Taze başlangıçlara telli duvaklı gelin
Efsaneler anlatan ateş nefesli selin

Berraklığı her mevsim göz aydınlığı olan çay. Güne başlarken üstünde buğusu ile dudaklarımızı selamlayan çay. Çay melikesinin ikliminden bin bir güzelliği bizim mütevazı iklimimize taşıyan albenili içecek. İsli çaydanlığımız ile kurduğumuz ünsiyetin süsü. Çay melikesinin berrak öyküsü.Hayallerimizin ön sözü çay... 

Seni anlatabilmek için harflere yüz suyu döküyorum nicedir. Sözlüklerin kapısını tıklatıyorum. Sözcükler buyur ediyor beni içeri. İçlerinden senin öykünü yansıtabileceklerini seçiyorum özenle. Yadıma düşen birkaç dizeyi kâğıtla kalemin ünsiyetinden istifade ederek karınca kararınca yazıyorum. Uçup gitmesin diye: 


Naz Gülü
Efsaneler dağından gönle düşen çığ misal
Demliğin sinesine gül yağar sanki masal
Leylin betimlemesi Leyla tenli bir hayal
Kuğuların rüyası efsanevi naz gülü.

İnceliğin ve zarafetin fotoğrafını görmek isteyen, ince belli içinde ışıl ışıl gülümseyen çaya baksın desem abartmış olur muyum bilmiyorum. Ama camın özenle sarıp sarmaladığı çay cümle güzelliğini gözler önüne seren efsane perisi desem az söylemiş olurum. 


Bizim ilgi alanımıza giren çayın yalnız kendisi değil. Çayla ilgili her şey alakamızı celp eder. Semavere, demliğe isli çaydanlığa dahi ayrı bir muhabbet duyarız. Çoğu kez isli çaydanlığın isinde Leyla sürmesinden iz bulur, ondan ilham alarak yazarız şiirimizi. Gecenin siyahını çay karasına karıştırır yalnızlık yaramıza merhem eyleriz.


Yalnızlık İlacı
Kim demiş gül misalin demlediği çay acı
Buğusuyla rengiyle o yalnızlık ilacı.


Çay, acımızın, yalnızlığımızın ve hasretimizin panzehiri. Günün hangi saatinde olursa olsun bize ram olan mütevazı içecek. Gecenin bir vakti fazla bir enstrümana ihtiyaç duymadan hazırlayabilirsiniz çayınızı. Çay hazırlamak için öyle anlı şanlı törenlere ve alet edevata ihtiyaç yok. Bir avuç kara çay, bir isli çaydanlık, demlik ve ateş. Birde ince belli bardak yahut fincan. (Bu arada benim tercihim ince belli bardaktır çay içmek için.) 
Yalnızlık İlacı
Demlik mi çaydanlığın eskimeyen baş tacı
Sinesinde demlenir Leyla’nın güzelliği
O güzellik her mevsim yalnızlığın ilacı
İnceltir güzelliği hayalin altın iği.


Çay, her dem yalnızlığımıza çeşni edebileceğimiz içecek. Bir kitabın sayfaları arasında yaptığınız yalnız yolculuğu çayla renklendirebilirsiniz. Ve çay böyle bir yolculuğa onu da dahil ettiğiniz için sizden davacı olmaz. 



Günün başlangıcı ve nihayeti çayla güzelleşir. Tek yapacağınız iş ister başlangıç, ister nihayet demleri olsun üşenmeyip çaydanlığı ocağa koymaktır. Sonra güzelliğe merhaba demektir işiniz. 

Gün ışır çaydanlığı ocağa koyar bir el
Bismillah dudaklarda gül yaprağında şebnem
Çay camda gülen peri cam peri ile güzel
Leyla’nın bakışında hasret ıtırlı bir nem. 

Gözleri nemli Leyla’ya merhabanın ardınca elveda demeniz gerekse de hasret demli saatler bir daha ki merhabaya kadar sürer fazla değil…
Ankara, 11.08.2015 İbrahim KİLİK
( Çay Günlüğü-3 başlıklı yazı İbrahim Kilik tarafından 12.08.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.