Ondan sonra,


Cumhurbaşkanlığı forsunda bir güneş ile 16 yıldız var. Bunlardan merkezdeki güneş Türkiye Cumhuriyetini, etrafındaki 16 yıldız da tarihte yer almış BÜYÜK Türk devletlerini ifade etmektedir. Bunlar: 1-Büyük Hun İmparatorluğu (MÖ 220- MS 216, Kurucusu Teoman) 2-Batı Hun İmparatorluğu (MÖ 48-MS 216, Kurucusu Pi) 3-Avrupa Hun İmparatorluğu (375- Kurucusu Balamir) 4-Ak Hun İmparatorluğu (420-552, Kurucusu Aksuvar) 5-Göktürk Kağanlığı(552-745, Kurucusu Bumin Kağan 6-Avar Kağanlığı(565-835, Kurucusu I. Bayan) 7-Hazar Kağanlığı (651-983, KurucusuBöri Şad) 8-Uygur Kağanlığı (745-1368, KurucusuKutluk Bilge Kül Kağan) 9-Karahanlı Devleti (840-1212, Kurucusu Bilge Kül Kadir Han) 10-Gazne Devleti (962-1183, Alp Tigin) 11-Büyük Selçuklu Devleti (1040-1157, Tuğrul) 12-Harezmşahlar Devleti (1097-1231, Kutbeddin Muhammed) 13-Altın Orda Devleti (1236-1502, Batu Han) 14-Timur İmparatorluğu (1368-1501, Timur) 15-Babür İmparatorluğu (1526-1858, Babür) 16-Osmanlı İmparatorluğu (Osman Gazi,1299-1922)


Tarihte 17 Türk devletinin olduğu ifadesi yanlıştır. Çünkü tarih boyunca biz, Türk milleti olarak, on yedi devlet kurmadık, tamı tamına 32 beylik, 38 devlet, 15 imparatorluk, 34 hanlık, 4 atabeylik ve 10 cumhuriyet kurduk


*


Ondan sonra,


Cumhurbaşkanlığı forsunda neden sadece Türkiye Cumhuriyeti gösterilmiş, diğer Türk cumhuriyetleri gösterilmemiştir? 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyetinden başka 1918 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti, 1913 / 1915 / 1920 yıllarında Batı Trakya Cumhuriyeti, 1938 yılında kurulan Hatay Cumhuriyeti, 1983 yılında kurulan  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1991 yılında kurulan Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan Türk Cumhuriyetleri de biz Türklere ait cumhuriyetler değil midir?


*


Onsan sonra,


Yine, Forsun üzerinde tarihte kurulmuş olan diğer Türk devletleri Kuzey Hun Devleti, Güney Hun Devleti, 1.Cho Hun Devleti, 2.Cho Hun Devleti, Hsia Hun Devleti, Kuzey Liang Hun Devleti, Lolan Hun Devleti, Tobgaç Devleti, Doğu Tabgaç Devleti, Batı Tabgaç Devleti, Leang Şa-To Türk Devleti, T’ang Şato Türk Devleti, Tisin Şato Türk Devleti, Kan çou Uygur Devleti, Türges Devleti, Karluk Devleti, Kırgız Devleti, Sabar Devleti, Onogur Devleti, Tugurkur Devleti, Uturgur Devleti, Basaraba Devleti, Karahanlılar Devleti, Doğu Karahanlı Devleti, Batı Karahanlı Devleti, Oğuz Yabgu Devleti, Suriye Selçuklu Devleti, Kirman Selçuklu Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti, Irak Selçuklu Devleti, Eyyubi Devleti, Hindistan Türk Devleti, Mısır Türk Devleti, Karakoyunlu Türk Devleti, Akkoyunlu Türk Devleti, Timurlular Devleti niçin yok?..


*


Ondan sonra,


32 adet de Beylik var ki, çoğu devlet olarak mevcut olanlardan daha büyük.


Oğuzhan’ın Günhan, Ayhan, Yıldızhan, Gökhan, Dağhan, Denizhan adlarında altı oğlu vardı. Bunlardan Gün, Ay, Yıldız hanlar sağ kolu teşkil ederlerdi ve bunlara Bozoklu denirdi ve diğer üç oğlu da sol kolu teşkil ederlerdi ve onlara da Üçoklu denirdi. Oğuzhan’ın altı oğlundan her birinin dört boyu olup hepsi yirmi dört boydu. Oğuz aşiretleri bu Bozoklardan ve Üçoklardan gelmişlerdi. Bunlardan Bozoklar, orduda ve şölen denilen ziyafetlerde sağ tarafta bulunup muayyen derecelerine göre yer alırlardı. En başta Günhan’a mensup boylar gelir ve bunlar da derecelerine göre sıralanırlardı. Keza Üçoklar da orduda ve şölenlerde Han’ın solunda yer alırlardı. Bunlarda da başta Gökhan boyları gelir ve tertip sırasıyla diğerleri ve boyları yer alırlardı. Bütün boyların yırtıcı kuşlardan ongunları (mensup olduğu boyun indinde mukaddes sayılan hayvan)  ve yiyecekleri etin muayyen bir yerinden söğük yani şölen denilen ziyafetlerde yiyecekleri etin muayyen parçaları (et payı) vardı. Oğuz menkıbelerinde Kaan (veya Han)’ın söğük’ü baş ve uca (sırt) denilen sırt eti yan filotadır.


Oğuzhan’ın her oğlundan her birinin dört boyu derece sırasıyla şunlardan müteşekkildi:


Günhan’ın Kayı, Bayat, Elkaevli, Karaevli;


Ayhan’ın Yazır, Düger, Dodurga, Yaperli;


Yıldızhan’ın Avşar, Kızık, Beğdili, Kargın;


Gökhan’ın Bayındır, Biçne, Çavundur, Çepni;


Dağhan’ın Salur, Eymür, Alayundlu, Üreğir;


Denizhan’ın İğdür, Bunduz, Yıva, Kızık


Türklerin Anadolu istilası başladıktan sonra Oğuz boyları da buraya gelerek yerleşmeye başladılar. Bunların Anadolu’da yerleştikleri mahalleri gösteren birçok köy, nehir ve mahal isimleri bugün de o adlarla zikredilmektedirler. Fakat bu boylar ve onların kolları toplu bir halde olmayarak parça parça ve muhtelif tarihlerde Anadolu’daki mıntıkalara dağıtılmışlardı. Oğuzhan’ın kardeşleri ve amcaoğullarından Oğuzlara düşman olarak Uygur, Kankli, Kıpçak, Ağaçeri ve Ayferi boyları da vardı.


Hemen her boydan bir beylik doğmuş…


*


Ondan sonra,


Tarihte bu kadar çok Türk boyu oluşması, her birinden bir beylik, beyliklerin çoğundan devlet ve bazı devletlerden de imparatorluklar kurulmuş olması övünülecek bir şey midir? Başka bir söylemle Oğuzhan’dan itibaren niçin bir tek Türk devleti varlığını sürdürmemiş?


Yani, ne kadar çok devlet kurduysak o kadar çok devleti yıkmış olmanın utanılası bir yanı yok mudur?


Acaba emperyalist batının, “Türkler kurdukları devletlerine sahip çıkamayan bir millettir, Türkiye Cumhuriyeti’ne de sahip çıkamayıp hızla yıkılmaya götürüyorlar,” türünden yergilerinde haklılık payı var mıdır?


( Türkler Kurdukları Devletlerine Sahip Çıkamayan Bir Millet Midir? başlıklı yazı AliKemal tarafından 26.01.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.