.

İnsan sevgi ile yeşeren bir fidan gibidir.Ancak bu fidanın köklerini saygı ile sulamazsak kökler çürüyecek ve fidan olması gerektiği gibi büyümeyecektir. Atalarımızın ağaç yaşken eğrilir sözü buna ne güzel bir örnektir. Saygı görmek istiyorsak önce saygılı olmayı öğreneceğiz ve çocuklarımızda saygıyı kendimizi örnekleyerek öğreteceğiz. 
Aile toplumun en küçük birimi ama en önemlisidir çünkü insan daha yürümeye başlarken öğrenmeye de başlar.Önce büyüklere saygı içine anne babayı diğer akraba aile büyüklerini ve mutlaka öğretmenleri de alır.

Karşı komşumuza saygı toplu yaşamının içinde gürültücü olmamak çevremizdeki insanları boş gürültülerle rahatsız etmemektir. Türk kültüründe el öpmek bir çeşit saygı göstergesi olmasına rağmen saygı sadece el öpmekle bitmez.Büyükler konuşurken susup dinlemek ki bu pek çok şey öğrenmemize neden olacaktır. Çok konuşan değil çok dinleyen insan öğrenir. Yaşlı aile büyüklerimiz daha önceki bir jenerasyonu temsil ederler ve mutlaka alışkanlıkları dünya görüşleri farklı olacaktır.Onların görüşlerine katılmasanız da alışkanlıkları size uymasada saygılı olmalısınız.Hatta insan sadece büyüklerine değil küçüklerinede saygılı olmalı ve kendisinede….

Başkalarının haklarına saygılı olmak; örneğin bir yerde sıra beklerken sıraya uymalı bir önceki veya bir sonrakinin hakkına dikkat etmelidir. 
Hastaların veya yaşlıların yaşadığı yerlerde sessizliğe önem vermeli gereksiz gürültü ile onları rahatsız etmemelidir. Sevgi ve saygı kardeş hislerdir birinin olmadığı yerde diğeri durmaz.İkisi birbirini besler ve beraberinde huzur ve güven oluşur. İnsan yaşamının en önemli iki unsuru güven içinde ve huzurla yaşamaksa saygı ve sevgiyi aynı oranda beslemek ve üretmek gerekir. Aksi halde yaşam tatsızlaşır ve kişi mutsuz olur.

Allah insanı en güzel şekilde yaratmış ve çeşitli özelliklerle donatmıştır.Yaratana saygı kendimize verdiğimiz önemle bağlantılıdır.Sağlığımıza dikkat zamanı boş geçirmemek kalbi boş vesveselerden korumak ve inancı sağlam tutmaktır. 

Özetle saygı manevi hayatımızın sevgi kadar değerli bir kavramıdır. Saygılı insan sayılır ve sevilir çevresinde değer görür önemsenir.Gönül kırmak değil gönül almaktır yaşamak, sevdiğin kadar sevilir saydığın kadar sayılırsın.


Ş.AYDOĞAN / GÜLCENAZ YALOVA / 22.1.2013

Mecliste ârif ol kelâmı dinle
El iki söylerse, sen birin söyle
Elinden geldikçe sen eylik eyle
Hatıra dokunup yıkıcı olma /  
Karacaoğlan

.
( Saygılı Olmak başlıklı yazı Şükran Aydoğan tarafından 22.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.