Balçova Anadolu Lisesi Şiir Dinletisi

 

 

 

Yıl 2011, aylardan Haziran ve günlerden Salı, 7 Haziran 2011. Güneş kendini akşamın kollarına bırakmaya hazırlanmış, küsmeden, yarına sözleşip gitmeye hazır. Gözlerimize bakarken sevgilinin ayrılık vaktini anımsatıyor bize ve el sallayıp Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonuna girerken hoşça-kal gülüşümüzle ayrıldık ondan.

 

Balçova Anadolu Lisesinin şiir yürekli öğrencileri ile birlikte Edebiyat Öğretmenleri Nursen ÇITIR karşılıyor bizi kapıda, daha önce de görüşmüştüm kendisiyle güler yüzünü unutmak, gözlerindeki samimiyeti unutmak ne mümkündür.

 

İzmir’in sıcak havasına rağmen serin bir salon, sahnedeki dekor baharın bir parçası…  Dökülmemiş ağaçların yaprakları, yapraklara ilişivermiş kelebekler ve güvercinler, hoş geldiniz diyor sahneden o serin görüntü.  Sonra öğrendim sahne tasarımı Sn. Tuna ATLI UYSAL’a aitmiş. Bir kenarında gitarlarıyla gençler, müziği usul usul gönderiyorlar bize doğru. Onlar şiir dostları, şiir yürekli gençler ve onlar Yedi Haziran akşamı avcı bizler martı!

 

Saat 20.00’yi gösterdiğinde sahne aydınlandı, biz izleyenler oturduğumuz yerde dikkatimizi sahneye verdik. İki gitarın sesi okşamaya başladı ruhumuzu, bu güzel geçeceğini müjdeliyor akşamın ve sandığımızdan daha mükemmel bir tat alacağımızı müjdeliyor. Sn.Dilay KARAHAN’ın hazırladığı sunum metni ile sunucumuz Ezgi SAYDAM sunumuna başlıyor.

 

Sevgili Umut SARAÇ, Ey Hayat diyor Yılmaz ODABAŞI’nın şiiri ile ve daha ilk şiir yüreğimizin ortasından vurmaya başlıyor. Biz martı karşılarında onların silahlarında şiirden kurşunlar, ilk vurulanlardan biriydim ben, sonra kimler vuruldu göremedim bile, ilk benim cesedim düştü şiirlerin ayakucuna, ilk benim yüreğim durdu şiir köprüsünde öylece kaldım / öldüm.

 

Sn. Berin TAŞAN’ın Aç Kapıyı Ben Geldim şiiri ile sevgili Esra ÖZGEN’in sesindeki buğu, sesindeki duygu! İçimde nasıl yanardağlar patladı, nasıl bir duygu akımına kapıldım, nasıl öldüm defalarca siz şiir dostları anlarsınız beni. Şiir bittiğinde öylece kaldığımı hatırlıyorum bir de sevgili Esra’nın sesine verdiği duyguyu, hüznü, şiirin özünü, sözünü. Keşke bir kez daha okusaydı, keşke bir daha bir daha diye bağırsaydık hep birlikte öylesi tadı damağımızda kaldı.

Bir baksan gözlerime başını çevirmeyeceksin
Yürüyüp gitmeyeceksin elini çekmeyeceksin
Bir baksan gözlerime
Dağda yakılmış ateşler göreceksin
Aç kapıyı kim geldi bak
Bak nasıl havalandı güvercin
Açmam diyemezsin artık
Aç.

 

Sahnenin yanındaki dev ekrandan şiirin adı, şairi ve şiire ses verenin adı görünebiliyordu, bir ara şairi Deniz ÖZDEMİR, ses vereni Deniz ÖZDEMİR yazısını fark ettim. Evet, kaç kişi fark etti bilemem ama sevgili Deniz kendi şiirini okuyordu UYANIŞ. Şiir dinletisinin en değerli şiiriydi sanırım, genç bir şairimizin kendi sesi ile kendi yüreğinin esintilerini okuması.

