıyla yaptırıldığı yazılmış .

11- 1912 Yılında kurulan bu okulda alkollü içki ve uyuşturucu kullanmak yasak


12 - Kabul şartları ağır olan bu okulda
Öğrencilerin yabancılarla konuşması da yasak .

Kayıt kabul Komisyonunda çoğunluğu son sınıf öğrencileri oluşturuyor . Okula kaydolacak aday öğrenciler okulda üç gün misafir ediliyor . Bu süre içinde tek tek iki saatlik mülakata alınıyor .Ayrıca her öğrenciden belli bir süre içinde yedi tane kompozisyon yazmaları da isteniyor .


( Okulla ilgili bilgi almak isteyenler için yazışma adresi şöyle : “ Undergraduate Admissions Deep Springs CA 89010 USA )
( Abd’nin En Başarılı Okulunun Sırrı başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 22.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.