Hikaye / Anı Hikayeler

Eklenme Tarihi : 27.04.2015
Okunma Sayısı : 1089
Yorum Sayısı : 1
....
.........

Keriman   Uçağa Atlar, Kanada Torontona`ya yol alır.  Yine karşısında  "Can  her yerde "Can  bunların aşkları  Mecnun`un aşkları gibi, zor olan yollardan tüm buluşmaları. Arada Kültür farklılıklarıda vardır, kültür farkıda olsa bu iki genç;  o tabuları yıkar.
Bunlar insan olduklarını anlarlar kendilerinin, birbirlerine öyle tutkulularki!  Bir daha kimse ayıramaz, mutlu bir evlilikleri olur. 
Can`ın; ... Ekmek dağıtdığı şehirde; Türk`ün biri  o  kızların sokak  adresini sormuş?.
-  Can; ... eski nişanlısının ev edresi olduğunu bilmiyor.
-  Can ; ... "Abi o adresi ben biliyorum götüreyim.
Adamın  dediği  adrese bırakır ki , karşısında eskiden nişan yaptığı kızı görür ama Onların ev adresi olduğunu bilmiyor.
- Can; ...  şaşırır ben ne yaptım adamı indirir arabadan  arkasına bakmadan oradan uzaklaşır.
Bunun üzerine kız öcünü alacakya , Şule  evlide, eski nişanlı olacak oğlanın annesine!
- Oğlun beni Rahatsız ediyor.
Annesi fırsat bu fırsat zaten  O   kızdan kadın çok hoşlanıyormuş şimdiki Can` ın  eşini,  Keriman`ı  oğlu istedi diye babası iyi adamdı  Can`ın  annesi Melahat, her   defasında  Keriman`a  ben   almadım seni, Benim gelinim  Şule  der.
Bütün nefreti de yıllarca sürer.
Kız  ayrıda "Kültürden olduğu için, çiftler arasında kültür çatışması olamaz. Onlar iki Aşık biribirlerini seven.  Onlar insan! Küçükleri örnek alırlarsa büyükler. Gençler o konularda büyüklerin yaptıklar hataları yapmıyorlar, bu gibi düşünceleride kınıyorlar.
Şule`yi almadıda, Keriman` la evlendi diye.
- "Can  anne ben can derdindeyim ailemi toparlamak istiyorum sense tekrardan eski Nişanlımla  birlik olup bana    tuzak   kuruyorsunuz!.
Kaldığı yerde annesi  "Mediya bir geçim vermez, aileyi parçalama mücadelesine girişir. Eskiden yaptığı kini iyiden iyiye kabuk bağlamışki her defasında  eskiye dönüyor.
Onun   istediği Olmamışta  Can`ın    istediği  olduğu için.
Annesinden kurtulma mücadelesini , orada az zamanda verir, ailesine  eğreti  olarak bıraktığı yere , tiren bileti gönderir. 

