KÖY YERİ..
Köyleri mahalleleştirme çabası, üretim bandının ve Türklere mahsus "sosyal güvenlik" modelinin ortadan kaldırılmasıdır.
Köye hizmet götürme ile köyden hizmetin karşılığını almak, kent mantığı ile tavuğun kıçından düşen yumurtada olağanüstülük aramaya eşdeğerdir.
Tek başına, köyde yasamak bile bir fedakarlık ve feragat öyküsüdür. Fedakarlığa ve feragata ceza kesilmez, ek külfet getirilmez ekstra ödül ve ödül benzeri uygulamalar getirilmelidir..
Yanlış politikalar, AB ve ABD ne verilen yanlış ödünler;
- Türk köylüsünü esirleştirmiş,
- yokluğa mahkum etmiş,
-borç  batağında
- gençi olmayan varsa da ateş suyuna  dumana  boğulmuş evlenemez  hale gelmiş..
-Cumhuriyet düşmanlarınada sıklet merkezi olmuştır
İlk buğday tanesi homo sapıens olan insan modelini avcılıktan, vurup geçen, vurup kaçan dan yerleşik hayata geçerek medeniyetle tanışmasına vesile olmuştur.. Yerleşince mezar  yeri ile tanışmış ayinler ile ölüyü yad etme ile beraber avcıykende bu sefer de büyücü ve rahiplerin avı haline dönüşmüştür..
Gelişim modeli olduğu yeri imar ve ihya eden bataklık kurutarak araziler oluşturmuş karşılığında asker yada vergi vererek ekonomik davranan insan haline dönüşmüştür.. Gelinen nokta da kentli ve biat edmiş insan modeli ile üretimden koparılmış evinde pinekleyp evi ile kahve arasında  mekik dokuyan  cep telefonu ile  diğer dünyalar ile tanışan ve mutsuzluğuna halka ekleyen sürekli göç veren ilk insan modelinin gezerken avlanamayan haline dönüşmüştür. Doğada vahsi hayvanlarla mücadele yerine vicdandan yoksun vahşi kapitalistlerin;
- ucuz iş gücü,
-sadece tüketen aracı,
-fuhuş adayı,
-siyasi lerin sürekli aç müşterisi
-kendi köyünün ve insanlığının yabancısı, kentin eğreltisi bir model olarak güçsüz şekilde mücadele etmektedir.. ..
Köy Enstitüleri köye insan kaynaklarında kalite e stamdardizasyonu getirmek, 
Üretim bandını ve çeşitliliğini geliştirmek
Kalkınmanın öncü yerinin köy oldugunu belirlemek için kurulmuş ve kominist tehlikesi gerekçe gösterilerek kademeli kaldırılmıştır..Eğitimci John Dewey ile birlikte Kuruluşunda ve kaldırılışında ABD etkisi olduğunu söylersek anartmış olmayız..
İsmet inönü ifadesi ile parti grubundan gücümü alırım Grubumun bile desteklemediği şeyi savunamam minvalinde  davranmış ve işlevsizleşmesi ile kapatılmasına doğru giden yolu açmıştır..
ABD 1946 dan beri AB gümrük anlaşmasını müteakip ikiz yasalarla hedefe Türk köylüsünü almışlardır..Milli Eğitim Bakanı Olan Reşat Şemsettin Sirer zamanında Enstitüler, Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülmüştür. Bu okullar da Demokrat Parti döneminde 27 Ocak 1954'te kapatılmıştır.
Köy Enstitüleri, John Dewey'in iş ve eğitimi birleştirme fikrini yerine getirmek için tasarlanmıştır. Mezunların aynı anda hem okul öğretmenleri hem de toplumun eğitmeni olması bekleniyordu. Öğrenciler aslında kendi okullarını, evlerini, kışlalarını, iş yerlerini vb. inşa ettiler ve birlikte yaparak ve yaşayarak üretim ile eğitimi kaynaştırdılar.Türkiye'de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı.uygulama ve teori %50 oranlarında olup işe göre eğitim anlayışı ile yola çıkılmışdı.. 1940-1946 arasında köy enstitülerinde 15.000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmıştı. Aynı dönemde 750.000 yeni fidan dikilmişti. Oluşturulan bağların miktarı ise 1.200 dönümdü. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santrali, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapılmıştı. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulamalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmişti.
Köy köyde kalmazsa kalkınma tamamlanmış olmaz.. En güçlü üretim modeli sosyal dokuya koruma sağlayan,ülkeye  kalkan modeli olan köyler dir.. Köylerin kente dönüşümü fatura tanzimi ile değil üretim kalitesi ve çeşitliliğini arttırmakla olur.Köyü köyde tutmayan tüm ekonomik modeller yaralıdır.. Sosyal deformasyonun bas sorumlusuda köyü dağıtma zihniyeti taşıyan tüm siyasileridir.

Torun Halili 

( Köy Yeri başlıklı yazı HALİLİ tarafından 11.02.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.