Son günlerde okuduğum  Sabahattin  Ali, "Bir Delikanlının Hikayesi"nde  okumaya dair şöyle diyordu:

"Kitapları bir kadın gibi sevenler, yalnız bekar odalarının azabını daha az duyarlar. Ellerinde bir kitapla beraber yattıkları, başuçlarındaki lambayı yaktıkları zaman, bahtiyar bir evlilik hayatının daima tekrar edilen saadetini hissederler: Kitaplarla zifafa girmesini bilen adam, beşerliğinden kurtulmaya başlamıştır. Ve biz daima, daima beşeriz."

Sizi bir kitap okurken görenlerin sorduğu belli başlı sorular vardır,değişmez:
"Öğretmen misiniz?"
Öğrenci olduğunuzu düşünerek,
"Sınavlara mı hazırlanıyorsunuz?"
"Ne okuyorsunuz?"

Benim gibi ne öğretmen ne de öğrenci olduğunuzu söylerseniz,yüzlerini ekşiltip;
"Kırk yaşından sonra  hakim mi olacaksın?"derler, oysa bunların okudukları kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmez ama hep tepeden bakarlar  nedense.
"Hikaye kitabı okuyorum."derseniz cevabınız hazırdır:
"Sen ilkokul çocuğu musun,bırak bu boş işleri!"

Eminim böyle düşünenler,çocuklarının kitap okumadıklarından şikayet ederler utanmadan.Tuhaf bir toplumun tuhaf bireyleriyiz  biz(!)

Okumanın Faydaları:
1)Zaman yönetimi sağlar.Sosyal medyada 17-18 yaşlarındaki çocukların 17-18 saat  vakit geçirmelerini kim,nasıl açıklayabilir ve bu bir felaket değil midir?

2)Dijital köle olmanızı  engeller.

3) Farklı bakış  açısı kazandırır,bir şeye körü körüne bağlanmak yerine araştırma,eleştirme ve analiz  yapabilme yeteneğinizi  geliştirir.

4)Kitapla aranızda  duygusal bir bağ gelişir,her sayfasında hatta her satırında farklı farklı dünyaları keşfeder,kahramanlarıyla  dostluk kurarsınız.

5)Kitaplar,bitmek tükenmek bilmeyen birer anne sütü gibidir.

6)Okumak,yazmanın ön koşuludur.

7)Okumak ve yazmak insanın en kutsal mahremi en kutsal becerisidir.

8)En önemlisi ise okudukça korkularımızı yeneriz ve  şöyle der W.Shakespeare:

"İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için sevmekten korkuyor.Sevilmekten korkuyor,kendisini sevilmeye layık görmediği için.Düşünmekten korkuyor,sorumluluk getireceği için.Konuşmaktan korkuyor,eleştirilmekten korktuğu için.Duygularını ifade etmekten korkuyor,reddedilmekten korktuğu için.Yaşlanmaktan korkuyor,gençliğinin kıymetini bilmediği için.Unutulmaktan korkuyor,dünyaya iyi bir şey vermediği için.Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için."

Bir kitabı sırf okumak için okumamalı,eğer böyle okursanız hızlı okuma teknikleriyle bir günde bir kaç tane kitap okur sonra  onları tozlu raflara mahkum edersiniz.Ancak anlamak için okursanız ne siz onu bırakabilirsiniz ne de o sizi bırakabilir.

"Ne için" okuduğumuzun cevabını ise Orhan  Kemal versin:
-"Hiç bitmeyecek mi senin bu  okuman?
-Bitmeyecek,dedi.
-Hiç mi?
-Hiç.
-Niyetin katip olmak mı yani?
-Hayır.
-Ya?
-İnsan olmak." (215 Gün,Bilal Özturkut)

( Okuma başlıklı yazı berberce tarafından 12.12.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.