KAVMİYETİ TELİN  EDİYOR PEYGAMBER

           Osmanlı Devleti’mizin yıkılışının saiklerinden birisi hem de önemli birisi kavmiyetçilik idi. Kavmiyetçiliğin menşeinin 1789 Fransız  ihlali olduğu söylenegelmiştir.

            Milli Mücadele ve İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy da”Kkavmiyeti telin ediyor peygamber.” diyerek yıkılışa sebep olan kavmiyetçilik illetine işaret etmiştir. 

           Özetle kavmiyet ögelerinin öncelenmesi tüzel kişilik sahibi devletin çatırdamasına sebep olmaktan başka bir işe yaramaz. Bittecrübe sabittir. Bugün bile bu illetin zarar verdiği gözlemlenmektedir.

          “ Sözcü, Başbakan’ın ‘Asabiyet şeytandandır.’ Sözünü manşet yaptı, sinirli hallerini eleştirdi. Sen misin eleştiren… AKP’li Çelik “Asabiyet, Arapça kabileye düşkünlük demektir.” Dedi ve Sözcü’yü cehalet ile suçladı. Oysa biz, Çelik gibi Arapça değil Türkçe okuduğumuz için Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ ne baktık, orada asabiyet için “sinirlilik” diyor. Büyük Lügat’ a da baktık, orada da aynısını diyor. Sen de oraya bak öğren…  s.5” Sözcü, 24.01.2013, s.1

            Hem Arapça bilmeyi hafife alacaksın hem Arapça kelimeye Türkçe sözlükte bakacaksın. Bunun izah edilir bir tarafı var mı? Başbakan’ın “ Asabiyet şeytandandır.” Sözünün bağlamı değil konumuz. Konu, gazete ile okuyucusu arasındaki ilgi ve anlayıştır.

           Başbakan’a muhalif olanlar -ki okuyucu teorik olarak muhalif zümresindendir- tamamen gazetesini haklı ve doğru bulacaklardır. Zaman zaman gazeteler okuyucuyu yanlış da yönlendirmektedir. Burada böyle bir olgu olup olmadığını, muhabirle bizzat mülaki olmamak sebebiyle bilemiyorum. Muhabirin cehaletine veriyorum. Bize düşen gerçeği beyan etmektir. Bu konuda TDK Sözlüğü ve anık diğer lügat dışında da bazı kaynaklara göz atılmalıydı. Muhalefet edeceğim anlayışıyla okuyucuyu yanlış yönlendirmek “basın, milletin gözü kulağıdır.” Anlayışını da çiğnemek olmaz mı.

           Sadede gelirsek, TDK Sözlüğünde verilen asabiyet tanımı yanlış değil ancak noksandır. Sinirlilik bağlamında da olsa Başbakan’ın tekzibe muktedir değildir. Ancak  “asabiyet a.(ar.’asabe ve iyetten asabiyet) Eski 1- Akrabalık, yakınlık.(bk. Ansikl. Böl.) – 2. Yurtseverlik “ Hadiseyi gerek buradaki arkadaşlar, gerek hariçteki kolordu kumandanları asabiyet ve  ehemmiyet ile telakki etmekte.” Atatürk . Bu vecizede asabiyetin sinirlilikle alakası olabilir mi? 3. Aşırı yan tutma, asabiyet-i milliye, asabiyet-i kavmiye.*

         Türk Dil Kurumu Sözlüğünde olmayan kelimelerin yok sayılması büyük hata. Sözlüğe girmeyen, mahalli diye nitelenen belki iki sözlük dolduracak kadar Türkçe kelime sözlüklerde bulunmaz. Türkçe olmayan kelimeler de cabası. Kaş yapayım,derken göz çıkarmamak lâzımdır.

* Milliyet ,Büyük Larousse  Sözlük ve Ansiklopedisi,2.cilt, 866.sayfa, Ferit Devellioğlu Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat  Doğuş Ltd. Şti. Matbaası Ankara 1970 s.52    

 

 

( Kavmiyeti Telin Ediyor Peygamber başlıklı yazı Şakir Albayrak tarafından 25.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.