ÜRGÜPTE BİR KARPUZ HİKÂYESİ
Hikâye gerçek. Şahıslar lafın gelişi. Diyelim Hasan Dede olsun. İhtiyar aksakallı temiz ve güler yüzlü bir yaşlı insan. Olay yeri Ürgüp. Dede de Ürgüp’ün bir köyünden, ancak uzun yıllardır başka şehirde yaşıyor. Dede kızının evine misafir gelmiş. Ürgüp’ü dolaşıp gezdikten sonra eve eli boş gitmek istememiş. Mevsim de tam bu zamanlar. Havalar çok sıcak. En iyisi karpuz alayım demiş. Pazar yerindeki karpuz kamyonunun üzerinde bir taraftan “kesmece bunlar” diye bağırıp, bir taraftan da karpuzları yerleştiren esmer yüzlü satıcıya seslenmiş:
”Evladım bana iki batman karpuz tart. Ancak iyilerini seç. Ben beş on kuruş fazla para verebilirim”.Satıcı elini önündeki önlüğe sildikten sonra
“hemen baba, ben sana en iyilerini seçer tartarım “ demiş. Sonrada karpuzları tek tek yoklayarak torbaya koymaya başlamış. Bu arada dede acaba az mı oldu diye düşünüyormuş. Onların alışverişi batmanla. Ne de olsa eski adam. Aza eli varmıyor. Biraz da eski alışkanlık. Her zaman pazara nasıl gelsin. Aldı mı bir demlik almalı.
Bu arada satıcı karpuz seçimini tamamlamış. Çuvalı kantarın yanına getirmiş, tam tartacakken, Dedenin damadı Ali gelmiş. Hem Satıcıya, hem de Kayınbabasına selam vermiş.”Karpuz mu alıyordun baba” demiş. O böyle der demez de karpuzcu karpuzları çuvaldan çıkarmaya başlamış. Dede çok şaşırmış. Acaba damadı ile aralarında bir şey mi var diye içinden geçirirken, satıcı özürlenen bir sesle sormuş.
”Ali ağabey bu karpuzlar size mi gidecek?”Ali “evet” demiş.”Bu Hacı benim kayınbabam olur.”
“O zaman iş başka babam bu karpuzlar size gelmez. Benim yeniden seçmem lazım” Böyle dedikten sonra da her şey normal gibi yeniden karpuz seçip, tartmış.
Bizim Hasan Dede bu olaya şaşırmış kalmış. Kendisinin yaşı başı, saçı sakalı ve üstüne fazladan para vermesine rağmen, böyle bir kenarda kalması onu şaşırtmış. Adamın özürlenmesi bile yokmuş. Yaptığı işi gayet normal gören bir hali varmış. Nasıl tepki göstereceğini bilmiyormuş. Sanki damdan düşer gibi olmuş.
Siz de herhalde niçin böyle davrandığı konusunda belli tahminler yapıyorsunuzdur. Arkadaşıdır. Komşusudur. Ya da başka bir hatırı vardır. O yüzden farklı davranmıştır. Kişilik olarak aldatmayı olağan hale getirmiş biri olduğu anlaşıldığına göre sizce niçin böyle davranmıştır?
Sizi daha fazla merakta bırakmayalım. Ali Bey , Belediyede pazarcılardan sorumlu bir memur imiş.
( Ürgüpte Bir Karpuz Hikâyesi başlıklı yazı ahmet-ilhan tarafından 8.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.