Her duvar bir kapı mıdır,kapıdır ancak açmasını bilene çünkü tüm kapılar ve pencereler hep duvarlardan açılır;bu yönüyle duvarlar kısıtlayıcı unsurlar değil  düşünebilene veyahut düşünüp uygulayabilene bir kolaylıktır.

İnsan,toplum,hayat,düşünce,özgürlük,kişilik,iletişim,zaman,yazma bilinci,yazar olmak,zihniyet,şehir,alışkanlık,bilgi gibi bir çok konunun işlendiği Adem Kandemir'in kaleme aldığı "Her Duvar Bir Kapıdır"adlı deneme kitabını keyifle okudum; yazar ve yazar adaylarının veya edebiyata ilgi duyan  herkese  önerebilirim.
Yazarın yeri neresidir? Yazar düşünce adamı mıdır?Yazarın sorumlulukları nelerdir? Gerçek yazarların en belirgin özelliği nedir?Özellikle yazarlık konusuna geniş yer ayrılmış diyebiliriz bu kitapta,yazarları üçe ana grupta toplar   Adem Kandemir:
a)Yürürlükteki mevcut düzenle  uzlaşanlar 
b)Karşıt  olup mevcut  düzenle uzlaşmayan ve yürürlükteki yönetim biçimini ne pahasına olursa olsun yıkmaya çalışanlar.
c)Ne mevcut düzenle ne de bu düzeni yıkmaya çalışan karşıt gruplarla  beraber olup uzlaşanlar.
Kitaptan aldığım bazı notlar:
" Yazarın rolü,güç görevlerden  ayrılamaz." A. Camus
"Okumak bir insanı doldurur,konuşmak onu hazırlar,yazmak ise olgunlaştırır." F. Bacon
"Kendisi ve çağı hakkında yazan insan,tüm insanlar ve çağlar hakkında yazmış olur." B.Shaw

Kimimiz "kar iyidir çünkü mikropları kırar derken,kimimiz de "kar kötüdür çünkü yoksulların hayatını zehir eder."diyebilir bu sebeble bazı konular görecelidir, ortak bir noktada buluşabilmek bazen neredeyse imkansız hale gelir.

"Akıl susunca düşünce durur.Düşünce durunca hareket durur.Hareketsizlik ise çürümenin eşiğidir." Gazzali
"Dilencisinden milyonerine kadar tüm insanlar arasında sahip olduğuyla yetinen birini arayın,bin kişide bir kişi bile bulamazsınız." L.Tolstoy
"İnsanın bütün rahatlığı alışkanlıkta gizlidir,alıştığı hoş olmayan bir şeyi bile kaybetmekten korkar o" Goethe

 Kitabın şu paragrafı ise içinde bulunduğumuz şehir  hayatını çok iyi özetliyor:
"Şehir,sermaye ve hürriyet...Modernliğin gelişimiyle birlikte adet ve gelenekleri yok saymaya başlayan şehirler giderek  ruhlarını da kaybederler. Yaşamın hızla değiştiği bu süreç içinde şehirleri iyice kıskacına alan tüketim,nüfus artışı, teknolojikde değişim insanoğlunun doymak bilmez hırsını amansızca tahrik eder."
( Her Duvar Bir Kapıdır başlıklı yazı berberce tarafından 11.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.