Evlilik nedir ? Bir evi paylaşmak, aynı yatağı paylaşmak, aynı masayı, aynı televizyonu paylaşmak,aileleri paylaşmak, ailelerin sorunlarını paylaşmak, ya da hayatı paylaşmak..
 Bana göre evlilik önce duygularını ve kişiliği paylaşmak, yanlış anlaşılmasın kişilikten kastım duygusal yapınız,  nasıl bir insan olduğunuz veya neleri yapıp/yapmamaktan hoşlandığınız, eğer bunlar paylaşılmışsa zaten sorunları paylaşmak kendiliğinden gelir, nişanlılık dönemi bence bunun için vardır ama çoğu zaman biz bunları paylaşmayı unutuyoruz ya da göz ardı ediyoruz, şu sözü büyüklerimden çok duymuşluğum vardır "Evlendikten sonra birbirinizi tanır durursunuz." Dile kolay ömre zor, ya zıt karakterli biriyle evlenmek üzereyseniz ya da bir birbirinizin kişilikleri, hayata bakış açısı, hayattan beklentileri veya duygu yapınız farklıysa ?
 O zaman şu cümle de gider bu paragrafa "Siz önce evlenin, sonra didişir durursunuz." Evlilik deneme yanılma tahtası değildir, her zaman şuna inanmışımdır kişiler bir birini tanımadan evlenmemeli, tanımak sadece nelerden hoşlandığı, hobileri, fobileri değil, kişinin duygusal karakteri, bu biraz önemsiz gibi durur bazılarının düşüncesinde ama bana göre hobilerden daha önemlidir, aynı şeye ağlayabilmek, aynı şeye duygulanabilmek işte bunlardır evliliği yürüten.
 Nişanlı çiftlere biraz zaman verilmeli, "ee? nişanladınız düğün ne zaman" gibi saçma sorular kişileri psikolojik olarak evliliğe hazır olmadığı halde evliliğe iter, bunu sağlayan da genelde aileler aile yakınları yani dışarıda ki insanlardır, Yahu! biraz nefes verin birbirlerini tanısınlar evlilik kaçmıyor ya, bazı kesimler vardır nişanlanmayı evlilik sayar, nişanlandıysan en fazla altı ay içinde evlenmen gerek, kimse de şunu demiyor aslında kişiler birbirini nişanlandıktan sonra adam gibi tanımaya başlar, neden? Bir kere ailesinin içine giriyorsun, ailesi nasıl insanlardır, nişanlınız ailesinin için de nasıl bir karaktere sahiptir, nişanlınızı asıl bu kişiler yardımıyla tanırsınız "aa! biliyor musun senin nişanlın şunu yapmaktan nefret eder, şu kişileri hiç sevmez, şunu yemez bunu içmez, şuna ağlar buna güler." al sana tüyo, değerlendir işte fırsatı, sen el alemin lafına ne bakıyorsun, ne kulak asıyorsun "düğün ne zaman diye soranlara" kulak asma. düğün kaçmıyor ya önce nişanlını tanı sonra düğünün en alasını yap, sorunsuzca.
 Çoğu insan evlilik fikrini kolay kabul edemez, evlilikten korkar, nişanlı olmasına rağmen düğünü uzatmak için yırtınır al sana ikinci tüyo! Evlenelim diye tutturacağına bu sorunun dibine in iki neden vardır ya gerçekten evlilikten ve sorumluluklarından korkuyordur ya da henüz seninle evlenmek isteyip istemediğine hala karar verememiştir, eğer ikinci tahmin senin sorununsa evlilikte acele ettin demektir, eninde sonunda o evlilikte sorunlar ayyuka çıkar, kişi evlilikten değil henüz evleneceği kişiden emin olamadığı için evlilikten kaçar, çevrenin verdiği psikolojik baskı kişiyi nikah masasına oturtur oturtmasına.. lakin evlendikten sonra beklediği desteği ve ilgiyi göremezse ayrılık kaçınılmazdır.
 Bırakalım da nişanlılar düşüne düşüne alsın bu kararı, toplumumuz bu konu da biraz daha duyarlı olmalı, nişanlanmak demek evlenmek demek değildir, biri bunu sık sık bize hatırlatsın.
 Dün tanıştık bugün evleniyoruz bunlar çok yaygın, kişiler nişanlı iken kaybetme korkusu yüzünden çoğu şeyini paylaşmaz ya da bir taraf her zaman acele eder ve karşı tarafa duygularını dinleme, evliliğe hazır olup olmadığı konusunda düşünme fırsatı vermez, bu tür evliliklerden sonra kaybeden sadece kişinin kendisi değildir (eğer varsa çocukları) da kaybeder.
 Nişanlı iken evlilik heyecanı sarar kişileri ve asıl önemsenmesi gerekenler hep göz ardı edilir, nişanlıyken evimiz şöyle olsun, şurada olsun, şu eşyamız böyle olsun eğer durumunuz varsa olur da, aileleriniz eşyalara,nerede oturacağınıza, ne zaman ziyarete gelip gideceğinize vs. vs. gibi konularınıza karışıp bir karışıklık çıkartana kadar bazı şeyler yolunda gider, eşya yüzünden daha evlenmeden ayrılanları tanıyorum.
