Hikaye / Anı Hikayeler

Eklenme Tarihi : 22.02.2015
Okunma Sayısı : 2999
Yorum Sayısı : 2
Günün Yazısı

Bu Yazı 23.02.2015 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.



Yağız delikanlı ; annenin iki kızı ve dört oğlundan sonra dünyaya gelir. Anne bebek doğum anındayken doğumu zor gerçekleşir,  acılar içinde kıvranır,  çocuk bir türlü gelmez. Bunun üzerine annenin kız kardeşleri vede yengeleri yanında olduğu için;  bu haber üzerine kızın babasına kızlarının çok acil olduğunu vede doğum sancısı olduğu halde,  bebeğin dünyaya gelmemesi üzerine, babaya anlatılır vaziyeti. Bunun üzerine doğacak olan bebeğin,  anne tarafından olan dedesi ; kızının  doğumunun çabuk gerçekleşmesi için Hecaz tası gönderir.
 Babası Hacca gitmişya hacı tası da diyebiliriz. Gerçektende bebeğin teyzeleri o tası anneye verdiklerinde annenin ağrı ve sancısı kesilir;  normal bir halde doğum gercekleşir. Anne her defasında da dünyaya  gelmedinde  Babam hacı tası gönderdide,  öyle geldin. Bu durumu diğer çocuklarınada aktarır anne. Onlarda inanamaz ama ya tutarsa diye. Her şey dualar üzerine kurulduguna göre. Neysede kimsede inanmak zorunda değil. Doğum gerçekleşmiş ya gerisi teferruat`dan ibaret.
Gelelim yağız delikanlı büyürkende ; annenin diğer dört oğlanı hastalıktan dolayı altı ,   yedi,  sekizer,  dokuzar , yaşında ölürler. Kimi zature oynadığı  gölekte,  kimi sıtma v.s.. gibi bu dört oğlu ölür. Geride Iki kız ve zorla dünyaya gelen bu oğlan kalır. Bu oğlanı okadar kıymetli büyütürlerki tereyağları bilene ayrı kaplarda  basılırmış .  Erkek çocuğu diye . Kızlardan biraz daha ayrıcalıklı yetiştirilmiş . Bu çocuk büyüdükçede çok huysuzlasmış. Çünkü  aile üzerine düştüğü için yaramazlıklarıda artar. Ablalarını bilene dövecek vaziyete gelir. Ara sırada olsa kendinden büyük ablalarıda ; bundan sopa yerler.Bu huysuzluklarını bayağı;  gençlik devresine gelene kadar  devam ettirir. Ne zamanki evlenecek çağa gelir;  biraz kendine çeki düzen verir. Artık genç olmuştur. Genç'ya evlenecek kız bakınır. Köyünden anasıyla birlikte görücü üsülü olduğu için köylerde kimin  evine gitsen hayır demezler. Birbirlerini hep tanırlar.
Akrabada olmasalar. Bu ana  oğula ;  kendi köyünden , bir türlü kız beğendiremez....
Genç artık kalbi PIR PIR etsede ; yeni hayatında , delikanlılık hayatında kısmetini bekler,  yani beklemededir. Bir gün bu genç arazideler yanındada tarla komşusu bu gencin aklına girer.  Bir köyden Başka bir köye kız bakmaya giderler.
Kızın Köyüde arazilerine yakınmış..  Bu yağız delikanlıya kızı gösterirler. Kız daha öncedende başından söz gecmiş ama istememiş herhalde ,  bohçasını atar oğlanın. Bu yağız oğlanı görünce ; bir elektiriklenme olur ve her ikiside gönülleri, birbirlerine kayar. Oglan kör  kütük, aşıktır. Kadının  yaşına bilene bakmaz. Oysa kadın,  oğlandan nerden baksan ; bir on yaş fark eder.
Gençlik tutulmuş gönül işi derler ya ; o Karakızın,  yaşına bilene bakmaz Yağız oğlan.   Köyüne gelir bu tarla komşusuyla oğlan ; annesine o komşu gençle bir kiz bulduklarını ; ama başka köyden olduğunu  anlatırlar oğlanın annesine. Olay etraflıca anlatılır.  İyi der anne zatende evlenecek çağda  genç. Kendi Köylerinin Kızlarını beğenmezler... O kızlarda hep kusur ararlar fiziki Kusur  Dış Dünyasından yok saçı yok Dişi Çirkin!?...
 Oglan ; gürbetdeki o kıza bütün aileyi alır,  kız istmeye doğru o köyün yolunu tutar. Eve vardıklarında oğlanın annesi daha kızı gördüğünde der oğlum bu kız çok büyük ; sana göre değil der. Yok oğlan illaki olacak bu kız. Oğlanın isteği üzere o kıza orada nişan ederler. Ne yapsınlar oğlanın dediği olmak zorunda. Täbiiki aradan büyük şerbetler içilir. Bu büyük Şerbetlerde de geline büyük takılar takılırki;  beşibirliklermi desem , sayamadığım çok zihniyet eşyaları takılır.  Şanslı gelinmş Kaderi  Güzel ele düşmüşte farkında değil!. Oysa her aile o kurala uymak zorunda değil bu gibi konularda... isterse gelsin "Oğlan alıyor  "Avrupada "Kızlar "Erkek "avlarken Bizdede tersi "Oğlanlar para Döküyor Kız alırken"!...." Gönül Parayla olmaz"!...   