GÖĞÜŞ NİNE

Göğüş nineyi bilir misiniz? Nerden bileceksiniz? Belki sizin köyünüzün de Göğüş Ninesi vardır. Ama siz Ona Fadime, Hatçe diye çağırıyorsunuz. Bizim Ninemiz Karacören köyünün Ninesi. Çocukluğumuzun hem eğlencesi, hem de korkulanı olan Göğüş Ninemiz. O Köyümüzün Hocasının kızıydı. Evliydi ama babasının evinde kalıyordu. Ben ilk defa iç güveysi sözünü o zaman duymuştum. Kocası ile birlikte babasının yanında kalırlardı. Babasının hizmetini görürdü. İlkokul yıllarımızdı. Bir grup arkadaşımızla hayatımızın en eğlenceli anılarının yaşandığı yıllardı. Göğüş Nine bize çok iri görünürdü. Biz ufak olduğumuzdan mı, gerçekten çok iri olduğu için mi böyle gelirdi bilemem. Hem iri, hem de çok öfkeli idi. Onu öfkelendirmek bize keyif verirdi. O bize bağırır çağırır, bazen küfrederdi. Ancak hiçbirimize bir kere vurduğu olmamıştı. Yine de biz onun heybetinden korkardık. Ya da en büyük eğlencemiz ondan korkuyor gibi yapmaktı. Ondan kaçmak, ondan gizli iş çevirmek, bütün bunları planlı olarak gerçekleştirmek en büyük zevkimizdi. Adının o olduğunu sanmıyorum. Köylerde insanlara bir isim verilir, o ölünceye kadar bu isimle anılırdı. Köylerimizde hala öyledir. Şimdi düşünüyorum da onun sarı saçlı ve gök gözlü olması sebebiyle böyle çağrıldığını zannediyorum. Köyümüz bir yokuşun ortasına denk gelen bir yol üzerindeydi. Ancak köyün olduğu alan düzlüktü. Daha yukarıdaki köylüler de bu yolu kullanırlardı. Köy çeşmesinin gölgesinde şırıltılarla aktığı iki pelit ağacı Göğüş Ninenin evinin önündeydi. Pelitler olmaya başladığında en büyük zevkimiz, pelitleri taşlayıp, Göğüş Nineyi kızdırmaktı. İki yüz metre ilerde bizim evin önünde de Pelit ağacı vardı. Ancak bizim ilgimizi çekmezdi. İlle de Göğüş Ninenin evinin önündeki pelit ağacından pelit toplamalıydık. Köyün çocukları ikiye ayrılırdı. Bir kısmı ilerdeki tepeciğe gizlenir, bir kısmı da ağaçların altında beklerlerdi. Bir ıslıkla birlikte tepedekiler ağaçlara taş yağdırmaya başlar, ağacın altında bekleyenler de kapabildikleri pelitleri toplayıp kaçarlardı. Belki bir dakika içinde ne tepede ne de ağacın altında kimse kalmazdı. Göğüş Nine ortaya çıktığında biz zaten çok uzağa kaçmış olurduk. Onun cırtlak sesiyle bize bağırmalarını duyar, oynadığımız oyun bize büyük zevk verirdi.
Bir bayram gününde arkadaşlardan biri koşarak geldi.
“-Hoca emmi elini öpenlere akide şekeri veriyormuş “dedi. Hepimiz Hoca emminin kapısına koştuk. İçerde köyün büyükleri oturmuş sohbet ediyorlardı. Bilmiş bir edayla başta ben olmak üzere tüm çocuklar, içerdekilerin ellerini öptük. Akide şekeri Hoca emminin takasındaki tasta duruyordu. Beyaz üzerine ince kırmızıçizgileri vardı. Ancak sayıca fazla gözükmüyordu. Biz şeker için geldiğimizi belli etmemeye çalışıyorduk. Ancak gözümüzde şekerdeydi. Hepimizin el öpmesi bitince;
-“Hadi çocuklar Göğüş Nineniz kapıda dedi. Acaba şekerin bir kısmı onda mıydı? Biz dışarı çıkıyorduk. Şeker ise içerde kalıyordu. Göğüş Nine içerde o kadar adam varken odaya giremezdi. Boynumuz bükük çıktık. Kapıda Göğüş Ninemiz kimimizin ceket cebine kimimizin de pantolon cebine kuru üzümler koydu. Hayal kırıklığına uğramıştık. Hepimizin evinde kuru üzüm vardı. Köyde bağı olmayan yoktu. Üzümler ya pekmez yapılır, ya da kurutulurdu. Çok içerlemiştik. Bize akide şekeri vermemişlerdi. Arkadaşlara;
-“Gelin bu üzümleri buraya dökelim” dedim. Göğüş Nine içeri odaya geçmişti. Hepimiz cebimizdeki tüm üzümleri kapının önüne döktük. Büyükçe bir öbek olmuştu. Sonra hep birlikte etrafa kaçıştık. Kulağımız sesteydi. Çok geçmeden Göğüş Ninenin sesi duyuldu. Artık ne yaptığımızı bütün köylü öğrenmişti. Ancak niçin yaptığımızı yalnız biz biliyorduk.
( Göğüş Nine başlıklı yazı ahmet-ilhan tarafından 3.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.