Gönüldaşlarım

İnsanoğlu sosyal bir varlıktır.Hayatını sorunsuz idame ettirebilmesi için karşılıklı yardımlaşmaya ihtiyaç vardır.Rabbül alemin Kur'an-ı Kerim de(Tîn'e ve zeytûn'a andolsun.1﴿Sinâ Dağına andolsun,2﴿Bu güvenli şehre (Mekke'ye) andolsun ki,3﴿Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık.4﴿Sonra onu, aşağıların aşağısına indirdik.5﴿Ancak, iman edip salih ameller işleyenler başka. Onlar için devamlı bir mükafat vardır.6﴿(Ey insan!) Böyle iken, hangi şey sana hesap ve cezayı yalanlatıyor?7﴿
Allah, hükmedenlerin en iyi hükmedeni değil midir?8﴿(Tin Suresi1-8) Buyurmaktadır.
Rabbimiz bizleri en mükemmel bir şekilde yaratmıştır.Bizlere verilen bu güzelliğin,emanetlerin hakkını verelim.Rabbimizin Rızası doğrultusun da kullanalım.
İlk önce bize verilen dil emanetinden başlayalım.Bizlere konuşma kabiliyeti veren Yüce Rabbimize hamd edelim.Şöyle bir düşünelim.Diğer bir sürü canlıda da dil var ama konuşamıyor.Konuşturan kim?Rabbülalemin.İsterse taşı konuşturur,isterse ağacı konuşturur.Bunun şuurunda olalım.Bu şuurla yolculuk yapalım.Dil insanı rezil de eder vezir de.Rabbimizin bizlere verdiği bu en önemli emanetlerden biri olan dilimizi,yalandan,gıybetten,söz taşımadan,iftiradan velhasıl kem sözlerden koruyalım.
Bu konuda Sevgili peygamberimiz (s a v)bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmaktadır.''Mü'min dil uzatıcı,lanet okuyucu,kötü iş yapan  ve kötü söz söyleyen değildir.''(Tirmizi,''Birr ve Sıla''1977) buyurarak dilimizi kötüye kullanmaktan bizleri sakındırmaktadır.Değerli dostlar,
Çevremizde engelli kardeşlerimiz var .Bu kardeşlerimizin dertleriyle dertlenmek sorunlarını çözmek dinimizin emri.Nitekim Rabbülalemin insanların fiziksel yapısına,zenginliklerine,renklerine,engelli veye sağlıklı oluşlarına açısından değerlendirmez.Onları iman,güzel ahlak,iyi veya kötü davranışları açısından değerlendirir.Sevgili peygamberimiz(sav) ''Allah(cc) sizin suretlerinize ve servetlerinize bakmaz.Fakat kalplerinize(iman ve inkar halinize)ve amellerinize bakar(Müslim,Birr34,ııı,1987,İbn Mace,Zühd,9,ıı,1388) hadisi bizlere bu gerçeği açıklıyor.
Değerli dostlar  Kur'an-ı Kerim de Rabbimiz''Allah katında en üstün olanınız an muttaki olanınızdır.''(Hucurat,49/13)buyurmaktadır.Herşey bu kadar net açık iken bizlere ne oluyorda kardeşlerimizin kusurlarını ,ayıplarını araştırıyor,engellerini yüzüne vurma ukalalığını yapıyoruz.
Sizlere sormak istiyorum.Gerçek engelli olan kim?
Gerçek engelli acaba onlar mı yok sa biz miyiz ?Tabiki kardeşlerimizin kusurlarını araştıran onları rencide edici davranışlarda bulunanlar asıl engelli.
Kıymetli dostlar
Rabbimizin bizlere sunduğu güzelliklerin farkına varalım.Çevremizde ihtiyaçlı olan kardeşlerimizin yardımına koşalım.Yardım etmekten gocunmayalım.
,Sevgili Peygamberimiz(sav) birgün ashabına ''her gün'' için sadaka verilmesi gerektiğinden söz eder.Sahabe,Her gün için sadaka verecek imkanlarının olmadığını söyler.
Bunun üzerine Peygamberimiz''Görme özürlüye rehberlik etmen,sağır ve dilsize anlayacakları bir şekilde anlatman,bir ihtiyaç konusunda senden yol göstermeni  isteyen kimseye yol göstermen,yardım isteyen kimsenin yardımına koşturman,koluna girip güçsüze yardım etmen,bütün bunlar senin kendine yapacağın sadaka çeşitlerindendir,(Ahmed,V.168-169,154)buyurur.
Rabbimiz ve Sevgili Peygamberimiz bizlere her konuyu çok güzel açıklamıştır.Bizlere düşen görev okuyup araştırmak,yardıma muhtaç kimselere yardımcı olmak kısaca adam gibi adam olmaktır.
Rabbimizin bizlere verdiği diğer bir emanette gözlerimiz.
Gözlerimizin değerini bilelim Rabbimize hep şükredelim.Göz nimetini harama bakarak çalıştırmayalım.Çevremize ibret gözü ile ders çıkarmak için bakalım.Kur 'an-ı Kerim de Rabbimiz .Mü'min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.30﴿
Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut, kocalarının babalarından yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!31﴿(Nur Suresi 30-31)buyurmaktadır.

Bizlere verilen göz nimetinin kıymetini bilelim.Gözümüzün ferini harama bakarak söndürmeyelim.
Değerli dostlar

Haya perdesi yırtılmış bir insan her türlü kötülüğü,karşısındakileri ezmeyi ,alaya almayı,küçük düşürmeyi her türlü haramları kolayca işleye bilir.Gerçek engelli olan bu tip kişilerdir.Peygamberimiz(sav)''Utanmadıktan sonra dilediğini yap,sözü,insanların ilk peygamberden itibaren işittiği sözlerdendir.''(Buhari,Edep,78,VII,100)Haya perdesi yırtılmış kişilerin her türlü kötülüğü yapabileceğinin yanı sıra ,edep ve hayanın ilahi dinlerin ortak kabullerinden olduğunu göstermektedir. 
Rabbimizin murakabesi altında olduğumuzu hiç unutmayalım.Bu şuurla yaşayalım.İnsanlara sırf zenginliğinden dolayı itibar etmeyelim.edepli,ahlaklı,dürüst oluşuna göre davranalım,
Mevlana(hz)Şü sözü çok anlamlıdır.(Nice insanlar gördüm,üzerinde elbisesi yok,Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok)
İnsanların sadece  görünüşüne itibar edenmidir engelli? Yoksa,edep,haya,dürüstlüğüne bakan mı ?
                                                             Düşünün.Kararı siz verin.
                                                              Engelli olan kim?
İlyas DOĞRU
KARS


( Engelli Olan Kim başlıklı yazı İlyas DOĞRU tarafından 6.12.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.