Gönüldaşlarım 
Güzel giyinmeyi ,güzel görünmeyi,şık olmayı hepimiz severiz.Herkezin böyle düşünmeye,güzel giyimeye hakkı var.Buna söyleyecek hiç bir sözümüz yok.Zaten müslüman inacı gereği temiz olması gerekir.Her haliyle örnek olması gerekir.
Kur'an-ı Kerim de Rabbimiz şöyle buyuruyor.''Orada temizlenmeyi seven adamlar var.Allah(cc)çokça temizlenenleri sever.(Tevbe,108)buyurarak temizliğin nekadar  önemli olduğunu bizlere bildirmiştir.Hem maddi bakımdan temiz olacağız.Giyinişimizden tutunda,yaşadığımız eve kadar  yaşantımızın her safhasında temiz olacağız
Hem de manen temiz olacağız.Haram yollara baş vurmayacağız.Ağzımızdan kötü söz,(gıybet ,dedikodu,küfürlü söz...)çıkarmamalıyız.Tüm uzuvlarımızın Rabbimizin bize verdiği bir nimet bir emanet olduğu şuuru ile yaşamalıyız.Sevgili peygamberimiz(s.a.v)bir hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur.''Temizlik imanın yarısıdır.''(Müslim,Tahare,1.)Temizlik çok önemli .Hatta yediğimiz yemek kadar,soluduğumuz hava kadar bir müslümanda bulunması gereken en önemli hasletlerden önde geleni temizlik,temiz olmak ,temiz yaşamak...vs
Kıymetli Dostlar
Benim burada üzerinde duracağım en önemli nokta şudur:Biz toplum olarak çoğumuz dış görünüşe verdiğimiz önemi, harcadığımız zamanın yarısını iç dünyamıza versek, verebilirsek olgunlaşırız. Hep çalışmalarımızı ,meşguliyetlerimizi dış görünüşe harcıyoruz.Burada kendimize öz eleştiri yapmamız lazım diyorum.Acaba ben iç dünyamı rahatlatma konusunda aktifmiyim,yoksa gaflettemiyim.Bu sorgulamayı gerçek manada doğru cevaplandıranlar  hak ateşiyle pişer,olgunlaşır.

Bu konu da İbn Arabinin sözü çok yerinde olacak.''
Sen içine dön,yanlız dışınla meşgul olma
Çünkü sen cisminle değil  ruhunla insansın(İbn Arabi) sözü buraya kadar vurgulamak istediklerimin özetidir adeta.

Bedenimizin ihtiyaçlarını,gönlümüzün ihtiyacını Mevlana haz. şu sözüyle çok güzel açıklamıştır.
Bedenin bu dünyadandır, gönlünde öteki dünyadan.Bedenin dostu eğlence,heves,şehvet ve aşırılıklardır.Gönlün dostu da Haktır.(Mevlana)

Bizler müslümanlar olarak ruhumuzu Kur'an ve Sünnet ile şenlendirmeli,bedenimizi O'nun(Rabbimizin)yolunda kullanmalı,nefsimizi Hak ile terbiye etmeliyiz.Nefsimizin azgın arzularına Kur'an ve Sünnet ile gem vurmalıyız.O zaman hem bedenen hemde ruhen rahatlarız.Dış dünyamızda açan güller,çiçekler iç dünyamızda da açmaya başlar.

Peygamberimizi örnek almadan geçen her saniyemiz intihardır.Yaşantımızın her aşamasında Peygamberimizi örnek almalıyız.Yine bu konuda Bezmi Alem Valide Sultan şu sözü bizim cümlelerimizle örtüşüyor.
Muhabbetten Muhammed oldu hasıl
Muhammedsiz muhabbetten ne hasıl (Bezmi Alem Valide Sultan)

Değerli Dostlar

Hak yolda hakikate varmak sözle olmaz
İnandığını yaşamakla olur.(Mevlana) diyen Mevlana Haz. bize ışık tutmaktadır.İnandığımız değerleri tüm azalarımıza yaşatmakla olur.Sadece sözde ,kimlikte müslüman olmamamız gerekir.Özde ,hakikatte,özümseyerek müslüman olmalı,yaşayarak değerlerimize sahip çıkmalıyız.
Gerçekten örnek olmak istiyor isek yaşantımızla uygulayarak örnek olmalıyız.Yaşamadan,bizzat uygulamadan anlatmamız fayda vermez tesir etmez.Hani sigara içen baba oğlum sigara içme demesi ne kadar yavan kalıyorsa,uygulamadan yaptığımız konuşmalar okadar yavan kalır.

Bu dünya fani bunu bilmeyenimiz yoktur.Bu dünya hayatında nice güzellikler vardır.Göze ,gönle hoş gelir.Fakat geçicidir.Yine burada öz eleştiri yapmamız gerekir.Geçen her saniye bizi biraz daha yaşlandırmakta ,bir adım daha ecele yaklaştırmakta olduğunu düşünmemiz geçici dünya hayatına biriktirdiklerimizden daha fazlasını baki dünya için biriktirmemiz gerekmektedir.MazALLAH(Allah(cc)korusun) kaybedenlerden oluruz.Uyanalım.Öz eleştirimizi sağlam yapalım.Dünyaları versen geçen bir saliseni geri getiremezsin.Uyanalım,uyuşukluğu üzerimizden atalım.Geçici dünyaya kapılmayalım.Sıkıntıda da olsak, zorda da olsak Rabbimize sığınalım,Dua edelim,O nun yolundan gidelim.

Yine konumuzla bağlantılı Ziya paşanın şu sözü çok manidardır.
 İnsanlara sadakat yaraşır görsede ikrah
Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah(Ziya Paşa)
Rabbimize Güvenelim İç dünyamızı dış dünyamızı güzelleştirelim.

Öz eleştirisini güzel yapan İç dünyasını dış dünyasını güzelleştiren gençlerimizin çoğalması ümidi ile. Baki  Selamlar Kars İlinden 
                                                                                                    İlyas DOĞRU




( Öz Eleştiri başlıklı yazı İlyas DOĞRU tarafından 11/27/2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.