NURİ KİLLİGİL VE İSRAİL İN KURULUŞU
Osmanlı nın yok olmaya yüz tuttuğu dönemde bile silahlanma ,üretime, eğitime yönelik bir çok yatırım çalışmalarının olduğu görülür
2.Abdülhamit döneminde Anadolu nun birçok vilayetine de şehir adları ile anılan lise ve eğitim kurumlarının açıldığı görülür..
Osmanlı paşalarının ittihatçı diye tu kaka olan bir çok paşası idealist kelle koltukda görev yapan kimselerdi..1.Dünya savaşı ve sonrası ,Çar ordusunun, italyan ve ingiliz kuvvetlerinin durdurulması için 3 kıtada faaliyet göstermiş, milis kuvvetleri örgütlemiş ve her bir ittihatçıdan bir halk kahramanı çıkmıştır.
Bunlardan biriside Nuri Killigil Hayatının her dönemi mücadele ile geçen ,Kafkas islam ordusunun kuruluşu ile çar ordularının Azerbaycan a ve dolaysı ile o dönem demokratikleşme çabası içinde olan İran üzerinde etkisini dolayısı ile kıran, ordunun kurucu komutanıdır Bakü aslanı olarak da tarif edilir.. Azerbeycan vekli Paşayeva mezarına Azerbeycan toprağı getirmişdi. Azerbeycan dayken İkamet ettiği yer Baku de müze olarak kullanılmaktadır .Bakü sokaklarını mehmetçik o zaman da marşları ile inletmişdi.
Azerbaycan içindeki Bolşeviklerin Rus ordusuna yardımı ile savaşın yenileni Almanya nın da osmanlı ya baskısı ile Kafkas İslam Ordusu çekilmiş SSCB ye katlmıştır. Hatta bir yazımızda blirttiğimiz osmanlı ya bile yardım eden İlk Türk petrol Tüccarı Tagıyev in malları da o zaman devleştirmişdi .
Bakü Aslanı Nuri Paşa Mondros Mütarekesi sonuçu İstanbul a döndüğünde İngilizler tarafından tutuklanır ve Batum a gönderilir Azerileri ,Ermeni mezaliminden kurtaran Nam ı oradan tutuklulukdan kurtulmasını sağlar.
Kazım Karabekir in yanın da Doğu cephesinde yer almış ve Ruslardan ele geçen silah ve mühimaatları yeniden tamir ve işleme yolu ile orduya kazandırmıştır . Erzrum daki kışla içindeki silah fabrikasının mimarı Nuri Killigildir.. Üretime yönelik içindeki müteşebbis ruhu onu önce çini fabrikası sonra taşındığı İstanbul Zeytinburnu nda Soba fabrikası ve silah muhımmat imalatına yönlendirir..Atatürk ün oluru ile Yavuz gemisinin silah ve muhımmatlandırılması firması tarafından sağlanır
Enver Paşa nın kardeşi olması her zaman önüne handikap olarak çıksa da ırkçı olmayan bir Türkçü olarak ,SSCB ne karşı Almanya daki Turan masasının kurulmasında katkısı vardır.. Almanların yahudi düşmanlığının etkisi olmasa da bir Osmanlı yaveri olarak müslüman topraklarında İsrail devletinin kuruluşuna da her zaman karşı olmuş ve bu uğurda iştigal alanı ile ilgili katkılarınıda filistinlilere Suriye Ordusu Mısır Ordusu Hindistan ayrılarak bağımsızlık ilan eden Pakistan ordusuna katkı ile de sağlamıştır ..
Harbiye mezuniyetini müteakip gözlerini doğrudan savaş cephelerinde açmışsa da İtalya da Avusturya da Askeri Ateşe yardımcılığı görevlerinde bulunarak da diplomasi dünyasını datanımıştır .
İstanbul Sütlüce ye fabrikasını büyütmek için taşıdıgında uluslararası piyasada talep edilen ürünleri ve 20 ye yakın aldığı patenletlerle dönemin" Bayraktarı "olarak Savunma sanayine katkı sağlıyordu ..
Kandan geçim sağlayan Batı tüccarları ,adına barış dedikleri Nobel ödülleri ile süslenmiş silah araştırmalarının failleri olarak Yunanistan da bulunduğu Bakü Aslanını zehirlemişler ve fakat vucudu güçsüz düşerekde olsa bu tesebbüsden kurtulmuştur.
Tarih Suriye ye gönderilecek mal sevki öncesi 2 Mart 1949 du.Yani TC nin İsrail i tanımasında tam 17 gün önce Yani İngiliz Komiserinin 1948 de Filistin topraklarının anahtarını yahudi terörstlere vermesinin akabinde, değil camları Kağıthane deresinin etrafındaki binalarının duvarlarını yıkacak sekılde patlama olmuş 15 işçi ve 7 itfaye eri o yangında şehit düşmüştür.
Öldüğünde İş bankasından fabrikayı büyütmek için çektiği kredi borcu ve 3 takım elbisesi tereke hakımlığı kayıtlarında mevcuttur...
İngiliz valileri hem o dönem kendilerine bağlı Hindistan dan ayrılan ,Pakistan a sağladığı imkanlar, hem de Filistin topraklarında sağladığı karşı güç sebebi ile husumetlidir..
Kaldı ki Marshall yardımları 1946 da savaş mühimmatlarının yeniden ABD ye götürülmesi maliyetinin yüksekliği ,hibelerle likensi yaşam seklının motivasyonu için ABD yönetimlerincede hedef ülkelere anlaşmalarla sevk edilmişdi. Yerli ve milli sanayiye de ihtiyaç yoktu..
Bugün İsrail de yaşanan katliamların temeli tam da Sütlüce deki fabrika binasının kökten uçurulduğu dönemde atılmışdı. 7 ayda tüm dünyayı karşısına alan güçlerin yaptığı soykırım karşısında yiğit bir ittihatçının kurban seçilmesinde failleri açısından bir olağanüstülk yoktur .O değere sahip olanların kendi değerine sahip çıkmamasının altında yatan sebeplerde büyük olağanüstülük vardır..Cenaze namazını bile kıldırmayan dönemin işbirlikçi faillerinin akıbetini Yüce meclisden beklıyoruz..
TORUN HALİLİ
Beğen
Yorum Yap
( Nuri Killigil Ve İsrail İn Kuruluşu başlıklı yazı HALİLİ tarafından 5/7/2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.