Malesef bizlerin evlilikleride sadece çıkar evlilği  genelde KÜLTÜR olarak Hep maddiyat Korlar Daha başta.. Ondan sonrada Mutsuzluklar ardı ardına Zaten en Başta yapılan hatalar sonradan geri Dönüşüm olarak tekrar ediyor... Neyseki Oglan evi tarafından. Kız tarafı öyle istiyor diye. Bu oğlan tarafıda ya öküzünü satacak ; yada tarlasını satacak;  bu kızın ihtiyaçlarını karşılamak için. Bunu duyan komşuları bütün takılarını ; oğlanın annesine emanet ederler'!  Böyle birde yardımlaşmada var köy halkında senetsiz sepetsiz;  ağızdan çıkan keläm senettir , imzadır . Burada böyle bir güven duygusuda yaşanır. Ne güzel duygular .
Yalnızda birazda gün verirler;  şu gün iğade edin diye. Oğlanın ailesi çok sevinir bu duruma , komşularının yardım severliği karşısında. Bu takıları alırlar , sırasıyla kız
görmeye giderken;  kutlamalarda derken;  verilen bütün altınlar; kızın üzerine geçer , kız tarafı kayıt tutar. Kızımızın zihniyeti diye. Oğlan tarafını  zora koşarlar, bilmiyorlarki oğlan tarafını ne kadar ezersek kızımız okadar değersiz olur demiyorlarda;  ne kadar  masraf yaptırırsak; okadar kıymetli olur kızımız düşüncesindeler.
İyi oğlan tarafı onların her dediklerini karşılar,  ama bunlar bilmezler.  " O ,  takıların emanet oduğunu ; kızın adına senet yaparlar. Bu durm Düğüne kadar devam eder; bütün takılar kız evindedir. Derken düğün merasimi başlatırlar, aradan bayağı bir zaman geçer,  bu gençler Nikahlanır;  gelin " Oglan evine  ugurlanır. Oğlan " evinde Şenlik var ama,  bir okadar da SIKINTIDALAR;  ya emanetçiler kapıya gelir dayanırsa!.... Korktukları başarına gelir. Gelin bilmiyor bu meseleyi. Oğlanın tarafı biraz daha uzamasını  rica eder ; komşular biraz ara verir ,  beklemedeler. Yine kapıya gelirler süre dolmuştur ; bir türlü oğlan tarafı  işin  içinden çıkamaz. En son çare  Oğlanın babası bütün hayvanlarını AVLUYA Çıkarır  Gelinde halen ne olduğunun farkında bilene değil Bütün aile biliyorki ALTINLARIN KARŞILIĞINDA  BU  Hayvanların pazara sürleceğini... Aile ancak  pazara sürmekle durumu çözmek ister. Tek KURTULUŞLARI'!... Tamam!  Pazarlıyacaklarki,  takıları ödesinler,  emanetleri. Galiba birazda gelin  anlamış  olsa gerek  yada kulağına laf gitmiş olsa gerek. Oradan seslenir bu Karagelin. Baba napıyorsunuz benim kolumda bekleyene kadar  alın borcunuzu kapatın istemez der. Gelin; Kendini  Dünyaya Getiren ailesinden vefalı çıkar. Oğlan bu kezde razı olmazya ; sanki kendi takmış gibi babanın malını babadan kıskanır RAZI OLMAZ gibi ters hareketler sergiler fakat geln kararlıdır sözünde durur..  Bu aileyi kendi İNSANLIĞI ile  Küfletden kurtarır...
Baba ne yapar aferin  Kızım beni dosta düşmana karşı  mahçup etmedin aynısını ürünlerim kaltığında ( Mahsül ) . Tahıl ürünlerini pazarlarlar oda bayağı yüklüce bir küflet YAZ SEZONUNU BEKLERLER!. Gelin Kışın  geldiği için ailenin elide daralmıştır  okadar koştumacadan.  Gelinin "  orada aileyi   el aleme  karşı  yücelttiği içinde;  Gelin o ailenin  Gelini değil  bu kez gerçekten kızları olur. Bir daha bu vefalı gelini bırakmazlar.
 Kadının değerinin parayla olmadığınıda " gelin"  ispatlamış olur.
Sevgisizlikten " sevgiyi " bulmuş  çünkü ;  ilerde de oğlan taraf bu kızın başı ağrısa kızlarından ayrı tutmazlar, büyük bir sevgi yogunluğu içinde  aile olur giderler. Insanlar yetterki istesin, yapmayacakları birşey yoktur. Her şeyin üstesinden gelebililer yeterki siz isteyin!. "Yağız  "deli kanlının hikayeside böyle sevgiyle .., örülür.....Gelinin Fedakarlığı ....vede  Oglan evinden aldığı "sevgiyle " bütünleşmiştir. .....Sevgi ..,yılanı bilene ...deliğinden çıkarır. Yeterki karşılıklı bibirlerimizi anlayalım vede saygılıyalım......
Wederath`dan. 27 / 11 / 2014.
" Dönüs Korkmaz".

( Yağız..... Delikanlı başlıklı yazı Mosell 07 tarafından 22.02.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.