- Can`sa   "Anne`sini alarak ev aramaya koyulur.
Keriman`a tutacağı    evide annesi bayağı uzak bir yerden tutmuş ki gelini birdaha görmeme adına. Keriman; ....  Mediha  Anne`yi en son egede, balkonda ağlatarak  hem yemek verir gelinine,  hemde bir sürü laf vurur suratına. Keriman kaynanaya ziyarete gider hoş geldin için.  Kızından  Mediya anne ziyaretten gelir.  Kızı ise Balikesir`de Hemşire .
Kızın kocasıda  Öğretmen.  Can`la gitmişler Balikesir`e.
Keriman`da  bak kızımdan geldimde gelin gelmiyor düşüncesiyle  küçük oğlunuda yanına alır, dolmuşa binerler. Bir semtden bir semte  Kaynananın  kapı ziline basarlar.
 Kaynana evin ikinci katından sarkar ve hiç sevinmez .
- Sizmiydiniz!  Bende "GÖNÜL  sandıydım!.
Güya Keriman`ı kıskandıracak.
Kapı açılır yukarı çıkarlar ve  hemen balkona doğru konuk eder gelini çocukla birlikte.  Bir güzel selamlaşmanın ardından çay demlenir.
Somun Ekmeği, peynir, zeytin, yeşillikler, dahade sayamadığım malzemeler konur. Kaynana sanki gelin hoş geldine değilde  onunla bir hesabı varmış gibi açar ağzını , yumar gözünü , geline olmadık laflar sayar;  çocuğunu aşağılar..., bir daha gelmesinler evime diye.
Neymiş  onun istediği  oglunun eski Nişanlısının  nişan resimleri varmış  duvarda asılı!. Onu sen yırttın der Keriman`a savaş açar El vede Kol hareketleriyle.
- Benim gelinim "ŞULE; ..... ben almadım seni!
Keriman ağlar , ağlar hemde konuşur !
- Ben bu evin geliniyim; ikide  evlat verdim  ne istiyorsunuz benden.
- Sen benim gelinim değilsin!
Gelin efendice bu kadar duyduğu laflar karşısnda daha oturamaz ve çocuğunun elinden tutar, "Durakdaki ilk gelen Minibüsa atlar , bir kaçda yolcusu var!  Öyle ağlıyorki  ağlamaları Dolmuş`ta  da  tavan yapmışki öylecede devam ediyor   hıçkırıkları  artık kendini tutamıyor.  Pisikolejisini  iyiden iyiye bozmuşlar yol bitsede eve erken varsam ağlamaları hiç durmuyor, kendini öylece salmışki, gözü kimseyi görmüyor!.
Evin durağına geldiğinde iner,  oğlunun elinden tutar ve apartmanın beşinci katını nasıl çıktığını bilene hatırlamaz!.  Can   eve geldiğinde , eşinin suratını ağlamalı vede bir okadarda "ŞiŞ gözlü görür. Yüzü kızarmış Keriman`ın  şişliklerde cefası.
-  CAN;   sana gitme dedim  gidersen annem sana  kızıyor!  "Şule`nin fotoğraflarını yırtmışın!  Onu bana açtı  haberin olsun  dedim, sen yine beni dinlemedin. Biliyordum annemin böyle sana sert tutum yapacağını. Bunu,  kendin haketin!.
Can Aslında da doğruydu. 
Her defasında kaza kurşununa , hedef oluyordu Keriman!..
- Keriman  üzüldü Can`dan de Fırça yemişti,  haklıydıda .
işte saygı diye herkesi kendi gibi bildiğinden  bütün felaketleri yaşıyor suç keçisi oluyordu. Hep yaptığı iyilikten dolayı!.
Kaynanayı   Balkonda  gördüğü   oldu .
Şuan çeyrek asır,  ne görümceyi  , nede  kaynanayı görmez, görüşmez.
Oğlu; evin tapusunu verdi,  birde vergi işLemlerini orada baksın diyerek birdaha bir haber alamadı, hiç bilgilendirmediler, bu kadarıda  açgözlülük.  Üzerine bir yığın Şemer yüklediler.
Üstüne üstlük içinin eşyalarıyla  evinide yağmaladılar!. Oysa  ki  "Can;  Babasının burada Hastahane masraflarını ikinci dönüşünde;  Bankadan kıredi yapmış OTUZBİN  DOLAR,   onun borçlarını ödedi  bir yandanda. Babamız keşke ölmeseydi!.  Ana ve Kızına gün doğduki,  bir daha arayıp sormadılar.
 
Annesine  egedeki eve baksın diye Konsolosluk aracıyla VEKALET vermişti hiç demiyorki oğluna,  gelin artık emanetin var bende!.   Ne annesinden,  nede kızından, nede çevesinden,  hiç bir haber vermediler hep saklıyorlar?.
"Can;  kaç defa telofonla iletişime geçti,  kızkardeşi  ve   annesiyle ; anne sadece konuşmuyor telefon açık dinliyor sesi yok!.  KIZ kardeşinede internet aracılı
ğıyla yazı yazdı , hiç cevap vermiyor?. Evin  oğlu  ve gelinini uzaklaştırdılar,  Kapıları kapadılar. Onlara "Can Koz olarak Vekalet verince ;  ilişkilerde kesildi bir daha bir haber alınamadı.

- Keriman;
Bıraktıklarım onlara kalsın,  benim gönlüm tok  burada  bayağı bir yol aldılar. Oda onu görmeyenleri,  vede yiyenleri görmek için ölmüyor.
- Keriman;
  Onların Paşa gönüllerine bıraktı Dünya malı Dünya`da kalır, kimse bu Dünya`dan  birşey götürmüyor.
- Keriman;
Aile büyüklerim helal olsun burdan saygılıyorum sizleri genede!. Benimde baba mirasımda duruyorda  yıllarca ona dokunmadım. Babamın serveti geniş , aç gözlü değilim yiyenler yiyor , Allah razı olsun yiyenlerden, bir Keriman  eksik.
Uzun yılları aşkın gidemedi, kendiyle uğraşmaktan, Doğduğu yerlere.
Gerçi ana baba olmayıncada, pek arayanları olmazda! .
Kızkardeşlerinin  dışında!.
 Annesi derdi parmağan varsa, sırtını  kaşı!  Haklıymışta Yolu elbet düşecek bir günde Köyüne...
- Keriman;
Taşın kovuğundan çıkmadı her halde içinden geldiği için yazıyor.
Yazılacak çok şeyler var yavaş yavaş!.   Göçenlerinide saygıyla  anıyor, ne kadar servet bırakmışlar ki , üzerinde gezinen çok oluyor!...

Toronto` dan ,  10   /   11   /   2014. Dönüş Korkmaz.



( Eğreti Misafir 5 . Bölüm. başlıklı yazı Mosell 07 tarafından 27.04.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.