"Yazmak,kendimize yaptığımız,içsel bir keşif yolculuğudur.Sırt çantamızı alıp nereye gideceğimizi bilmeden,geriye dönüşü düşünmeden başlayan yolculuklara benzer...Bir tür seyyahlıktır..."

"Yazmak,en derin duygularımızı ve  düşüncelerimizi iç huzuruyla dışa vurma cesareti duyduğumuz bir dost sohbetidir.Her daim yanımızda olan,sırrımızı tutan,yargılamayan,anlayan,rahatlatan ve tüm kalbimizle güvenirliğinden emin olduğumuz türden bir dostluktur yazmak."

Son günlerde okuduğum ve çok etkilendiğim bir kitap olan "Yazıyla Terapi" adlı eserinde yazmayı böyle tanımlıyor  uzman klinik psikolog Ezgi Yaz.Okumak ile yazmak öz kardeş,edebiyete kadar sürecek can ciğer dost gibidirler;çünkü birinin boşluğunu diğeri doldurur.Yazmak gerçekten terapi midir,fobi midir,hobi midir,delilik midir,alimlik midir sorularının cevaplarını verebilmek çok güç.Monteigne şöyle diyor:
"İnsanın kendini anlatmasından daha zor ve faydalı  bir şey yoktur."Peki insan  kendini nasıl anlatabilir,sanat yoluyla,ya konuşarak ya yazarak ya çizerek ya oyarak ya kazıyarak...

İnsan neden yazar?
*İçlerini döküp rahatlamak için,
*Kendilerini ve başkalarını anlayıp tanımak için,
*Yaratıcılıklarını ortaya çıkartabilmek için,
*Duygularını ve düşüncelerini ifade edebilmek için,
*Yalnızlıklarını  gidermek için,
*İletişim kurmak için,
*"Söz uçar yazı kalır"demişler yaşadıklarını kalıcı  hale getirmek için,
*Öğrenmek,öğretmek,anlatmak,anlaşılmak ve kendileriyle barışık olmak için,
*Ruhsal sağlıklarını korumak  ve hayallerini somutlaştırmak için,
*Meraklarını giderebilmek,dünyayı güzelleştirebilmek,gerginlikten kurtulabilmek ve kişisel gelişim için,
*Topluma ve insanlığa faydalı olmak için,
*Planlı ve programlı olabilmek ve hafızalarını kuvvetlendirmek için,
*Sıkıntılarıyla baş edebilmek ve sorunlarını çözebilmek için.

"Sanat uzun hayat kısadır."Goethe
"Dert,insana daima yol gösterir." Mevlana
"Dehayı ancak ıstırap doğurur." Andre Mourois
"Düşlemek,bilmekten daha önemlidir."Albert Einstein
"Dil,tencerenin kapağına benzer:Oynadı,açıldı mı içinde ne yemek var anlarsın.Aklı keskin adam tencerede tatlı yemek mi var,sirkeli ve ekşi aş mı?Dumanından anlar." Mevlana

Yazmanın faydaları nelerdir?
*Rahatlatır,hafifletir,iyileştirir,kendimizin en iyi dostu oluruz,dertlerimizi azaltır.
*Yazılı ve sözlü anlatım becerilerimiz gelişir.
*İçimizde boşluk duygusu hissetmeyiz.
*Öz güvenimiz artar,çok boyutlu düşünürüz,hafızamız güçlenir,sosyalleşiriz,ruh sağlığımızı koruruz.
*Daha kültürlü daha zeki ve duyarlı kişiler haline geliriz.
*Aklımız ve gönlümüz uyum içinde olur.
Bence bu faydalar sadece yazmanın değil,okumanın ve araştırmanın da faydalarıdır çünkü okumak ve yazmak; gelin ile damat,çay ile şeker,kaşık ile çatal gibidir.


Okumak için mi okunur yoksa anlamak için mi? Ben anlamak için okuyorum ve hızlı okumaya da pek sıcak bakmıyorum çünkü hızlı okumada satırların gizemini tam anlamıyla çözemezsiniz sadece okumak için okursunuz ve bir kaç hafta sonra o kitaptan tek kelime söyleyemezsiniz hem okuduğunuz kitabın türünü unutursunuz hem  yazarını hem de konusunu.Hızlı okumayı  yolculuğa benzetirim,çıktınız anayola tam gaz gidiyorsunuz sağınıza solunuza bakmadan,ne olur, ya varacağız yere on dakika önce varırsınız ya aşırı hızdan ceza yersiniz ya da kaza yaparak canınızdan olabilirsiniz.Oysa belirli bir hızda gitseniz,trafik kurallarına uysanız,sağınıza solunuza,ağaçlara ve ovalara baka baka gitseniz,hafif bir radyo açsanız,bir çeşme gördüğünüzde mola verip elinizi yüzünüzü yıkayıp buz gibi suyundan kana kana içseniz yolculuğunuz daha keyifli  geçmez mi?

"Okumaya nasıl vakit ayırıyorsun?" diyenlere gülüyorum,insan sevdiğine vakit ayırmaz mı,sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiğimiz ortada.
*Kitaplar ana gibidir bense onun sütüyle beslenmeye çalışan masum bebek.
*Onlar birer hekim gibidir bence şifa bekleyen hasta.
*Onlar birer öğretmendir bense bilgiye aç öğrenci.

Özet olarak acı,yaratıcılığımızın kamçısıdır öyle ki ayrılık ile ölüm sanat eserlerinin can damarıdır,kanıdır,kalbidir. Ümit Yaşar Oğuzcan intihar eden evladını kaybetmesi üzerine şu mısralarla dile getirmiştir acısını buram buram:

" Gittin...Bize günden güne yaşamak
Olmaz!Kuş olup böyle kanatsız yaşamak
Ölmekten acıymış meğer evlat acısı
Yarabbi,Ne zor böyle Vedat'sız yaşamak"
 
Yazar ve tüm yazar adaylarının mutlaka  okuması gereken bir kitap bu,yazmaya dair öğrenecek çok şeylerimiz var.
( Yazıyla Terapi başlıklı yazı berberce tarafından 2.04.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.