Eee? Ne oldu şimdi, nerede kaldı aşk meşk? Tarafların açıklaması her zaman vardır "Anlaşamadık" Günaydın!
 Eşyaların olsaydı sen bu kişiyle evlenecektin, o zaman mı anlayacaktın anlaşamadığımızı, boşandıktan sonra da aynı cümle tekrarlanır genelde "Anlaşamadık" sonuç değişmez.
 Nişanlılık dönemi bunun için vardır, kişilerin birbirini evlenmeden önce nasıl bir karakteri olduğunu anlamak için bazıları vardır karakterini tam yansıtamaz, beklentilerini tam olarak ifade edemez, işte bu kişiler duygusal karakterlidir, bu tür kişileri çözmeye çalışmak yerine evlenince hepsi geçecek diye teselli eden nişanlılar var bu dünya da, bana göre onlar dünyalı olamaz!
 Bazıları da kişiye kendini mükemmel göstermek için olumsuz yanlarını neredeyse hiç göstermez, bazen öyle iyi başarır ki olmadığı insan kalıbına kendini psikolojik olarak sokar, bu durum çok tehlikelidir, nişanlılık dönemini iyi değerlendirmek gerekir!
 Evlendikten sonra bir çok şey değişir, kendiniz de değişirsiniz ama farkına varmazsınız ben bu duruma "kendin olmaya başlamak diyorum." çiftler birbirinde ki bu değişimi "sen böyle miydin" diyerek farkına varmaya başlar, şartlara göre de şekillenen bir değişim de söz konusu, eşinizin duygusal yanları bu durumlarda daha çok ortaya çıkar, genel de evliliğe alışamamaktan kaynaklanan bir duygusal değişimdir size düşen eşinizin bu durumdan çıkmasına yardım etmektir, eşinizin sinirli olması, sessizliğe bürünüp kendi kabına çekilmesi, ağlaması zırlaması bitmiyorsa bilin ki orta da çok büyük bir problem vardır, ya sizden beklediği ilgiyi göremiyordur ki bu ilgi "nişanlılık döneminde tavan yapıp, evlendikten sonra yer de sürünen bir eylemdir" nişanlıyken kişi kendini kusursuz göstermekten çekinmez bilakis erkek ya da kadın olsun çocuk gibi ağladığında  avutulacağını bilmenin verdiği bir güvenle kişi hırçınlık yapar, böyle durumlar da eşinizi anlamaya çalışmak yerine kendine gelir nasıl olsa diyerek kabınıza çekilirseniz bilin ki o evlilik çatırdamaya başlamıştır.
 Sen nişanlıyken şımart, evlendikten sonra elini eteğini çek sonra da neden böyle olduk de, geçim derdinden daha tehlikeli bir şey varsa o da duygusal boşluktur ki çoğu evlilik bu sorun yüzünden biter, farkına varmazsınız ama eşinizi bu duygusal boşluğa iten kişi bizzat siz oluyorsunuz, eşinizin duygusal anlarında, duygu karışımında olduğu anlarında,yalnız hissetmeye başladığı anlarında yanında değilseniz, sorununu anlamaya çalışmıyorsanız,umursamıyorsanız sonuç şu ki siz de ayrılmaya hazırsınız demektir.
 Bir evi paylaşıyorsanız eşinizi de umursuyorsanız onun duygu değişimi anlarında olduğunu rahatça gözleyebilirsiniz, böyle anlarda sessiz kalmak yerine daha çok konuşun, kafasını meşgül edin, aktivitelerinizi artırın sinemaya gidin, dışarıda yemek yiyin, yürüyüşe çıkın bunlar o kadar da zor olmasa gerek! 
 Bir evliliği eşlerden başkası kurtaramaz ve yine eşlerden başkası bitiremez, nişanlılık dönemi de bunun için vardır, birlikte yaşlanıp yaşlanamayacağınızı anlamanıza yardım eder, eşiniz duygusal bir kişile sahipse emin olun sizden şanslısı yoktur, bu tür insanlar küçük şeylerden mutlu olmayı bilen, sevildikçe daha çok seven kişilerdir, bunu nişanlılık dönemin de anlamak o kadar zor olmasa gerek!
 Bu konu yazdıkça uzar kısa kesmekte fayda var, zaten mesaj açık ve net! iki kişi evleniyor aileler ve toplum değil, bu yüzden siz siz olun evleneceğiniz kişinin duygularına önem verin, bir de nişanlınızın evliliği isteyip istemediğinden emin olun, ona evlenelim artık demek yerine düşünme fırsatı verin, sizi sevmesi sizinle bir ömür yaşlanabileceği anlamına gelmez, bir birinize düşünmek için zaman verin, aynı evi paylaşacak olan sizsiniz.
 Mutlu, huzurlu ve duygu dolu evlilikler yaşamanızı temenni ederim. 

 


( Evlendikten Sonra Birbirinizi Tanır Durursunuz başlıklı yazı Emine Işık tarafından 4.01.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.