Dersimiz  matematik ve konumuz  tüm öğrencileri nefret ettirip okuldan hatta hayattan soğutan,problemler.Hatırlayacak olursak bu konular şunlardı:işçi problemleri,havuz problemleri,yaş problemleri,hareket-hız problemleri,faiz problemleri,karışım problemleri ve nehir problemleri. O yıllarda başımızı az ağrıtmadılar ama "yeni nesil"dedikleri soru tarzlarında,bu konulardan pek soru çıkmadığını biliyorum,artık tarihe karışmak üzere.

Ortaokulda matematik dersinde bu konular ağırlıklıydı hem bu dersten kalırdık hem dayak yerdik hem de başka bir dersimiz zayıf olduğu zaman sınıfta kalıyorduk.Başımızı öne eğer ailemizden işittiğimiz azarları sinemize  çekerdik.

Öyle ya,hepimiz ya gecekonduda yaşıyorduk ya müstakil evlerde,yalılarda yaşıyormuşcasına havuz problemleri çözmeye çalışıyorduk;birinci musluk  iki saatte,ikinci musluk aynı havuzu dört saatte doldurduğuna göre....

Öyle ya,hepimiz  öğrenciydik işçi problemleri çözüyorduk,az kişiyle çok  iş yapılacağını o  yıllarda öğrenmiştik,Harun ile Vedat'ın yaptığı bir işi Hasan tek başına yapmaktadır...

Öyle ya,arabamız yoktu arabası  olanların kaç kilometre hızla gidip karşılaşma dakikalarını hesaplıyorduk, hep yaya olmayı aklımıza o yıllarda kazımışız demek ki.

Öyle ya,helal paramızın bereketini hesaplamıyorduk, bankaya yatıracağımız paranın aylık ve yıllık faizini hesaplıyorduk.

Öyle ya,hep su ile tuz karışım problemlerini çözerdik,şimdi ise at izi  it izine karışmış çözemiyoruz.

Öyle ya,nehirdeki akıntı ve hareket yönünü hesaplıyorduk,şimdi ise gemimiz su almış hangi kıyıya vuracak bilemiyoruz.

Kendi yaşımız  kadar sülalemizin yaşlarını da hesaplardık,oysa yaş demek dünyaya  veda demek,şimdi hiçbirisini hesaplamak istemiyoruz. Bir annenin yaşı iki çocuğunun yaşları toplamının iki katı ise dört yıl sonra...

Sayı ve kesir problemlerinde "bölmeyi" öğrendik(!)

"Hocam bu konular bizim hayatta ne işimize yarayacak?"diye sorabilirsiniz,"dört işlemi çok sağlam öğrendiyseniz bu size yeter"diye cevap verebilirim çünkü kimse size  havuz problemlerini ya da maaşınızın beş bölü yedisini nereye  harcadığınızı sormaz.

"Kendini çözemeyen kişi kendi dışında  hiçbir sorunu çözemez." Oğuz Atay

( Problemler başlıklı yazı berberce tarafından 6.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.