B.







Yanılmıyorsam bundan on beş sene evveldi ; elime bir davetiye geçmişti . Üzerinde “ Antandros antik amfitiyatro açılış töreni programı yazılıydı . Davetiyede açılışın yeri , tarihi ,saati belirleniyor ve komşu Midilli adasından Yunan Halk Oyunları ekibinin de katılacağı ekleniyordu ..
Bu nedir ki ,dedim . Bir Türk beldesinin CHP’li Belediye Başkanı ,dağlardan kamyon kamyon taş getirterek köyün yamacını oyup eski bir Yunan tiyatrosu yaptırıyor ve adını yunanca “Antandros” koyuyor .
Hemen telefon açtım “ Sayın Başkan ! Bu Antandros ismi nereden çıktı ? “
“ Belediye Meclisi uygun gördü “

“ Bir açık tiyatro yaptırarak kültürümüze hizmette bulundunuz . Bu kelime ne anlama geliyor ? “

“Antandros ‘yitik ülke ‘ demek .. Bölgemizdeki antik kentin adı… “

“ Neden Türkçe bir isim bulmadınız? “

“ Meclis öyle uygun gördü . Bu seni çok mu rahatsız etti ? “

Baktım ki Başkan bu sorulardan sinirlenmiş :

“ Evet dedim , beni çok rahatsız etti .”

Yunan Halk Oyunları ekibinin eşliğinde daha o zamanlar yolları bile yapılmamış bir turizm beldesinde eski Yunan mimarisi benzeri bir kültür sahnesine kavuşmuş olduk .

Aradan yıllar geçti .. Deniz Baykal’ın bu ileri karakolundaki Başkan hiç değişmedi . Geçenlerde sahildeki meydanda Atatürk heykelinin arkasındaki döner kavşağı harmanlarken bir de ne göreyim , Antandros Amfiatır yaptıran Başkan bu defa da göbeğe mitolojik üç yunan palikaryasının heykelini yerleştirmemiş mi ?
Arabayı park ettim baktım , eşim ; heykele yakın bir markette ağzına geleni söylüyor : “ Bu yunan heykellerini dikerlerken görmediniz mi ? Neden tepki göstermediniz ? “

Tiyatro binasına , önemli kişilerin heykellerine , estetik ve zevk sınırları içinde kimsenin bir şey dediği yok … Nitekim meydandaki milletin arasında kaynaşmış Mustafa Kemal Paşa’nın heykeli gayet anlamlı ama yunanca isimli bir tiyatro ve palikarya heykellerini hiç sevemedim .

Beni kültürsüzlükle suçlayacak olan partici entellere derim ki madem sizin kültürünüz üst düzeyde öyleyse benim tek bir soruma cevap veriniz :

“ Büyük Türk Amirali Barbaros Hayreddin Paşa nerede dünyaya gelmiştir ? “
Cevap veremezler çünkü onların beslendiği kültür benimkinden farklıdır ..
Benim kafamda bir Başkan o koltukta olsaydı , o göbeğe mitolojik yunan palikaryalarının yerine ve hatta taa denizin kenarına Barbaros’un heykelini diktirir ve bu vatan için kılıç sallamış kalın bilekli elinin çelik parmaklarıyla Midilli adasına doğru bir işaret verirdi .

Bir zamanlar gafil devlet adamlarımızca Yunan’a hediye ettiğimiz , ve şimdi özlemle baktığımız , vatan parçamız Midilli adasında doğup büyüyen Barbaros’un , tayfa topladığı Altınoluk iskelesinde , bu mitolojik palikaryalar ne yapıyorlar dersiniz ?
Yoksa Antandros amfi tiyatrosunda yeni bir oyun mu var ?

( Altınoluk Beldesindeki Yunanlılar … başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 5/12/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.