HENDEK SİYASETİ

                 Hendek insan eliyle açılan çukur demekttir. Bazen devlet yönetimleri kendini  korumak için ya da siyasette  rakibini engellemek için açılan çukur olabileceği gibi bir av sporunda  av konusunu tuzaklama yolu ile içinde düşürdüğün çukur seklındede uygulanır ..
               Çukuru kazanlar ,düşenler yada çıkanlar İradesi olmadıgı halde karşı tarafa mahkum olma sonucu olarak ortaya çıkar .
              Tarihde her zaman hendek sıyasetı olmuştur ..Kurban olmayacaksak tarihi bileceğiz.  Tarihi bilirsen yanlış olan tekrar etmez Doğru olanı ise sonuç olarak alırsın 
              Tarihte hendek siyasetine örnekler verilecek olursa; Hendek savaşı vardır...Müslümanlığın ilk yıllarında .1 Mart 24 mart 627 tarih aralığında  3000 kişilik ordu ile medine savunması yapılırken etrafına hendek kazılmış ve düşmanının saldırı noktası bizzat savunma tarafından belirlenirken onun yaklaşık 4 katı gücündeki putperest arap ve yahudiler den mütevellit ordu ,yenilgiye ugratılmıştır. Kazılan Hendek evsafı,5,5 km uzunluğında 9 mt genişliğinde ve 4.5 metre derinliğindeydi.. Kısa sürede saldırıp ,müslümanları yok edeceğini düşünen  ordu, gerek binek hayvanları gerek askerlerin uzayan sürede yiyeceklerinin azalması ,destek için gelen yiyecek katarının müslümanlarca savaş bölgesine gelemeden el konulması HENDEK  sayesinde olmuştur..        
            Müslümanların kaderi, bu savaştan sonra değilmiş,artık saldırı savaşlarına geçmiş ve ilahi kelimeullahın yolu açılmıştır..
          Yine tarihde bilimin ve bilginin merkezi Babil etrafı, sur ve kapılarla cevrili ulaşılmazı imkansız bir şehirdi.. Pers kralı Darius, 7 ler toplantısı sonrası krallığının başına geçtiğinde Babil i muhasara altına aldı..Fakat 20 aylık muhasara sürecinde dalga geçen Babil liler surların tepesinden oyun ve teflerle dalga geçiyor Ancak “katır doğurursa siz burayı alırsınız “ seklınde laflar atıyorlardı.. 20. ayda Bir katırın doğurdugu gören güçlü Asilzade Zopyros Babilin alınacağını anlamışdı.. Pers imparatorluğunda zafer kazanan sebep olan en üstün değerdir..Katırın doğurdugu bilgisi gizlenerek, tarihin ilk hendek uygulaması ile ilgili projesini izin verilmeyeceği düşüncesi Babillilerin güvenini kazanacak Darıus tarafından burun kulağı kesilmiş bir komutan izlenimi yaratmak için kendi burnunu ve kulaklarını kesmiş kendini yaralamış ve sırtını kırbaçlamıştır. Darıus un karşısına çıkartıldıgın da yalnız kaldıgında senin zulmune ugramış bir komutan olarak Babil in içlerine gireceğim. Senin ilk kapıdan işe yaramaz bin askere gönderirsin ben onları komple yok ettikten sonra ikinci saldırıyı diğer kapıdan dört bin niteliği az alan taburdan gönderirsin. Onlarıda yok ettikten sonra sen gerçek toplu saldırıya geçince ben iki kapıyı açarım dedi. Planı uyguladılar ... Babilliler Pers asilzadesinin onarılmayacak şekılde burnu ve kulağı kesik yara bere içinde olduğunu anlayınca içeri alırlar..Zopyroz Pers hakkında bütün bilgilere sahip olduğunu söyle 1000 kişilik saldırı ve zamanını söyler komple yaokedilişii sağlayınca dediklerii ve davranışları ile güven oluşturur.. Babilliler ona itmat eder.. 4000 kişilk saldırı bilgisi de doğru cıkınca mertebesi yukselen bir komutan olur Darıus gerçek saldırıya başlayıp iki kapı açıldıgında persler babıl e dalarlar ..Darıus zafer sonrası, butun duvarları kaldırtır.Kapıları kırdırır.. babil böylece ortadan kaldırılır..
Savaş hiledir. 
Hile ile yönetimlerin ele geçirilmesi devamlılığın sağlanması tarihden gelen bir gerçekliktir. 
Türk siyasetinde şu an Zopyros un düzenbazlığına eş değer bir yapılanma görüyoruz.. MHP li olup da CHP  den aday olanlar,AKP  li olup da DEM e geçenler,zıplaya zıplaya 5.partiyi değiştirenler bize HENDEK SİYASETİ  hatırlatıyor ..Bir bakıyorsunuz çukurunda çukuru ..Hepsini anlıyoruzda doğduğu yere fikirlerinin oluştugu yere küfre edenleri anlamakda zorluk çekiyoruz. Türk seçmeni Akıllıdır.. Babilliler gibi duvarın geçilmezliğini bilirler nereye cıkılacagına kadar kendisi karar verir.  Herkese tamam der kırmaz ..Ama sandığa gidincede bildiğini yapar.. Biz demokrasinin sevdalısıyız.. Kelimelerini unutsak da,söylenmese de  sevda türkümüz içimizden de olsa türkünün kendisini yaşayacagız..

Torun Halil
( Hendek Siyaseti başlıklı yazı HALİLİ tarafından 1.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.