1 Karikatür Dünyası


Bir sanattır elbette ki karikatür de. Resim tarzında ama abartılı, genelde basit çizgilerden oluşur. Gazete, dergi, kitap, internet heryerde karikatürlerle karşılaşabiliriz. Espri, mizah, eleştiri, gündemi ve sosyal olayları takip etme de karikatürün olmazsa olmazıdır. Karikatürler bir yazı kadar etkili olduklarından, karikatüristler çizimlerine hapishanede devam etmek zorunda kalabiliyorlar. Bir köşe yazarının gazetesine hapishaneden yazı yollaması gibi. Karikatür dram oluşturma bakımından ve görsel etki de yaparak kişi üzerinde bir yazıdan daha da etkili olabilmektedir. Yani karikatürist kendini daha etkili olarak ifade edebilmektedir. Bence hayatın hoş bir tadıdır karikatürler. Tüm gazetelerde en az bir karikatürist çalışmaktadır. Talebin azlığından değil de, karikatürist sayısının daha az oluşundan kaynaklanmaktadır. Çünkü yetenek işidir. Bir yazıyı konuştuğunuz gibi yazabilirsiniz. Konuşabilen yazı üretebilir ama herkes eli yüzü düzgün bir karikatür yapmayı beceremez. Bir de işin içine espri anlayışı da giriyor ki bu da karikatürle daha az kişinin ilgilenmesine yolaçıyordur diye tahmin ediyorum. Karikatür dergilerinde kötü espriler üreten nice karikatürler var, kimse üstüne alınmasın, doğruyu söylemek gerekirse.


Karikatürde de konuşmalar olduğu için yazı dili de vardır ama bu daha çok konuşma dili ve argo ile yapılmaktadır. Yani bir adamı edebi üslubla konuşturursanız genelde karikatür amacından uzaklaşmış olabilir. Ya da bu konuşma kendi başına komik duruma düşebilir. Günlük hayatta kimse süslü üslubla konuşmaz çünkü. Karikatür de hayatın abartılı bir yansımasıdır.


Not: “Daha önceki dönemlerde de örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatür 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla gelismiştir. Türkiye'de ortaya çıkışı da bu alandaki gelişmelerle hemen hemen aynı döneme rastlar. Giderek bu işin uzmanı sanatcılar yetişmiş, hatta yalnız bu tür çizimlere dayanan gülmece gazete ve dergileri yayımlanmıştır.son döneme ait besleyici sanatçılardan Uğur Kavak demiştir ki:karikatür çizilmeyen,aksine kendiliğinden oluşan bir izdüşümdür.” (Wikipedia.org-özgür internet ansiklopedisi)

( Karikatür Dünyası başlıklı yazı lalelik tarafından 21.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.