Benim özellikle eğitim ile ilgili konularda takıntım vardır;takıntı,psikoloji biliminde bir hastalığın adıdır ama sosyal bilincimiz açısından bir anlam ifade etmiyor ne yazık ki.Ben determinist bir insanım,hiçbir şey ama hiçbir şey "sebepsiz" olmaz,örneğin masanın üzerindeki su bardağı kendiliğinden yere düşüp kırılmaz ya rüzgar esmiştir ya  da masaya birimiz çarpmışızdır.

Eskiden-eskiden diyorum çünkü gerçekten tarih oldu ve olmaya devam ediyor bazı güzel şeylerimiz-her ne kadar tartışılsa,her ne kadar o neslin cahil olduğu yüzlerine vurulmak istense de,ne mezunu olursanız olun,şunları  kesin bilirdiniz:
*Andımızı(Bu konuda hiçbir şey yazmak istemiyorum ve andımızın kaldırılmasında kimin ve kimlerin elleri varsa  onları vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum.)
*İstiklal Marşı'mızı.(İlk iki kıtası değil tabi,on kıtasını  su gibi ezberlerdik hatta öğretmenlerimiz soru  sorarlardı:
"İstiklal Marşı'nın yedinci kıtasını oku!)
*Çarpım tablosunu.(Defterlerimizin hep arka kapaklarında yer  alırlar,bize matematiğin anayasası olduklarını  ispatlarlardı adeta.Şarkı söyler gibi ezberlediğimiz o günler çok eğlenceliydi.)
* Namaz surelerini.(Vakit namazlarını kaçırmaz  her sure ezberlediğimizde öğretmenimizden hediyeler alırdır.Yaklaşık otuz- kırk  tane sure  ezberlemiş olurduk,dualar hariç.)
*Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni.(Bütün  ders kitaplarımızın ilk  sayfasında yer alır,her kitabı açtığımızda bizlere öğütler verir ve  en çok şu cümlesi hoşumuza giderdi,bizleri motive eder,cesaret verirdi:
"Ey Türk istikbalinin evladı!
İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır.
Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur."
Eğitimin bu beş yasasını bilmekten bir kez daha gurur duyuyorum.

Bugün aramızda küçük bir sohbet   geçti yiğenlerle akşam yemeği öncesinde, birisi lise ikinci sınıfa gidiyor,diğeri geçen yıl mezun oldu kız meslek lisesinden.
"İki yüz lirayla tanesi altı liradan kaç ekmek alınır?"Sorduğuma bin pişman oldum ve utandım,bu kadar da hafife alınmamalı eğitim.Düşünüyor gibi yaptılar ikisi de,belli ki çarpım taplosunu bilmedikleri gibi dört işlemi de bilmiyorlar,telefonlarının hesap makinelerinden bölerek çıkan sonucu söylemeye çalıştılar,söyleyemediler çünkü iki yüz sayısı altıya  devirli bölünüyor ve "üç ekmek alınır"diyemedikleri için  de suçu hesap makinesine atıp ağlanacak hallerine gülmeye başladılar.

Evet sevgili dostlarım bu çocukların hiçbir kabahati inanın yok,neden mi?
Zorunlu eğitim adı altında,sınıfta kalmayı kaldırır,tüm öğrencilere bol kepçeden notlor vererek takdir-teşekkür belgesi dağıtır,herkesi lise  veya üniversite mezunu yapacağım diye diretirseniz işte size tablo...  Zamana da yazık,paraya da,umutlara da bunu yazarken içim acıyor.

Eğitim şereftir,namustur,dilerim bu yanlıştan biran önce dönerler.



( Ağlanacak Halimiz başlıklı yazı berberce tarafından 4.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.