 

Ah! Birde kayısı ağacı vardı, okumuştum o şiiri okumuştum ama ben bu şiirin yüreğinin bu kadar büyük olduğunu görememiştim, böylesi gönül perdelerimi yırtmamıştı bu şiir. Sevgili Bengisu KANTEKİN’in yorumu ile yüreğinin ortasından kaç kişi vuruldu acaba, göremedim, yüreğim derin kuyulara düşmüştü.. Ben Bir Kayısı Ağacıyım…

 

23 şiir ve son olarak Nazım HİKMET’in Bir Ayrılış Hikâyesi. Sevgili Melisa AVCI ve sevgili Alper TAŞÇIOĞLU ile Balçova Anadolu Lisesi Mezunu ve Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği öğrencisi sunucumuz Ezgi SAYDAM ile birlikte sahneye koydukları duygusal bir ayrılık hikâyesi. Ellerin titremesindeki heyecan, seslerindeki coşku, yarınlara umut veren şiir yürekli gençler yüreğinizden öpüyorum sizleri. Yarınları böyle gençlere bırakacağımızı bilmek nasıl ruhumuzu okşuyor nasıl huzursuzlukları eritiyordu tarifi imkânsız ayrı bir tattı.

 

Arada söylenen, gitarların ve yan flüt eşliğindeki müzik ziyafeti ayrı bir tattaydı. Balçova Anadolu Lisesi’nden mezun olan Murat YIKILMAZ ve  Onur Mert KILIÇ’a eşlik eden Cansu KÖKEN’in melodilerine şarkıları ile Begüm TAY ve Selin TAŞKIN gönlümüze çiçek açtırdılar.

Son şarkıyı söyleyen Murat YIKILMAZ ve Onur Mert KILIÇ ayrı bir renk verdi gönül hanemize.

 

Şiir dinletisinin sonunda küçük bir konuşma yapan Balçova Kaymakamı Sn. Ahmet BEYOĞLU’nun konuşmasından anlaşılmaktaydı ki şiire yakın, şiir dostu hatta onun bir şair olduğu kanaatine vardım. Şiiri, şairi iyi tanıdığı, mısraların satır aralarını görebildiği, şiir dinletisinin kurşunları ile vurulduğu ve benim kadar öldüğü çok açıktı. Sonra küçük bir internet gezisi yapıyorum ve Ahmet BEYOĞLU Şiirleri’ne ulaşıyorum. Evet, tahmin ettiğim gibi Şair Ahmet BEYOĞLU, şairi ve şiiri tanıyan ve seven bir yöneticiydi.

 

Son vizeden çıktığım şu saatte, sana;

Tarh, tahakkuk aşamasına gelen

Mahfuz aşkımı usulüne uygun tebliğ ediyorum.

Diye başlıyor Şair Ahmet BEYOĞLU Hukukçunun İlan-ı Aşkı isimli şiirine.

 

Sonuç olarak tadı damağımda kalan, doyamadığım güzel bir şiir dinletisi akşamıydı 7 Haziran 2011 Balçova Anadolu Lisesi Şiir Dinletisi. Birçok şairin bile sahneye çıkıp şiirini okuyamadığı yerde gençlerimizin şiire sahip çıkışı, şiire ses oluşları, şiire yürek olmaları beni fazlasıyla mutlu etti. Şiirin yaşadığını, yaşayacağını görmek hangi şairi mutlu etmezdi.

 

 “Gecemiz, tam anlamıyla ellerin, üreten, üretmenin mutluluğunu güzellikle birleştiren öğrencilerim ve arkadaşlarımın ürünü ve sonuçtan çok süreç farklı tatlar yaşatıyor insana. Öğrencilerimin anı torbalarına attıkları güzel bir fotoğrafları oldu ve çocuklarımın her biri gerçekten dün bir kez daha gururlandırdı beni” diyor gecenin mimarı Sn. Nursen ÇITIR.

 

Geceye sesini ve yüreğini koyan isimlerini yazamadığım herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu gecenin düzenlenmesinde emeğe geçen Sn. Nursen ÇITIR hanımefendiye ayrı teşekkür ederek şiir yorumcusu genç kardeşlerimi yüreklerinden öpüyorum.

 

Şiirle kalın, şiir adına teşekkür ederim şiir yürekli insanlar, sizi seviyoruz…
 
 
Nevim Karahan
 
( Balçova Anadolu Lisesi Şiir Dinletisi başlıklı yazı Nevm Karahan tarafından 9.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.