Çocuklarımıza  tarihi nasıl sevdirebiliriz?Hep yüzeysel cümleler kurarız bu hususta,geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez deriz ancak geçmişimizi sevdirmek için hiç bir adım atmayız.Öyle ki tarih spekülasyon yapılmasına açık bir alan;bazıları bazı  padişahları veya komutanları "vatan kahramanı"ilan ederken bazıları "vatan haini" ilan eder,örnekleri çoktur.

Ortaokuldayken tarih hocamız Şenol Memiş'ti;demokrat  fakat çok sinirli bir adamdı,perşembe ve cuma günleri derse girmemesi için  çok dualar ederdik,itiraf etmeliyim ki,dersi kaynatmak için elimizden geleni yapardık,şiddet uygulardı.Onun sorularını bilmek ne mümkün,sanki bizleri dövmek için bahane arar gibiydi.(Köyümüze en fazla yararı dokunan öğretmendi ayrıca,komşusu  hasta olsa alıp onu doktora götürürdü ilçeye,elektrik-elekronik işlerinden de anlardı kimin çanak anteni bozulsa gelir yapardı,maçlar o yıllarda şifreli kanallardaydı o ise bilgisayarından şifreyi kırar,kahvede tüm köylüler şampiyonlar ligi maçlarını izlerdi.Şuanlarda emekli olması lazım kendisine ve ailesine sağlıklı,huzurlu yıllar diliyorum.)

Lisedeyken ise Mehmet Ali Tiftik'ti tarih öğretmenimiz,dersin başından sonuna kadar yazı yazdırırdı yani kitabın fotokobisini çekerdik adeta bu yüzden el yazımın çok kötü olmasının  ilk nedeni budur,arkadaşlara yetişebilmek için hızlı yazardım.

Genelde tarih dersleri sıkıcı dersler arasında gösterilir kimi not tutmaz kimi uyuklar kimi de kopya çeker.

Çanakkale...Birliğin,bütünlüğün,cesaretin,mert ve yardımseverliğin,vatanseverliğin,özgürlüğün,imanın ve inancın,Avrupa'nın "Hasta Adam"olarak damgaladıkları devletin gözlerini kırpmadan şehit ve gazi olmak için cephelerde çarpışan şanlı,namuslu halkının zaferle sonuçlanan adresi....

"Çanakkale mutlaka geçilmelidir,geçilecektir.Osmanlı Devleti mutlaka bertaraf edilmelidir,edilecektir."
"Türkler insan sayılmazlar,fare gibi zehirlemelisiniz." Harbiye Nazırı Sir Vinston Churchill.

Tarih,merakla başlar.Yavuz Bahadıroğlunun "Bir Devrin Bittiği Yer Çanakkale" isimli bu kitabını keyifle okudum,bütün öğrencilerin okumasını isterim;uzun paragraflar,uzun  ve karmaşık cümleler yok,sıkılmadan  okuyabilirler,bazı komutanlarımızın hayatları anlatılırken bazı askerlerimizin ailelerine yazdıkları mektuplara da yer verilmiş.

Almanlar,Osmanlı Devleti'ne neden "Enverland" adını takmışlar?
Osmanlı Devleti'nin savaştığı cepheler nelerdir?
Batı kamuoyunda"soykırım yapmak"la suçlanan ve "bir numaralı Ermeni düşmanı"ilan edilen kimdir?
"18 Mart Kahramanı"unvanı kime verilmiştir?
İki şarapnel parçasıyla yaralanmasına rağmen savaş alanını terk etmemekle ünlü komutan kimdir?
Çanakkale'de toplam ne kadar zayiatımız var gibi soruların cevapları bu kitapta.

Değil mi cephemizin sinesinde iman bir, Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir; Değil mi sinede birdir vuran yürek... Yılmaz! Cihan yıkılsa, emin ol, bu cephe sarsılmaz! M.Akif Ersoy

Kitabın son sayfasının son cümlesi:
"İnancımız gereği olarak ekleyelim:'Bu millet yıkılmaz!'
( Çanakkale başlıklı yazı berberce tarafından 13.11.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.