EL-ALEM NE DER?
Annemin çok iyi tanıdığı benimse henüz tanıma fırsatımın olmadığı toplumumuzun yüzde doksan dokuzunu oluşturan insanlar var bu dünya da, El-alem!!!!
 Bazen hayatımızı onarın isteklerine göre yönlendirdiğimiz, onların istekleri doğrultusunda toplum yapısna uyğun ahlak ve kültür edindiğimiz insanlar, kim bu el-alem?
 Ta çocukluğumuzdan başlayıp ölene kadar hayatımızda yer edinen insan topluluğu, annemizin her zaman bize örnek gösterdiği, mükemmel insan topluluğu  izlenimini çocukluğumuzdan beynimize yerleştirdiği ve kendi isteklerinide onlara göre yaşadığı bir insan topluluğu.

Çocuklara hep öğüt verdiğimiz cümlenin içinde geçen en önemli varsayımımız “El-alem ne der!!!!
 Peki bunun bizim bilinçaltmızla yahut ailemizden herhangi birinin yapmaya kalkıştığı ve bize göre yanlış olduğu düşünülen eylemden vazgeçirme şekli mi?
Neden ebeveyler  çocuklarına yapmak istediği, kendine göre topluma aykırı olduğunu düşündüğü eylemi bu cümleyle kısıtlar?
Cevabı belkide verdik bu çocuğu vazgeçirme şekli olabilir mi, “seni ayıplarlar, sakın yapma toplumdan dışlanırsın, herkesler seni yanlış tanır” peki neye göre?
Benim için yapmak istediğim eylemin bir sakıncası yoksa benim için doğruysa neden tanımadığım insanların istekleri doğrultusunda o idealimden hayalimden yahut hedefimden vazgeçeyim?
Ben o toplumda yetişmişsem o toplumun ahlak ve kültürel değerleriyle büyümüşüm demektir o halde hata yapma ihtmalim çok düşük ? yahut hata yapışsam da bu benim hatam, belki bu hatamla büyeceğim, bu hatamla hayatı öğreneceğim, bu hatamdan sonra bir daha hata yapmamayı öğreneceğim, bu sebepten değil mi çocukluğumda düşe kalka yürümeyi öğrendim.. bu demek oluyor ki hedeflerim için çabalayabilirim.
Bu toplumun değerlerini kim belirliyor?

Bu belirlenmiş toplumsal değerlerin ne olduğuna nasıl ortaya çıktığına bir bakalım.
“Toplumsal değerler, belli bir toplumda oluşan, ortaklaşa kabul gören, düşünce ve kuralların uygulama biçimlerini yansıtan ölçütlerdir. Genellikle beğeniye, ahlak ve inançlara dayanır. Insan davranışlarının hangilerinin iyi, hangilerinin doğru ve yararlı olduğunu belirtir. “

O halde bu kuralları oluşturan herkes yani bizleriz.  Peki bu toplumsal değerleri biz oluşturmuşsak hala annemin bahsettiği o el-alem kimler oluyor?  Görüşüm o dur ki toplumsal değerlere herkes katkıda bulunabiliyormuş.
 Şimdi aklımdan geçen şey ise keşke el-aleme öfkeli olarak yetiştirilmeseydim, bir çocuk için neyin doğru neyin yanlış olduğuna her zaman kendi değerlerime, bilgi ve kültürüme göre cevap vermeyi tercih ederim. Benim için doğru olan zaten toplumda kabul görmüş aykırı olmayandır. Ben de o toplumda yetiştiğim için. Peki o zaman bu el- alem değerlerini neye göre seçiyor?
 Ebeveyler kendi düşüncesinde doğru olmadığını düşündüğü şey için neden El-alem dayatmasıyla çaydırmaya çalışıyor, İlginç olan ise şu ki çocuğun verebildiği örnekler Ama arkadaşım Ayşe, Ali, Ahmet yapabiliyor ben neden yapamıyorum?
İşte asıl mesele bu ayşenin,Fatmanın özgür iradesiyle yapabildiği eylemi  neden diğerleri yapamıyor?
Toplumdaki değerleri birbirinden ayıran unsur ne? Ebeveylerin dar görüşleri mi yoksa ananelerinden beri gördüğü görgü görenek mi?

Belki bunlar geçerli sebepler değildir ama unutulmaması gereken ise topluma sağlıklı bir bireyin kazandırılması için çocuğa sorulması gereken asıl soru şu : Neden bunu istiyorsun, Yapmazsan ne kaybedersin? Senin için önemi ne? İşte bütün mesele bu çocuğa verilmiş özgüven ve kişiliğini oluşturma şekli.

İşte o yüzden çocuğa “ beni El-alemin yaşantısına göre yönlendirme anne-baba” diyebilme hakkı verebilmek.
Sevgiyle kalın.

( El- Alem Ne Der başlıklı yazı Emine Işık tarafından 8.02.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.