MTSK Yönetmeliğinde Yapılması Tasarlalnan Değişiklik Üzerine
                                                                                            ŞAKİR ALBAYRAK
 
              Trafik kazalarının oluşmasındaki kusurların insandan kaynaklandığı kanaati oldukça yaygındır.Bu kanaate ortak olmamak mümkün değildir.Ancakbu kusurların tamamının sürücülere aitmiş gibi gösterilmesi doğru değil elbet.
             Mevzuatın oluşumunda paydar olanlarındır daha çok kusur.Realiteye bakılmaksızın oluşturulan hükümler elbette ters tepecektir. 20 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen problemler hep aynıdır.
             Uygulamalı eğitimolan Direksiyon eğitimi en temel meseledir.Meseledirde kimnasıl halledecek bilinmiyor.
            Meselenin çözümü için direksiyon eğitiminin 20 derslik(20 tam saat)süresinin kısalığına inanıp uzatılmasıyla mesele hallediliverecek sananlar var.Bu süre aslında fazladır da.
           Bu sürenin şart koşulmasınasebep olanlar veya şart koşulduğunu bilenler onayladıkları sertifika fiyatlarını neden bilmiyorlar.20 saat çalıştırılan birotomobilin sadece yakıt masrafını hesaplasalar hatalarını kendileri bile bulup tyelâfi edeceklerdir.Heyhat!Bunu yapmadıkları gibi birbilirkişi heyetinebile danışma ihtiyacı hissetmemektedirler.
        Türkiyeçapında kabul görmüşswertifika bdelleri ile gerçekler arasında uzak ara uçurumlar var.Bunlara neden dikkat edilmez. 300 Türk
Lirasına sertifika vermesini onayladığınız bir kurum bunu becerebilmek için hangi fedakârlıklara katlanmalı veya hangi satır aralıklarından geçmeli.Böyle de olmaya devamediyor.
        Sınav şartlarını düzeltmeden Yanlış olan direksiyon öğretimimetotlarında değişiklikler yapmaları gerekir.Halen vaaz’edilen öğrewtimmetodu işin niteliği ile mütenasip değildire.Önce bu değişmeli.
       İstenilen kalite ile sunulan hizmet imkânlarının mütenasip olmadsığı ortada iken kalteliye ulaşmak katiyen imökân dahilinde gözükmemektedir.
      İşin ucunda az parayla çok işin yuapılması dayatması varken sonuç müspet olamaz.
    Direksiyon eğitiminin süresi azaltılıp fiilî eğitimin kalitesi artırılmalıdır.Hayalî ihracata benzyen işlerin yapıldığını üstelik buna göz yumulduğunu sağır sultan bilebiliyor.
    Bu sektörde maalesef medenî muamelelerin yapılmasığı bir gerçktir.
    “Saldım çayıra mevlâm kayıra.”mantığı ile yürüyen ,yürütülmesi seyredilen    işlerden hayır ummak beyhudedir.
     Çare mi?Problem üretenler bulmalıdırlar.
______________________________________________________________
_______________________________________________________________

Not ekleme tarihi:25.06.2011 ,Sebebi:Yenilikler

 MTSK'lerde yapılan son değişiklikle temmuz ayında açılacak olan döneme ilk okul mezunları son olarak kayıt olacaklar.Bundan sonra bu imkan yok.
  MTSK binalarının kontenjanının 4 katı kayıt yapma müsadeleri var idi.Bu müsade  de sona erdi.kontenjanı kadar kayıt imkanı tanıdılar.Bu durum:1-Kurumun personelinde azalmaya.araçlarında azalmaya sebep olurken özellikle direksiyon dersi eğitiminin kalitesini artıracaktır.inşaalah bu da yol güvenliğine vesile olacaktır. Bu kontenjan sınırlaması rezerevin tükenmemesine de sebep olacğından sektör de ayakta kalabilenelerin faaliyeti daha vasflı olacaktır.Vasıf kıymetlenirken maliyetler de kursiyer alehine artmıştır.
  2-Direksiyon sınavlarında görevli komisyon üyeleri sınav esnasında adayın kullanışına müdahil olmadan puantaj tutuyorlardı.Bundn böyle komisyonun bir üyesi adayın kullanışına müdahil olacak(tehlike zuhurunda kurtarna operasyonu).Bunun tehlikelere sebep olacağına dair görüşler serdelilirken komisyon üyelerinin tecrübeli kurs öğretmenleri tarafından bilgilendirilmesi biraz nefes almaya vesile teşkil etmiştir.
3-sektörün bina imtiyazı bakımından düşük kontenjana sahip olanlarının bu şartlara uyum sağlaması da olası değil.Umulur ki yol yakınken döneler.
 MTSK'ler kurulduğu günden beri başarı çıtaasını %70 olarak sabitlemiş.Adı üstünde kurs.Yani temel bilgilerin takviye ve telâfi edildiği, edilmesi gereken kurumlar...Çıta derecesi bu yüzden yüksek olmaması gerekir.Okullarda bu çıtanın daha yüksek olması umulurken aksine %45 çıta yüksekliği devam etmektedir.
  Aslında kurs çıtasının düşük ,okul çıtasının yüksek olduğu kanaati yaygındır. Takdir büyüklerimize kalıyor.Bu durumda MTSK kursiyerlerine haksızlık yapılmış olmuyor mu?
( Mtsk Yönetmeliği başlıklı yazı Şakir Albayrak tarafından 5.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.