"ATATÜRK'ÜN AYAK İZLERİ"

Balıkesir Lisesi Edebiyat öğretmeni Ramazan ERŞAHİN ile mülakat:

Balıkesir Lisesinde bir tarih gündeme geliyor...


Görüşme: Yusuf AKGÜL

Türkiyenin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Balıkesir Lisesinin 125. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde bu yıl pek çok etkinlikler düzenlendi.Bu çerçevede Büyük Atatürkün Balıkesiri ziyaretleri sırasında şereflendirdiği okulumuzun bu tarihi ve onurlu gününü senaryo haline getirerek sahneye taşıyan Edebiyat öğretmenimiz Ramazan Erşahin ile bir mülakat yaptık.

Y.AKGÜL:Ramazan bey bu senaryonun yazılış öyküsünü kısaca anlatır mısınız?

R.ERŞAHİN:Biliyorsunuz bu yıl Balıkesir Lisesinin kuruluşunun 125. yılı...BU yılı lisemizin misyonuna uygun bir şekilde kutlamamız gerekiyordu.Okukulumzda bu amaçla düzenlenecek etkinlkleri belirlemek amacıya bir komite kuruldu.
Komitedeki arkadaşlardan felsefe öğretmenimiz Gökten Orhon bey bana bir öneride bulunarak;"Ramazan bey Atatürkün Balıkesir lisesine gelişini anlatan bir senaryo yazarmısın" dedi.
Gökten bey okulumuzun kurulusunun 125. yılını böyle bir oyunla taçlandırrsak çok güzel olur deyince ben birgün sonra kendisine yanıt vereceğimi söyledim kısa bir çalışma yaptım ve sonuçta yanıtım evet oldu.
Bu senaryoyu oluşturma işi böyle başladı.Sonuçta sende okudun,güzel bir eser ortaya çıktı.

Y.AKGÜL:Büyük Atatürkün Balıkesir Lisesi ziyareti hangi tarihte olmuş?
R.ERŞAHİN: Bu esere başlarken Atatürkün 20-23 ocak 1993 yılındaki Balıkesir ziyareti temel alındı.O günkü Balıkesir lisesi Tarih öğretmeni Kamil Su beyin,Atatürk'ün Balıkesir lisesi ziyaretini anlatan anısı çıkış noktam oldu. Kendisini rahmet ve şukranla anıyorum.

Y.AKGÜL:Eserin yazılışında nasıl bir yöntem uyguladınız?
R.ERŞAHİN:Eseri kurgularken,Atatürkün modern eğitim anlayışını ve gelecek nesillere ilişkin düşüncelrini çok iyi bilmek ve anlamak gerekiyor.
Atatürkün askerliğe,dine,Türh tarihine,Türk diline,çağdaş dünyaya,Türk gençliğine ve kadına ilişkin düşüncelerini yansıtmaya çalıştım.Geleceğin türkiyesini nasıl kurmaya çalıştığını nasıl bir Türkiye hayal ettiğini anlattım.
Tam Atatürkçe söylemler oluşturmaya çalıştım umarım izleyicilerimizde beğeneceklerdir.

Y.AKGÜL:Bu alanda daha önce bir çalışma yapılmış mı?
R.ERŞAHİN:Bana göre senaryonun içeriği önemli tabi, ama daha önemlisi;büyük şair ve düşünce adamı Atilla İlhanın okulumuzdaki öğrenim yıllarına dair hatıralarını yansıttığı bir çalışmasından bu yana bir ilki gerçekleştirmiş olmasıdır.

Y.AKGÜL:Atatürkün eğitim politakaları hakkında neler söylersiniz?
R.ERŞAHİN:Atatürkün en sevdiği işlerin başında okul ziyaretleri gelmekteydi.Bu güne kadar bu konuyu dile getiren ne bir film çekilmiş ne de bir tiyatro eseri yazılmış.Dediğim gibi sadece Atilla İlhan'ın bir çalışması var.BU yönüyle Türkiyede bir ilki gerçekleştirdiğimi düşünüyorum.
Atatürk idealindeki Türkiyeye dair ipuçlarını okul ziyaretleriyle elde eden,gidişattaki aksaklıkları buradan daha iyi görebilen ve ona göre tedbirler alan eşşiz bir liderdir.Onun bu yönü ile bu senaryo ayrı bir önem taşıyor diyebilirim.

Y.AKGÜL:Atatürkün Ayak İzleri ne zaman sahneleniyor?
R.ERŞAHİN:14 Mayıs cuma günü senaryomuzun sahnelişini gerçekleştireceğiz.Bir başka ifadeyle "Atatürkün Ayak İzleri" velilerimizin,öğrencilerimizin,Balıkesirli sanat severlerin ve Milli Eğitim camiasının beğenisine sunulacak.Umarım yüzümüzün akıyla çıkarız.
Balıkesir lisesi,her şeyi hak eden tarihi liselerden biridir bu okulda 13 yıldır görev yapıyorum.Meslek hayatımın en güzel en verimli,en doyurucu yıllarını burada geçirdim.Eğer bu eseri oluşturmakla Balıkesir lisesine bir katkıda bulanabilirsem benim için unutulmaz bir anı tadına varılabilmiş en büyük zevk olacaktır.
Biliyorsunuz eserimizin adı "Atatürkün Ayak İzleri" adını taşıyor.Atatürkün ilke ve devrimlerine gönül vermiş bir Türk Öğretmeni olarak,bu eser benim Balıkesir lisesine bir armağanım olacaktır.Umarım gelecek yıllara dönük olarak güzel bir hediye bırakmışızıdır.

Y.AKGÜl:Ramazan bey,değerli vakitlerinizi ayırarak,senaryosunu yazıp yönettiğiniz "Atatürkün Ayak İzleri adlı oyun hakkında bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz.Son olarak Öğrencilerimize ve Balıkesir halkına mesajınız nedir?
R.ERŞAHİN:Yusuf bey,ben de size çok teşekkür ederim.Yaptığımız bu kutsal çalışmayı değerli basın organımız HABERCİ Gazetesi aracılığıyla Balıkesir halkına duyurduğunuz için minnettarız.Bu vesileyle 14 mayıs cuma günü saat 20:30'da Balıkesir lisesi konferans salonunda eseri izlemek üzere öğrencilerimizi,velilerimizi,Milli Eğitim camiasını kısaca bütün Balıkesiri davet ediyorum.

( Atatürkün Ayak İzleri başlıklı yazı Yusuf Akgül tarafından 12.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.