1 Gökler

Uçmak arzusu hemen her insanda bulunduğunu zannettiğim birşeydir. Ben yükseklik korkum olmasına rağmen (balkonda vücut bulur kendini koruma içgüdüsü), uçmak havalanmak gayet ilginç, hatta sempatik gelmiştir hep. Beyin gücü ile havalananlar var. Keşke herkes yapabilseydi bunu. Filmlerde gördüğümüz havada kuş gibi süzülmek. Ne kadar şiirsel. Takriben 5'er metrelik iki kanat bize yetterdi zannediyorum kuş gibi uçabilmek için. Bu beşer metrelik kanatlar göklerin dev insan kuşlarla dolmasına, şehirleri kuşbakışı turlayan, havada heybetlice süzülen insan kardeşlerimizle dolmasına neden olurdu.


Bazı tek kişilik aletler yapılmış; onlarla uçmak bir nebze olsun gerçekleştirilebiliyor ama onlara sahip olmak herkese sunulan bir şans değil. Gelecekte uçan arabalar olacağından bahsediliyor. Daha basit ve ekonomik uçma yöntemleri ve yakıtlar keşfedildikçe, insanlığın bu derdi de güzelce çözülecektir tahmin ediyorum. Biz göremesek de.


Bazı cins kuşlar göç ettikleri zamanlar aylarca havada kanat çırpıyorlar. İçgüdüsel bir olayları. Kendinizi kuşun yerine koyun; ilham dolu bir şey olmaz mıydı bu göklerde kanat çırpmak. Hele ki bir ormanın ya da dağın üzerinde olduğunuzu hayal edin. Güzel olmaz mıydı? İki çift kanat ne kadar da kıskanılası bişeydir bu yüzden. Elbette bir planörle falan yamaçta uçmak mümkün.


Yerçekimi olduğu müddetçe bizim neslimiz bu uçmaktan mahrum kalacaktır. Göklere bakmakla yetineceğiz anlayacağınız. Bir de havada çekilmiş fotoğraflar ile bu küçük ya da belki büyük özlemimizi gidereceğiz. Çok istiyorsan git bir paraşütçülük kursuna, hevesini gider diyebilirsiniz. Zaten aklımda. Bu fotoğraflardan daha gerçekçi bir deneme olacaktır.


Dediğim gibi iki çift kanadımız olsaydı eğer, kanat çırpmak epey efor sarfettirecekti bize. Bugünün spor yapmayan insanı belki uçmanın heyecanıyla iki kanat çırpmaya istekli olacaktı. Rüyalarımda çok uçmuşumdur. Sorsak çoğu kimse rüyalarında uçtuğunu söyleyecektir elbette ki. Eğer öyle ise bu bilinçaltımızdaki uçma özlemini ortaya vurmaktadır.


<------->


Not:1-”Başarılı olmuş ilk uçuş Fransız mühendis Henri Giffard tarafından 24 Kasım 1852 yılında gerçekleştirilmiştir. Giffard 160 kg ağırlığındaki ve 3 BG’ndeki buhar makinasını 43 metre uzunluğunda ve 12 metre çapındaki, hidrojenle dolu bir torbanın altına takarak Paris’ten havalanıp 30 km uzaklıktaki Trappes’e uçarak gerçekleştirilmiştir.


İlk zeplin 128 metre uzunluğunda ve 11 metre çapındaydı. Alüminyumdan oluşan iskeleti, pamuklu bir bezle kaplıydı. İskeletin içinde hidrojen taşıyan gaz baloncukları vardı. 2 Temmuz 1900’de havalandırılan zeplin, 400 metre yükseklikten uçarak 6 kilometrelik bir yolu 17 dakika 30 saniyede aldı.


Bu ilk zeplinin başarısı üzerine yenileri de üretildi. Özellikle Alman Savaş Bakanlığı zeplin üretimini destekledi. I. Dünya Savaşı sırasında Paris ve Londra zeplinlerle bombalandı.


Atlas aşırı uçuşlara başlayan zeplinler, 52.000 kişiyi Atlas Okyanusu'nun iki kıyısı arasında taşıdıktan sonra, yeni yolcu uçaklarının geliştirilmesi ve büyük kazalar nedeniyle 1950’lere gelmeden üretimden kaldırıldı. Günümüzde sadece ABD’de reklam amaçlı olarak kısıtlı sayıda üretilmektedirler.”


2-“18 Ağustos 1871 yılında Alphonse Pénaud, ilk defa yapısal dengeli model uçağı Tuileries Gardens, Paris'te Société de Navigation Aérienne kurumu gözetiminde 11 saniyede 40 m uçurarak havacılık da yeni bir çığır açmıştı. “Planophore” adını verdiği bu model uçak, tarihte ilk yapısal dengeli uçaktır.”


3-”NASA'nın deneyleri için kullanılan X-43 insansız bir hava aracıydı. Uçuşlar sırasında patlayan bu aracın hız rekoru ise saate 12,144 km”


4-Albatros adı verilen kuşların kanat açıklığı 4 metreyi aşabilir. En uzun kanat açıklığına sahip olan kuştur ve uzun müddet kanat çırpmadan süzülerek uçabilirler.


5-”Neil Armstrong (d. 5 Ağustos 1930 - ö. 25 Ağustos 2012), ABD'li astronot, Ay'a ilk ayak basan insan.”


6-”Yuri Alekseyeviç Gagarin (9 Mart 1934 - 27 Mart 1968),12 Nisan 1961'de uzaya çıkarak Dünya'yı uzaydan gören ilk insan olan bir Sovyet kozmonottur.”


7-Uçabilen tek memeli hayvan yarasadır.

( Gökler başlıklı yazı lalelik tarafından 16.09.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.