Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olan olayları ve durumları anlatan kısa yazılara  hikaye denir.Benim de hem okumaktan hem de yazmaktan büyük keyif aldığım bir edebi türdür;düşündürür,güldürür,hüzünlendirir,ders verir...Ancak "hikayeler" bazı kimseler tarafından  hep küçük görülmüş ve   diğer edebi türlerin gölgesinde kalmıştır oysa;
*İlkokul çocuklarına bizler özellikle Ömer Seyfettin'in  eserlerini önererek onların okuma alışkanlığı kazanmasını isteriz yani hikayeler,kitap sevdamızın ilk adımlarını oluşturur.
*Bütün usta romancıların hemen hemen hepsinin hikaye kitapları vardır  yani yazarlığın ilk denemesini hikayeler oluşturur diyebiliriz.
*İzlenme rekorları kıran sinemaların,dizilerin,tıklanma rekorları kıran  sosyal medya skeçlerinin ve satış rekorları kıran şiir kitaplarının bile birer hikayeleri vardır.
*Hikayeler sadece edebiyatta değil sosyal yaşamımızın gayesini oluşturur.

Bir  hikaye kitabı konusuyla,karakterleriyle ve anlatıyla okuyucuyu içine çekebilmeli,onda derin izler bırakmalı ve elimize aldığımızda bizi yormayacağına,lafı uzatmayıp kısa tutacağına söz vermelidir aksi takdirde  tüm hikayelerin sihri  toz bulutu gibi kayboluverir.Bu nedenle ben şöyle diyorum:
"Siyasetçiler halkın oyuna,doktorlar halkın sağlığına,öğretmenler dimağına, yazar ise en kıymetli hazine olan halkın zamanına taliptir."

 " Bilgelik Öyküleri"  severek okuduğum ve çok şeyler  öğrendiğim bir kitap,en beğendiğim öyküler ise şinlar:
"Takip,Hazine,Taşçı,Yolcu,Aydınlık,Sineğin Hali,Yaşlı Eşekten Hayat Tecrübesi,Çalışmanın Sonucu,Yılan,Ayının Sevgisi,Özgürlük Nedir?,Yaşamın Belirtisi,Bir Anneden Öğütler,Suyun Sırrı,Meditasyon,Gül Bahçesi,Çatlak Kova,Ahmaklar,Üç Filtre,Huzur,Evlilik,Dilenci."  Kısa kısa  yaklaşık yüz yirmi  beş  tane öykü yer alıyor   Cengiz Erşahin tarafından yazılan bu kitapta.

"Akılsızın dostluğu,düşmanlıktan kötüdür."
"Ahmak bir dostun olacağına,akıllı düşmanın olması iyidir."
"Hayat kararlardan ibarettir ve kararlar birer kibrittir.Doğru yerde ateşlendiğinde seni ısıtacak,çorbanı kaynatacak ateş olur, yanlış yerde ateşlediğin vakit ise içinde bulunduğun evle birlikte seni de yakar."
"Niceleri vardır ki,nadide güllerden meydana gelen şahane gül bahçesini,dikenli otlardan meydana gelmiş otlar sanır da çiğner geçerler."

Son söz  William Shakespeare'nin olsun:
İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor.
Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için.
Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için.
Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için.
Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için.
Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için.
Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi birşey vermedigi için.
Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için."
( Bilgelik Öyküleri başlıklı yazı berberce tarafından 28.12.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.