Evimizden dışarı çıktığımızda ilk karşılaştığımız komşumuz veya komşularımızdır.Karşılaşma esnasında selamlaşma,bir güler yüz ,tebessüm dostluğumuzun pekişmesinde en önemli etkenlerdendir.Lakin karşılaştığımız komşumuza bir tebessümü çok görürsek,içten ve samimi bir şekilde hal hatır sormayı ihmal edersek toplumumuzun en önemli unsurlarını meydana getiren komşuluk ilişkilerini zedelemiş ve neşter vurmuş oluruz.İnsanların başarılı olmasında sağlam aile yapısı,sağlıklı komşuluk ilişkileri en önemli faktörlerdendir.Yüzyıllarca İslam kültürü ile yoğrulan atalarımız bizlere zümrütten daha değerli sözler miras bırakmışlardır.
Eski komşuluklarda aynı ailenin fertleri gibi birlik beraberlik dayanışma hakimdi,Düğünlerde birlikte eylenilir,cenazelerde birlikte yas tutulurdu.Sevinçlerimiz kederlerimiz ortaktı.Ekmeğimiz olmasa gideceğimiz komşumuz,hasta olunca bizleri ziyaret edecek ilk komşularımızdı.Bizlere ne oldu da bu kardeşlik ruhunu kaybettik! Bizler yüzyıllardan beri Kur'an ve sünneti referans alarak yaşadık.Yeniden diriliş ile her zamankinden daha fazla Kur'an ve sünnete sarılarak komşuluk ilişkilerimizi yeniden dizayn etme zamanıdır.Komşu komşuya herzaman muhtaçtır.Eskidende ,günümüzde de.Dünyada külüne ahirette şahitliğine
Peygamberimiz(sav)bu hakikati şöyle ifade ediyordu,Ebu Hureyre'den nakledildiğine göre:Bir müslüman öldüğünde,en yakın komşularından üç hane halkı kendisinin iyi bir insan olduğuna,şahitlik ederlerse,Yüce Allah;''Bildiklerine göre şahitlikte bulunan kullarımın şahitliğini kabul ettim ve kendi bildiklerimi de bağışladım.''buyurur.''(İbn Hanbel,ıı,409)Komşularımızla her dem iyi geçinelim.
Komşuluk ile ilgili atasözlerimiz  bulunmaktadır.Bunlardan bazıları:
-Komşu komşunun külüne muhtaçtır,
-Ev alma komşu al,
-Aç kurt bile komşusuna dalamaz,
-Hayır söyle komşuna,hayır çıksın karşına,
-Kapını kilitli tut,komşunu hırsız tutma,
-Komşu hakkı Tanrı hakkıdır,
-Komşuda pişer bize de düşer,
-Komşunun sakalını yoldular sa,sende sakalını kazıt,
-Kötü komşu insanı mal sahibi yapar,
-Komşu iti komşuya ürümez,
-Komşu komşunun külüne muhtaçtır,
-Komşunun iki ineğinin olmasını iste ki kendinin de bir ineği olabilsin,(Hayır dile komşuna ,hayır gelsin başına)
-Komşu kızını almak,kalaylı kaptan su içmek gibidir,
-Komşu ekmeği komşuya borçtur,
-Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür,
Görüldüğü gibi her bir atasözümüz yaşanarak oluşturulmuş köklü sözlerdir,Komşuluk ilişkilerimizi canlı tutmak ve günlerimizi neşeli huzurlu geçirmek istiyor isek Ku'an'ın emirlerine ,Rasulullah'ın sünnetine sımsıkı sarılıp hayatımızı buna göre düzenlememiz gerekmektedir.Sağlam temeli olan atasözlerimizden de istifade etmeli,erdemli toplumun oluşması için yüreğimizi taşın altına koymamız gerekmektedir.Bilgi toplumu,teknolojik toplum dediğimiz  günümüzde ,cahili düşüncelerden,yaşantılardan sıyrılmalı ,huzurlu komşuluk ilişkilerimizi yeniden inşa etmeliyiz.Huzuru,batıni düşüncelerde arayan bireyler alçalır.Battıkça batar,burnunu bataklıktan kurtaramaz.İki dünyasını da zindan eder.
Huzuru islam da arayan rahatlar .İki alemde de rahat eder.Çevresini gül bahçesine çevirir.Meyve veren ağaç gibidir.Herkez istifade eder.Huzurlu komşuluk ilişkileri oluşur.Toplumumuz kazanır ve ülkemiz aydınlanır. SELAM VE DUA İLE
İlyas DOĞRU/KARS


( Komşuluk İlişkileri 3 başlıklı yazı İlyas DOĞRU tarafından 3.05.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.